MF Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Wybacz ale za taką kase to chyba dajecie procek w gratisie. Wole już kupić Zalman CNPS7000A-AlCu za 120 zyla i też mam cisze a temp niewiele większe i 200 zyla w kieszeni. Chyba mniejsze ? :P Cos Ci sie popitolilo :D Ja niżej podpisany przyznaje że pisząc słowa "..temp niewiele większe" nie byłem w pełni władz umysłowych :D MF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 O ile zauważyłem wasze wypowiedzi oparte sa na dwóch wrazeniach wygląd i wydajność (ja proponowałem poprawe wyglądu) Wielu z was przywiązuje duże znaczenie do wyglądu Co do wydajności zwrócie uwage na ten bloczek Jakość rewelacyjna, wykonanie super ale z wydajnościa to juz gorzej sam blok ma 0.165 c/w + 3 stopnie na pascie daje ok 0.2 A TWOJE ROZWIĄZANIE I JAKOŚĆ DO TEGO TO -5 WaceX proponuje zawiesić tą waszą stronkę kopsnąć się faktycznie na politechnike i wrócić tu za jakiś rok z czymś dobrym i wyglądającym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 1. Dlaczego kanaliki w bloku są takie wąskie i tak mała średnica rurek? Opory będą spore. 2. U mnie między złączami MB a krawędzią obudowy jest niecałe 9cm, a chłodniczka ma 10. Więc narażacie się na zirytowanie klientów z takimi obudowami. 3. Rozumiem, że skoro blok jest doskonały, to nie będzie następnych wersji ;) Może byście podali jakieś testy, dane techniczne itd. zamiast karmić klientów (potencjalnych) papką marketingową. 4. Co to znaczy "bardzo wydajna" chłodnica? Znowu papka marketingowa i brak konkretów. 5. Co znaczy "bezgłośny wiatrak"? 0dB? Jeżeli tak, to kupuję (sam wiatrak). Jeżeli nie, to nie jest bezgłośny. 6. Za dużo tandetnego, chamskiego marketingowego bełkotu na stronce, za mało konkretów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 O ile zauważyłem wasze wypowiedzi oparte sa na dwóch wrazeniach wygląd i wydajność (ja proponowałem poprawe wyglądu) Wielu z was przywiązuje duże znaczenie do wyglądu Co do wydajności zwrócie uwage na ten bloczek http://www.wcs.webpark.pl/forum/blok_rb012.jpg http://www.wcs.webpark.pl/forum/blok_rb012_pin.jpg Jakość rewelacyjna, wykonanie super ale z wydajnościa to juz gorzej sam blok ma 0.165 c/w + 3 stopnie na pascie daje ok 0.2 A TWOJE ROZWIĄZANIE I JAKOŚĆ DO TEGO TO -5 WaceX proponuje zawiesić tą waszą stronkę kopsnąć się faktycznie na politechnike i wrócić tu za jakiś rok z czymś dobrym i wyglądającym Ciekawy patent ale te "wirki" sa wkrecane ? To pewnie drastycznie zmniejsza wydajnosc IMO . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Te wirki są wtłaczane przez co mamy dobry kontakt metal-metal Problem lezy gdzie indziej Ich wysokość i grubość podstawy jest za duża stąd problem z dobrym współczynnikiem Ponadto rozwiazanie jest opatentowane co powoduje że można je wykorzystywać ale tylko do własnego urzytku (nie komercyjnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Hmm no to sobie w domciu wykonaj taki wirnik :D Cos mi sie zdaje ze ten blok mocno zapycha obieg tzn trzeba by do niego mocnej pompy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Cos mi sie zdaje ze Panom bardziej zalezy na zgarnieciu kasy niz na zrobieniu wydajnych blokow... A z takim podejscie to daleko nie zajdziecie :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Nie mam ochoty sie z tobą sprzeczac Podałem to jako przykład dla WaceX jakość i nowatorskie podejście A co do mocnej pompki Zeby chłodzic powietrzem musisz dmuchać lub stosować potężne radiatory Zeby chłodzić skutecznie skoncentrowane żródło ciepła musisz mieć cisnienie Tak to już przyroda wymyśliła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 W sumie wczoraj złożyłem moje drugie WC. Także mam 1800+ale podkręconego na 1900 Mhz. Bloczek mam z bloki.pl do tego pompa atman Ft303 zdaje się, oraz nagrzewnice z autosanu. Całość kosztowała mnie ok 250 zł a temperatura na tym układzie (wg odczytów płyty) nie przekroczyła 45 stopni na idle jest 39. Jakby mój procesor miał temp wyższą niż 55 stopni to chłodzenie (obojętnie jakie) poszłoby spowrotem do sklepu. (Na wentylatorze Super Silent za 35 zł + miedziany radiator po podkręceniu proca nigdy nie przekroczyłem 55 stopni. Dla mnie chłodzenie z tej firmy jest ładne ale za słabe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 zy mnie sie zdaje czy w bloku nie ma uszczelki - tylko taka cienka plexa?? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 zy mnie sie zdaje czy w bloku nie ma uszczelki - tylko taka cienka plexa?? :(Chyba tak - no niby tak to wyglada na fotach. To gdzie to bezpieczenstwo fla zwyklych uzytkownikow? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 To jest zwykły silikon "clear" Nawet rowka im sie nie chciało (lub nie mogli zrobić bo co mozna na wiertarce) szkoda słów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Konstrukcja tego bloku co prawda średniowieczna a ceny jak na te elementy normalne. Gdyby byli na forum jakies 2 lata temu to wszyscy by sie rzucili na te produkty. Jak jush kogos rzucać błotem to w miare z głową bo liczenie C/W na podstawie danych jakie podali to kompletna bzdura. Jak można porównywać ich C/W do innych konstrukcji? Bohdan45 jak używasz swojego "stanowiska do testów" to tesh porównujesz konstrukcje bloku jaka testujesz do innych testów innej konstrukcji robionych na serwisie X? Jeśli tak to powodzenia w konstruowaniu bloków... ktoś rzuci, że ma 25 C na athlonie wydzielającym 100 W. I co teraz? 0,25 C/W najwydajniejsza konstrukcja na świecie 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 SkAtaN powiedziałeś ze cascada nie ma finów a dział teraz próbujesz w tym temacie błysnąć !. Cascade ma finy, natomiast Direct injection nie Takimi wypowiedziami tylko się osmieszysz 2 Jak wykonuje sie duzo testów nabiera sie doswiadczenia A Tak apropo nie interesują mnie już bloki C/w>0.15 Aktualnie testuje bloki na poziomie C/W=0.08 do 0.03 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 a co za bloki maja tak niskie CW?? o ile mi wiadomo to white water i cascade maja cos w granicach 0.13 W/C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 2 Jak wykonuje sie duzo testów nabiera sie doswiadczeniana tyle ,ze robisz za wrozke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Niemiec bloki sa wykonane i przeszły testy na wskaznikach 0.06 i 0.08 co do bloku na c/w 0.03 czekamna dostawe materiału Juz niedługo zaprezentuje to na łamach tego forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 czekam z niecierpliwoscia. jezeli jest prawda to co mowisz to beda duzo leepsze niz cascade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 chętnie o tym porozmawiam może stworzymy nowy post na temat "idealny blok" Najlepszy blok do chłodzenia cieczą ma obecnie wskażnik 0.017 No ale ta technologia to juz nie na moje warunki i naszą kieszeń Generalnie powoli kształtuje sie pewien podział bloków 1 wysoko przepływowe zamkniete 2 wysoko przepływowe otwarte 3 niskoprzepływowe (wysokopowierzchniowe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 to ktory bloczek ma takie CW 0.017?? prosze o linka :] ja chetnie poslucham o idealnym bloku :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 A Tak apropo nie interesują mnie już bloki C/w>0.15 Aktualnie testuje bloki na poziomie C/W=0.08 do 0.03 :lol: :lol: :lol: 8O 8O 8O Catchar, jeden z najwiekszych autorytetow w dziedzinie WC pisal, ze C/W=0,15 jest minimalna granica do jakich da sie zejsc uzywajac do produkcji standartowego sprzetu CNC. Jego Cascade potrafi osiagnac 0,16, a WW 0,18. Nie wiem skad wywnioskowales takie bzdury, ale poczytaj sobie najpierw testy Billa Adamsa - najlepsze jakie znam. Nigdy nie zbizyl sie on nawet do granicy 0,15, a Ty walisz takie 0,08-0,03! :lol: I bardzo prosze o podanie linka do bloku o C/W 0.017. Jesli znowu nie mozesz potwierdzic tego faktem to mozesz spokojnie konkurowac z Rowling w pisaniu bajek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Lukas20 zwróć uwagę "zejsc uzywajac do produkcji standartowego sprzetu CNC" I TO SIĘ ZGADZA Już wczesniej pisałem o końcu ery cnc w konstrukcjach bloków Ale czy swiat sie kreci wokół tylko CNC Bajki to ty pisujesz i do tego jestes leniwy skoro nie chce ci się wyszukac w przegladarkach (tak apropo szukałem tego bardzo długo) Materiały odnosnie bloków 0.08 do 0.03 są dostepne w necie Ja je zaprezentuje przy okazji pokazu mojego bloku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 no ale linka mozesz chyba dac ? czy ci sie nagle skasowal z ulubionych ? Czy to jakas tajemnica ktory blok ma 0,017 ? Piszesz tylko ale faktow nie ma .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 tech chce wiedziec co jest tak potwornie wydajne. moze wywale uriela i sobie to zamowie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Cały post pisałem i sie skasował :evil: W C/W zapomniałem uwzględnic temp otoczenia :P Czekamy na oświecenie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Lukas20 zwróć uwagę "zejsc uzywajac do produkcji standartowego sprzetu CNC" I TO SIĘ ZGADZA Już wczesniej pisałem o końcu ery cnc w konstrukcjach bloków Ale czy swiat sie kreci wokół tylko CNC Bajki to ty pisujesz i do tego jestes leniwy skoro nie chce ci się wyszukac w przegladarkach (tak apropo szukałem tego bardzo długo) Materiały odnosnie bloków 0.08 do 0.03 są dostepne w necie Ja je zaprezentuje przy okazji pokazu mojego bloku Blagam zapodaj link, bo mnie ciekawosc zzera. Ciekawe co na taka rewelacje powie Adams :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Blagam zapodaj link, bo mnie ciekawosc zzera. Ciekawe co na taka rewelacje powie Adams :lol: Fragment z opracowania : There are several different sized units like this being used in the field. Heat rejection from units like these is from 500W to 8.3 kW with thermal resistance values from 0.004 o C/W to 0.062 o C/W." Myśle że Pan Adams wie jakie sa osiągalne wyniki w przeciwieństwie do ciebie :D Materiałów odnośnie takich rozwiązań jest nie zawiele ale są Wiekszość z nich siedzi w laboratoriach i czeka na odpowiednią porę żeby wyjść w produkcie rynkowym Linka, LInka,Linka a od czego masz łapki wpisz "c/w" "0.03" "cooling" " chip" i przoczytaj kazde opracowanie a napewno nasza dyskusja bedzie rzeczowa. Ponadto w polsce jest dziki zachód , nikt nie przestrzega praw autorskich wiec nie widzę sensu dawać na tacy gotowych rozwiązań. Ponadto umówiłem się z CFD że zanim to opublikuje dam te bloczki do testów do CFD i dopiero wtedy zamieszcze fotki i opisy Jeżeli ktoś jest z tego faktu niezadowolony trudno (nie moja wina) Dziwi mnie również jedno że nikt nie zapytał o powierzchnie, jakie jądro,rodzaj płynu, sposób odbioru ciepła Tylko DAJ LINKA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 bo w "daj linka" bedzie wszystko wyjasnione i to wystarczy. wielkosc jadra to wielkosc procka, no chyba, ze jest to testowane na czyms wielkosci piesci to ja przepraszam ;] plynem ktory w zasadzie nas interesuje jest destylanka z ewentualnym copalem, setka czystej lub innym uv dye. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Fragment z opracowania : There are several different sized units like this being used in the field. Heat rejection from units like these is from 500W to 8.3 kW with thermal resistance values from 0.004 o C/W to 0.062 o C/W." Mwoimy tu o bloku czy tylko materiale, z ktorego jest wykonany? Podaj nam jeszcze dokladna procedure testowa w tym wypadku. Myśle że Pan Adams wie jakie sa osiągalne wyniki w przeciwieństwie do ciebie :D Radze troche pokory wobrec Adamsa i Cathara - swietni fachowcy. Na poczatek zaczalbym od przeczytania wielu ich wypowiedzi. Materiałów odnośnie takich rozwiązań jest nie zawiele ale są. Wiekszość z nich siedzi w laboratoriach i czeka na odpowiednią porę żeby wyjść w produkcie rynkowymPrzestan pisac taki szajs tylko podawaj konkrety! Ponadto w polsce jest dziki zachód , nikt nie przestrzega praw autorskich wiec nie widzę sensu dawać na tacy gotowych rozwiązań.Taki bylok bylby swiatowa rewolucja, wiec na pewno go opatentujesz. Na razie moglbys dac link do tego wielce nieznanego i super tajnego bloku, ktory jest gdzies w laboratoriach co ma C/W=0,017. Skoro piszesz, ze taki jest to wierze, ze jestes w stanie podac link. Nie pytamy o inne rzeczy, bo wszystko na pewno jest napisane na tej stronce. Skoro podajesz na tym forum info o takim bloku jest jest to oczywiste, ze wyniki takie sa otrzymane w przypadku standartowego rozwiazania WC. Ponadto umówiłem się z CFD że zanim to opublikuje dam te bloczki do testów do CFD i dopiero wtedy zamieszcze fotki i opisyI slusznie. Ufam w obiektywizm Witcha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Ja wiem to blok wyprodukowany w oparciu o technologie obcych ktorzy rozbili sie w Roswell . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...