Stelmi Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 Witam, Jako posiadacz dysku WD Raptor WD360GD w standardzie SATA po zlozeniu zestawu zechcialem zainstalowac na nim Windows XP. Mam plyte Gigabyte 8IPE1000 Pro (2.0) z kontrolerem SATA na pokladzie. Podczas instalacji Win XP Pro instalator poprosil mnie o sterowniki do jakiegos urzadzenia dyskowego (przypuszczalnie wlasnie do kontrolera SATA na plycie) ktorego nie potrafil sam rozpoznac. Bedac kompletnie nie przygotowanym na to dalem pomin i dalej. Windows zainstalowal sie normalnie, odpala sie z wyzej wymieninego dysku WD Raptor (a jest to moj jedyny dysk w systemie) i jest niby wszystko OK. Mimo tego meczy mnie pytanie czy tak powinno byc? Windows nie widzi zadnego innego kontrolera dyskow twardych oprocz zwyklego Ultra ATA. Dysk jest widziany normalnie w systemie jako dysk ATA. Czy to jest normalne czy tez powinienem miec do tego kontrolera jakies specjalne sterowniki i zainstalowac je albo przeinstalowac Windows i miec je przygotowane na dyskietce. Prosze o jakies porady... Pozdrawiam, Stelmi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 Generalnie podczas instalacji WinXP na dysku SATA procedura jest taka, ze trzeba doinstalowac z dyskietki sterownik do kontolera SATA (klawisz F6 na poczatku instalacji). Stymze ja tego nigdy nie robie i wszystko chula jak nalezy - tylko jest tak jak piszesz - dysk jest rozpoznawalny jako urzadzenie Ultra ATA. Wczoraj stawialem WinXP na plycie GA-8SQ800 Ultra i dysku Barracuda V SATA i nie obeszlo sie bez uzycia dyskietki z driverem do kontrolera... Na mojej plycie Abit IC7, intalator XP pluje sie o ta nieszczesna dyskietke tylko w momencie uaktywnienia RAID-a w biosie. Przynam szczerze, ze tez bardzo mnie ciekawi ta kwestia i z checia sie dowiem jak to jest - trzeba instalowac driver do kontrolera czy nie... :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 to co pamietam, kilka razy był już poruszany ten temat, był dokładny opis instalacji. Jak znajde to zamieszcze linki. Ja mam troche inne pytanie jak jest z instalacja windowsa XP na dysku podlaczonego do kontrolera ATA. Bedzie to jedyny dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...