Skocz do zawartości
Stelmi

Instalacja Windows XP na dysku SATA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako posiadacz dysku WD Raptor WD360GD w standardzie SATA po zlozeniu zestawu zechcialem zainstalowac na nim Windows XP. Mam plyte Gigabyte 8IPE1000 Pro (2.0) z kontrolerem SATA na pokladzie. Podczas instalacji Win XP Pro instalator poprosil mnie o sterowniki do jakiegos urzadzenia dyskowego (przypuszczalnie wlasnie do kontrolera SATA na plycie) ktorego nie potrafil sam rozpoznac. Bedac kompletnie nie przygotowanym na to dalem pomin i dalej. Windows zainstalowal sie normalnie, odpala sie z wyzej wymieninego dysku WD Raptor (a jest to moj jedyny dysk w systemie) i jest niby wszystko OK. Mimo tego meczy mnie pytanie czy tak powinno byc? Windows nie widzi zadnego innego kontrolera dyskow twardych oprocz zwyklego Ultra ATA. Dysk jest widziany normalnie w systemie jako dysk ATA. Czy to jest normalne czy tez powinienem miec do tego kontrolera jakies specjalne sterowniki i zainstalowac je albo przeinstalowac Windows i miec je przygotowane na dyskietce. Prosze o jakies porady...

Pozdrawiam,

Stelmi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie podczas instalacji WinXP na dysku SATA procedura jest taka, ze trzeba doinstalowac z dyskietki sterownik do kontolera SATA (klawisz F6 na poczatku instalacji). Stymze ja tego nigdy nie robie i wszystko chula jak nalezy - tylko jest tak jak piszesz - dysk jest rozpoznawalny jako urzadzenie Ultra ATA.

Wczoraj stawialem WinXP na plycie GA-8SQ800 Ultra i dysku Barracuda V SATA i nie obeszlo sie bez uzycia dyskietki z driverem do kontrolera...

Na mojej plycie Abit IC7, intalator XP pluje sie o ta nieszczesna dyskietke tylko w momencie uaktywnienia RAID-a w biosie.

Przynam szczerze, ze tez bardzo mnie ciekawi ta kwestia i z checia sie dowiem jak to jest - trzeba instalowac driver do kontrolera czy nie... :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co pamietam, kilka razy był już poruszany ten temat, był dokładny opis instalacji. Jak znajde to zamieszcze linki.

Ja mam troche inne pytanie jak jest z instalacja windowsa XP na dysku podlaczonego do kontrolera ATA. Bedzie to jedyny dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi