liechmaster Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 czy wiadomo cos o planach intela? w przypadku amd wiemy (przynajmniej teoretycznie :) ) ze na socket a beda jeszcze bartony. a jak u intela ze zmiana socketa? do jakiej predkosci intel planuje rozwijac pentium4 A? i czy nastepca p4 bedzie wykorzystywal tem sam socket co p4A? (socket 478 o ile sie nie myle :D) pytam o to bo planuje zmanie plytki glownej. i nie wiem czy jak kupie plytke pod intela za te 600 zeta to nie bede je muysial zmienic za 3 miesiace na nowa. (mam na razie procka amd i starego ecsa i BIG dylemat czy zmnienic sama plyte i zostac przy amd czy kupic 1.8A p4 + plyta ale to moj dylemat i nie chce komentarzy :D) NIE CHCE TU WOJNY INTEL vs AMD!!!! interesuje mnie tylko przyszlosc socketa pod p4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Moze zainteresuje Cie to, ze do konca sierpnia wyjdzie 2.8Ghz, a do konca roku 3.0Ghz. P4 2.4 Ghz bedzie pod koniec roku kosztowac mniej niz 130$. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 architektura p4 wytrzyma 10ghz, wiec nie beda jej raczej znacznie modyfikowali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liechmaster Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 czyli sadzicie ze jak kupie nowa plytke pod p4 to pociagnie na niej troche , tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 czyli sadzicie ze jak kupie nowa plytke pod p4 to pociagnie na niej troche , tak? chyba tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Tylko kup taką na i845E z szyną 533MHz. Polecam Abit BD 7 II za ok. 570zł Podobno wszystkie P4 od 2,4 w górę mają chodzić na 533 (133x4) Celki tylko na 400Mhz (4x100) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Ja wkrotce kupuje Gigabyte GA-8IEX i mam nadzieje ze "chwile" na niej podzialam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liechmaster Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 hmm moze i tak ale ja chyba wezme nowego sis'a :D (moze msi albo asus) jak na intelu to bralbym epoxa. abit jakos mi sie nie podoba :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Nie rob tego! Nie kupij SISa!......... Jak masz pamieci DDR266 i chcesz podkrecic na 333 badz 366 (lub wiecej) to kup plyte na 845G (MSI kosztuje 530zl) Jesli chcesz miec DDR400 (lub wiecej) i masz pamieci minimum DDR333 to laduj kase w 845E (lub 845G). Przyszlosc? Socket478 bedzie jeszcze dluuugo w ofercie Intela. Celerony przejda na 0,13 microna, P4 w tym roku dojdzie do 3 GHz w pierwszym polroczu 2003 spokojnie do 3,4 GHz po tuningu jadra. Na czerwiec zapowiadana jest nowa wersja P4 (moze P5?) z magistrala FSB667MHz, technologia wykoniania 0,09 microna. Tyle wiadomo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Nie rob tego! Nie kupij SISa!......... Jak masz pamieci DDR266 i chcesz podkrecic na 333 badz 366 (lub wiecej) to kup plyte na 845G (MSI kosztuje 530zl) Jesli chcesz miec DDR400 (lub wiecej) i masz pamieci minimum DDR333 to laduj kase w 845E (lub 845G). Przyszlosc? Socket478 bedzie jeszcze dluuugo w ofercie Intela. Celerony przejda na 0,13 microna, P4 w tym roku dojdzie do 3 GHz w pierwszym polroczu 2003 spokojnie do 3,4 GHz po tuningu jadra. Na czerwiec zapowiadana jest nowa wersja P4 (moze P5?) z magistrala FSB667MHz, technologia wykoniania 0,09 microna. Tyle wiadomo Czemu nie SIS 645DX Adams_? Jest całkiem porządny, zresztą i ja na swojego SiS nie narzekam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Ja narzekalem :D Poza tym Intel to Intel a ceny plyt na 845E/G sa calkiem przystepne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 przynajmniej amd podaje swe plany na przyszlosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Cześć Mam asusa na sisie wydajnościowo spoko porownywalnie z i845e ,zero zwisów ja z niej jestem bardzo zadowolony :) :) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 przynajmniej amd podaje swe plany na przyszlosc A ja o przeszlosci pisalem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Northwood-S 0.09 mikrona, jadro 81mm^2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 architektura p4 wytrzyma 10ghz, wiec nie beda jej raczej znacznie modyfikowaliMoże 4GHz, ale nie 10 GhZ !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 architektura p4 wytrzyma 10ghz, wiec nie beda jej raczej znacznie modyfikowaliMoże 4GHz, ale nie 10 GhZ !!!! Dlaczego... 0.18 od 1.3 dojechali do 2.0 a spokojnie 2.2 da sie wyciagnac 0.13 od 1.6 - 3.0 bedzie w tym roku, do 3.6 mozna dociagnac po malych korektach jadra. 0.09 zaczna od 3.2 (lub cos kolo tego) i spokojnie dociagna do 5-6 Archtektura Athlona projektowana byla w czasach gdy 450 MHz to bylo duzo a dzis dziala na 2GHz... Pentuim III to w sumie nic innego jak zmodyfikowany P2 czyli architektura wytrzymala od 233MHz do 1400 MHz Mysle, ze o to wlasnie chodzilo tej firmie... na dzien dzisiejszy 10GHz to magia ale za 3 lata, kto wie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 architektura p4 wytrzyma 10ghz, wiec nie beda jej raczej znacznie modyfikowali 10 GHz to chyba w 0,01um bo na 0,13 tego nie zrobia, nawet z cieklym azotem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 10 GHz to chyba w 0,01um bo na 0,13 tego nie zrobia, nawet z cieklym azotem :D A czy ja pisalem gdzies o 0,13? Cytuje wypowiedz kolesia z intela, a przypuszczam, ze oni wiedza cos niecos na temat wlasnych procesorow. Nie pamietam czy mowil o procesie 0,09 - chyba jeszcze o jeden stopien mniejszym. Może 4GHz, ale nie 10 GhZ !!!!4 Ghz to dzisiejsze p4 wytrzymuja. Jest tak jak napisalem - 10ghz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liechmaster Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 no big ZONK :( :( juz sie przekonalem zeby poczekac i kupic sisa648 a tu taki niemily news na tweaku o zmianie podstawki juz od 3giga :( i teraz juz nie wiem co robic... czekac? tylko ze czekac to mozna w nieskonczonosc a to mi sie jakos nie widzi. cholera by wziela intela i jego zabawe z socketami :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 no big ZONK :( :( juz sie przekonalem zeby poczekac i kupic sisa648 a tu taki niemily news na tweaku o zmianie podstawki juz od 3giga :( i teraz juz nie wiem co robic... czekac? tylko ze czekac to mozna w nieskonczonosc a to mi sie jakos nie widzi. cholera by wziela intela i jego zabawe z socketami :x Podstawki to raczej nie będzie nowej (te sie dobrze sprawują), można liczyć tylko że przy przejsciu na nową technologie (90 nanometrów) dorzucą jakiś nowy stepping czy cośtam. Ale przejście na 90 nm bedzie dopiero w drugiej polowie przyszlego roku. P4 powyżej 3 giga wyjdą wcześniej, będą w technologii 0,13 i raczej powinny działać na s478 i płytach które są na rynku. Ten bajer z jakąś niezgodnością, to wydaje mi sie że maczali w tym palce chłopaki z konkurencji :) Więc nie zastanawiaj sie i bierz teraz nową plyte, tylko nie na ddrach !!!! - dlaczego ??? bo są za wolne do p4. koniec kropka.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Więc nie zastanawiaj sie i bierz teraz nową plyte, tylko nie na ddrach !!!! - dlaczego ??? bo są za wolne do p4. koniec kropka.... trochę przesadzasz :? ddr400 myślę że nie wiele ustąpi rimmom 1066 a w cenie napewno przebije konkurencyjnością Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Więc nie zastanawiaj sie i bierz teraz nową plyte, tylko nie na ddrach !!!! - dlaczego ??? bo są za wolne do p4. koniec kropka.... trochę przesadzasz :? ddr400 myślę że nie wiele ustąpi rimmom 1066 a w cenie napewno przebije konkurencyjnością Może do p4 działających z fsb 400, to tak ale do p4 z fsb 533 ? troche mi sie nie wydaje, chyba coby je troche podkrecic, albo poczekac na ddr 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Więc nie zastanawiaj sie i bierz teraz nową plyte, tylko nie na ddrach !!!! - dlaczego ??? bo są za wolne do p4. koniec kropka.... trochę przesadzasz :? ddr400 myślę że nie wiele ustąpi rimmom 1066 a w cenie napewno przebije konkurencyjnością Może do p4 działających z fsb 400, to tak ale do p4 z fsb 533 ? troche mi sie nie wydaje, chyba coby je troche podkrecic, albo poczekac na ddr 2 no ddr2 będzie sporo wydajniejszy. więc nie ma co do rimmów porównywać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Więc nie zastanawiaj sie i bierz teraz nową plyte, tylko nie na ddrach !!!! - dlaczego ??? bo są za wolne do p4. koniec kropka.... trochę przesadzasz :? ddr400 myślę że nie wiele ustąpi rimmom 1066 a w cenie napewno przebije konkurencyjnością Może do p4 działających z fsb 400, to tak ale do p4 z fsb 533 ? troche mi sie nie wydaje, chyba coby je troche podkrecic, albo poczekac na ddr 2 no ddr2 będzie sporo wydajniejszy. więc nie ma co do rimmów porównywać Nooo, narazie najlepsze do p4 i tak są rimmy. Trzeba liczyć się z tym żę w momencie wyjścia ddrów 2 wejdą też jakieś nowe rimmy, oby tak było, bo bedzie konkurencja i będzie tanio A ja i tak wole moje pc 133 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Nooo, narazie najlepsze do p4 i tak są rimmy. Trzeba liczyć się z tym żę w momencie wyjścia ddrów 2 wejdą też jakieś nowe rimmy, oby tak było, bo bedzie konkurencja i będzie tanio A ja i tak wole moje pc 133 :) he he. a co z twoim p4 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Nooo, narazie najlepsze do p4 i tak są rimmy. Trzeba liczyć się z tym żę w momencie wyjścia ddrów 2 wejdą też jakieś nowe rimmy, oby tak było, bo bedzie konkurencja i będzie tanio A ja i tak wole moje pc 133 :) he he. a co z twoim p4 :wink: nie z p4 tylko z celeromem p4 liczy juz od 2 tygodni, ale jak skonczy to go niezle pomęczę 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Nooo, narazie najlepsze do p4 i tak są rimmy. Trzeba liczyć się z tym żę w momencie wyjścia ddrów 2 wejdą też jakieś nowe rimmy, oby tak było, bo bedzie konkurencja i będzie tanio A ja i tak wole moje pc 133 :) he he. a co z twoim p4 :wink: nie z p4 tylko z celeromem p4 liczy juz od 2 tygodni, ale jak skonczy to go niezle pomęczę 8) he he. to się nieźle spocił :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Nooo, narazie najlepsze do p4 i tak są rimmy. Trzeba liczyć się z tym żę w momencie wyjścia ddrów 2 wejdą też jakieś nowe rimmy, oby tak było, bo bedzie konkurencja i będzie tanio A ja i tak wole moje pc 133 :) he he. a co z twoim p4 :wink: nie z p4 tylko z celeromem p4 liczy juz od 2 tygodni, ale jak skonczy to go niezle pomęczę 8) he he. to się nieźle spocił :wink: o tak, ale całkiem niezle mu idzie, jeszcze jakies 7 tygodni i kuniec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liechmaster Opublikowano 14 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2002 //grr tematem nie sa pamieci ale przyszlosc socketa 478 ktory z dniem dziesiejszym (przez post liska :D a doklednie jaks francuska france :P) zostal zagrozony :( i na tym prosze sie skupic :D i nie prowadzic mi tu dyskusji co jest lepsze rimm czy ddr bo to nie ten post z gory dziekuje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...