Skocz do zawartości
Pitbull82

Zielona karta

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. Było. Sam z rodziną brałem w tym udział.

Nazywało się to "Zielona Karta 2005" czy jakoś tak.

podanie można było składać tylko drogą elektroniczną.

Była specjalna strona i tam wypisywałeś taki "elektroniczny" - baaardzo szczegółowy formularz + zdjęcie formatu 5cmx5cm

Wszystko darmowe.

Jednak można było skorzystać (i my tak postąpiliśmy) z oferty polskiej firmy zajmującej się takimi operacjami. Płaciliśmy ok. 50 zł (na 3 osoby) przyszedł taki formularz do domu, a ta firma tylko go przepisywała na neta - mamy pewność, że wszystko było sprawnie przeprowadzone.

Ehh. ... duzo można pisać. Jeśli masz jakieś pytania to wal. Postaram się odpowiedzieć.

Pozdro !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety takze i w 2008 mamy zamknieta droge po GREENCARD ;(

Moglby mi ktos powiedziec (zakladajac ze DV2009 bedzie otawrte) :

Zgloszenie sklada sie w 2008r (jakos tak) wtedy bede mial 18 lat czyli 11lat ale nauki ale losowanie bedzie w 2009r czyli juz wtedy bede mial 12 lat nauki ale nie bede mial wyksztalcenia sredniego ukonczonego. TO wprzypadku wylosowania karty jestem jej pelnoprawnym wlascicielem?

Wiem wiem ze troche wczesnie o tym mysle ale szansa jest raz na rok tylko. A zawsze jest dobrze miec cos takiego ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boli mnie fakt, ze w 2009 Slowacy i Czesi nie beda mieli wymogu ubiegania sie o wizy. (tzn wystapic o nia tez trzeba bedzie - tak jak robia to w UK, lecz jest to kwestia wypelnienia swistka i nie ma oplat i zadnych decyzji), a Polska jak zwykle w ogonku.

Powinnismy byc wdzieczni Merkel-owej, ze tak jasno postawila sprawe tydzien temu na szczycie, aby CALA unia nie potrzebowala wiz.

Sprawa sie niestety skomplikuje, gdyz bushowi nie podoba sie ustawa jaka wyszla podpisana przez senat (dolaczona jest do ustawy o border control aby trzymac mehico z dala od US), a to w polaczeniu z zapowiadajacym impeachmentem busha nie wrozy nic dobrego.

Obserwujmy obietnice wyborcze kandydatow na nastepnego prezydenta.

Obame zastrzela, Hilary nie wybiora szowinisci - zostaje Mike Gravel od demokratow i Ron Paul od republikanow. Jesli ktorys z nich wygra - nie powinno byc problemu z wizami. Ten pierwszy chce nawet zalegalizowac maryche :)

Zatem nie martwilbym sie o konkurs na zielona karte, gdyz bush moze zarzadac wstrzymania naboru na kolejny rok, podpierajac sie sfalszowanymi statystykami i bzdurnym powodem - ze polacy to problem w US. Jest nas tam 10 milionow oficjalnych i kolejne pare nielegalnie. Gdyby Illegal Alliens znikneli w jednym momencie, USA przestaloby istniec.

Konglugujác przydlugawa wypowiedz - nie napalalbym sie na greencard w 2008. Do wyborow nic sie nie zmieni, a po wyborach zobaczymy jak rozloza sie sily w kongresie i jak zareaguja na naciski ze strony UE.

Bardzo chce sie mylic i chcialbym aby zdjeto wizy szybciej :)

Co do samej emigracji do US - lokalne strony polonii dadza Ci wiecej odpowiedzi o ile nie pojawi sie na forum ktos z tamtejszej polonii chetny do odpowiedzi.

RE PRO LOLEX

Dziwi mnie fakt, ze formularze PDF generujace kod kreskowy (B1 itp) NIGDY nie generuja poprawnego kodu kreskowego, a jedynie jakies kwadraciki pomieszane. Sprawdzalem na 4 komputerach z roznymi wersjami acrobata - bez rezultatu. Jedynie biuro przy ambasadzie pobierające te nieszczesne 50zl jakims cudem potrafilo wygenerowac kod kreskowy poprawnie. Smierdzi mi to wajchą na kilometr.

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RE PRO LOLEX

Dziwi mnie fakt, ze formularze PDF generujace kod kreskowy (B1 itp) NIGDY nie generuja poprawnego kodu kreskowego, a jedynie jakies kwadraciki pomieszane. Sprawdzalem na 4 komputerach z roznymi wersjami acrobata - bez rezultatu. Jedynie biuro przy ambasadzie pobierające te nieszczesne 50zl jakims cudem potrafilo wygenerowac kod kreskowy poprawnie. Smierdzi mi to wajchą na kilometr.

No ale te kwadraciki są poprawne ;]

Wypełniałem wniosek, wydrukowałem na drukarce laserowej. Wszystko w domu, a pani z pistoletem laserowym ;] nie miała obiekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RE PRO LOLEX

To jest dwuwymiarowy kod kreskowy, jest poprawny :)

Cos takiego:

post-16542-1179836993.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi