Skocz do zawartości
liechmaster

jakie plany intela?

Rekomendowane odpowiedzi

czy wiadomo cos o planach intela?

w przypadku amd wiemy (przynajmniej teoretycznie :) ) ze na socket a beda jeszcze bartony. a jak u intela ze zmiana socketa?

do jakiej predkosci intel planuje rozwijac pentium4 A? i czy nastepca p4 bedzie wykorzystywal tem sam socket co p4A? (socket 478 o ile sie nie myle :D)

pytam o to bo planuje zmanie plytki glownej. i nie wiem czy jak kupie plytke pod intela za te 600 zeta to nie bede je muysial zmienic za 3 miesiace na nowa.

(mam na razie procka amd i starego ecsa i BIG dylemat czy zmnienic sama plyte i zostac przy amd czy kupic 1.8A p4 + plyta ale to moj dylemat i nie chce komentarzy :D) NIE CHCE TU WOJNY INTEL vs AMD!!!! interesuje mnie tylko przyszlosc socketa pod p4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rob tego! Nie kupij SISa!.........

Jak masz pamieci DDR266 i chcesz podkrecic na 333 badz 366 (lub wiecej) to kup plyte na 845G (MSI kosztuje 530zl)

Jesli chcesz miec DDR400 (lub wiecej) i masz pamieci minimum DDR333 to laduj kase w 845E (lub 845G).

Przyszlosc? Socket478 bedzie jeszcze dluuugo w ofercie Intela. Celerony przejda na 0,13 microna, P4 w tym roku dojdzie do 3 GHz w pierwszym polroczu 2003 spokojnie do 3,4 GHz po tuningu jadra.

Na czerwiec zapowiadana jest nowa wersja P4 (moze P5?) z magistrala FSB667MHz, technologia wykoniania 0,09 microna.

Tyle wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rob tego! Nie kupij SISa!.........

Jak masz pamieci DDR266 i chcesz podkrecic na 333 badz 366 (lub wiecej) to kup plyte na 845G (MSI kosztuje 530zl)

Jesli chcesz miec DDR400 (lub wiecej) i masz pamieci minimum DDR333 to laduj kase w 845E (lub 845G).

Przyszlosc? Socket478 bedzie jeszcze dluuugo w ofercie Intela. Celerony przejda na 0,13 microna, P4 w tym roku dojdzie do 3 GHz w pierwszym polroczu 2003 spokojnie do 3,4 GHz po tuningu jadra. 

Na czerwiec zapowiadana jest nowa wersja P4 (moze P5?) z magistrala FSB667MHz, technologia wykoniania 0,09 microna.

Tyle wiadomo

Czemu nie SIS 645DX Adams_? Jest całkiem porządny, zresztą i ja na swojego SiS nie narzekam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

architektura p4 wytrzyma 10ghz, wiec nie beda jej raczej znacznie modyfikowali

Może 4GHz, ale nie 10 GhZ !!!!

Dlaczego...

0.18 od 1.3 dojechali do 2.0 a spokojnie 2.2 da sie wyciagnac

0.13 od 1.6 - 3.0 bedzie w tym roku, do 3.6 mozna dociagnac po malych korektach jadra.

0.09 zaczna od 3.2 (lub cos kolo tego) i spokojnie dociagna do 5-6

Archtektura Athlona projektowana byla w czasach gdy 450 MHz to bylo duzo a dzis dziala na 2GHz...

Pentuim III to w sumie nic innego jak zmodyfikowany P2 czyli architektura wytrzymala od 233MHz do 1400 MHz

Mysle, ze o to wlasnie chodzilo tej firmie... na dzien dzisiejszy 10GHz to magia ale za 3 lata, kto wie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 GHz to chyba w 0,01um bo na 0,13 tego nie zrobia, nawet z cieklym azotem  :D

A czy ja pisalem gdzies o 0,13? Cytuje wypowiedz kolesia z intela, a przypuszczam, ze oni wiedza cos niecos na temat wlasnych procesorow. Nie pamietam czy mowil o procesie 0,09 - chyba jeszcze o jeden stopien mniejszym.

Może 4GHz, ale nie 10 GhZ !!!!

4 Ghz to dzisiejsze p4 wytrzymuja. Jest tak jak napisalem - 10ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no big ZONK :( :(

juz sie przekonalem zeby poczekac i kupic sisa648 a tu taki niemily news na tweaku o zmianie podstawki juz od 3giga :(

i teraz juz nie wiem co robic...

czekac? tylko ze czekac to mozna w nieskonczonosc a to mi sie jakos nie widzi.

cholera by wziela intela i jego zabawe z socketami :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no  big ZONK :( :(

juz sie przekonalem zeby poczekac i kupic sisa648 a tu taki niemily news na tweaku o zmianie podstawki juz od 3giga :(

i teraz juz nie wiem co robic...

czekac? tylko ze czekac to mozna w nieskonczonosc a to mi sie jakos nie widzi. 

cholera by wziela intela i jego zabawe z socketami :x

Podstawki to raczej nie będzie nowej (te sie dobrze sprawują), można liczyć tylko że przy przejsciu na nową technologie (90 nanometrów) dorzucą jakiś nowy stepping czy cośtam. Ale przejście na 90 nm bedzie dopiero w drugiej polowie przyszlego roku. P4 powyżej 3 giga wyjdą wcześniej, będą w technologii 0,13 i raczej powinny działać na s478 i płytach które są na rynku. Ten bajer z jakąś niezgodnością, to wydaje mi sie że maczali w tym palce chłopaki z konkurencji :)

Więc nie zastanawiaj sie i bierz teraz nową plyte, tylko nie na ddrach !!!! - dlaczego ??? bo są za wolne do p4. koniec kropka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc nie zastanawiaj sie i bierz teraz nową plyte, tylko nie na ddrach !!!! - dlaczego ??? bo są za wolne do p4. koniec kropka....

trochę przesadzasz :? ddr400 myślę że nie wiele ustąpi rimmom 1066 a w cenie napewno przebije konkurencyjnością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę przesadzasz :? ddr400 myślę że nie wiele ustąpi rimmom 1066 a w cenie napewno przebije konkurencyjnością

Może do p4 działających z fsb 400, to tak ale do p4 z fsb 533 ? troche mi sie nie wydaje, chyba coby je troche podkrecic, albo poczekac na ddr 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może do p4 działających z fsb 400, to tak ale do p4 z fsb 533 ? troche mi sie nie wydaje, chyba coby je troche podkrecic, albo poczekac na ddr 2

no ddr2 będzie sporo wydajniejszy. więc nie ma co do rimmów porównywać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ddr2 będzie sporo wydajniejszy. więc nie ma co do rimmów porównywać

Nooo, narazie najlepsze do p4 i tak są rimmy. Trzeba liczyć się z tym żę w momencie wyjścia ddrów 2 wejdą też jakieś nowe rimmy, oby tak było, bo bedzie konkurencja i będzie tanio

A ja i tak wole moje pc 133 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo, narazie najlepsze do p4 i tak są rimmy. Trzeba liczyć się z tym żę w momencie wyjścia ddrów 2 wejdą też jakieś nowe rimmy, oby tak było, bo bedzie konkurencja i będzie tanio

A ja i tak wole moje pc 133   :)

he he. a co z twoim p4 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie z p4 tylko z celeromem p4

liczy juz od 2 tygodni, ale jak skonczy to go niezle pomęczę 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he. to się nieźle spocił :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he. to się nieźle spocił :wink:

o tak, ale całkiem niezle mu idzie, jeszcze jakies 7 tygodni i kuniec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

//grr

tematem nie sa pamieci ale przyszlosc socketa 478

ktory z dniem dziesiejszym (przez post liska :D a doklednie jaks francuska france :P) zostal zagrozony :(

i na tym prosze sie skupic :D

i nie prowadzic mi tu dyskusji co jest lepsze rimm czy ddr bo to nie ten post

z gory dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...