k2 Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Jak w temacie. Czy takie swiatło może zaszkodzić elektronice? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Jak w temacie. Czy takie swiatło może zaszkodzić elektronice? :?: Pręczej oczkom :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Jak w temacie. Czy takie swiatło może zaszkodzić elektronice? :?: Pręczej oczkom :) raczej nic nie powinno sie stac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 no i oczywiście EPROM'om (albo PROM'om - już nie pamiętam): zwykle takie kostki kasuje się naświetlając UVką. więc jak masz jakieś w kompie z niezaklejonymi okienkami, to czekamy na efekty :mrgreen: ... Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Koleś wyluzuj. Ostatniego prawdziwego EP-ROM-a widziałem w chłam płytach pod Socket-7. Ostatni kasowalny UV czyl 27C512 widziałem w jakiejś płycie pod 486. Wszystkie teraz produkowane kasuje się wyłącznie elektronicznie. Co do kolegi który otworzył temat to śmiało. Próbowałem za...biście wyglądają PCI-ki i zwykłe kable HDD. No możesz wyraźnie widzieć gdzie masz STICK-ery. Zwłaszcza ACTION są bardzo widoczne. INTER-es mniej. Jak zrobisz rzuć gdzieś fotke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Spoko ...mozesz spokojnie walnac swietloweczke UV....ale ja wpadlem na inny przebiegły plan ...:W przednim panelu zmienilem diody ( teraz ta od HDD jest ultrafioletowa , a ta od Power jest zejebiscie jaskrawo zielona ... ) Środek robie nastepujaco : scianka z plexi , 15x zwykla (3,5v) dioda UV do srodka ..... Diody podlacze pod stabilizator. Wydaje mi sie ze efekt bedzie gites..a cena .....pól darmo ..... Ps.: A diody moge sobie poustawiac jak chce .....no wiesz taka zabawa swiatłem :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Pisalem to w watku o podswietlaniu obudowy w srodku. Promieniowanie UV moze wplywac na barwniki oraz plastyfikator. Oczywiscie nie koniecznie skladniki wrazliwe w jakims stopniu musza byc zawarte w kompie. UV moze np. powodowac zmiane koloru plastiku i jego rozpad, pekanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozpruwacz Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Chciałbym tu spojrzeć na problem trochę z innego punktu widzenia - czysto medycznego ( ponieważ w tym siedzę ) , że takie oświetlenie jest bardzo atrakcyjne na dyskotekach umieszczone gdzieś wysoko nad głowami tak by nie patrzeć bezpośrednio na źródło światła. Zresztą na dłuższą metę nawet takie szkodzi. Podejrzewam że tego typu oświetlenie w obudowie służy raczej do patrzenia bezpośrednio na źródło lub mocne skupisko fal UV . Gwarantuje to dość szybko poważne problemy z oczami ( np. zaćma) prowadząca do ślepoty. Promienie te są wykorzystywane do sterylizacji i odkarzania pomieszczeń szpitalnych ( niszczą bakterię i florę sprzyjająca ich rozwojowi ), dlatego też UV może prowadziś do zmian skórnych, nawet typu nowotworowego ( np. czerniak złośliwy ) lub innych nieprzyjemnych alergii skórnych ( zaznaczam bardzo szpetnych zwłaszcza na twarzy ) . MOCNO ODRADZAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Chciałbym tu spojrzeć na problem trochę z innego punktu widzenia - czysto medycznego ( ponieważ w tym siedzę ) , że takie oświetlenie jest bardzo atrakcyjne na dyskotekach umieszczone gdzieś wysoko nad głowami tak by nie patrzeć bezpośrednio na źródło światła. Zresztą na dłuższą metę nawet takie szkodzi. Podejrzewam że tego typu oświetlenie w obudowie służy raczej do patrzenia bezpośrednio na źródło lub mocne skupisko fal UV . Gwarantuje to dość szybko poważne problemy z oczami ( np. zaćma) prowadząca do ślepoty. Promienie te są wykorzystywane do sterylizacji i odkarzania pomieszczeń szpitalnych ( niszczą bakterię i florę sprzyjająca ich rozwojowi ), dlatego też UV może prowadziś do zmian skórnych, nawet typu nowotworowego ( np. czerniak złośliwy ) lub innych nieprzyjemnych alergii skórnych ( zaznaczam bardzo szpetnych zwłaszcza na twarzy ) . MOCNO ODRADZAM dodam z encyklopedii PWN: Dzięki dużej energii fotonów promieniowania nadfioletowego (zwł. z zakresu B i C) pochłaniane przez substancję może wyraźnie wpływać na jej właściwości fiz. i chem.; promieniowanie nadfioletowe może wywoływać fotoluminescencję, zjawisko fotoelektr., reakcje fotochem. (utlenianie, redukcję, rozkład, polimeryzację); odznacza się dużą aktywnością biol.; wpływa na przemianę ergosterolu w wit. D2, wyzwala produkcję pigmentu; szczególnie wyraźne działania mutogenne i bakteriobójcze ma promieniowanie nadfioletowe z zakresu C, które jest silnie absorbowane przez kwasy nukleinowe, stanowiące podstawowy materiał genet. w jądrach komórek; zaburza przemianę materii w komórce i może spowodować jej zniszczenie. wniosek: będziecie mieli dużo witaminy D2, ale nie cieszcie sie bo i tak umrzecie na raka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 pytanie do Rozpruwacza czy wiesz jaka jest długość fali lamp UV Pań Kasjerek, i jak im to szkodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Panie kasjerki nie używają promieni UV tylko promieni "czerwonych" to jest laser o małej mocy.Jak by używały UV to mogły by dojść do wypadków np:trafienie taką lampką na skróę na rękach a nie na kod 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Chciałbym tu spojrzeć na problem trochę z innego punktu widzenia - czysto medycznego ( ponieważ w tym siedzę ) , że takie oświetlenie jest bardzo atrakcyjne na dyskotekach umieszczone gdzieś wysoko nad głowami tak by nie patrzeć bezpośrednio na źródło światła. Zresztą na dłuższą metę nawet takie szkodzi. Podejrzewam że tego typu oświetlenie w obudowie służy raczej do patrzenia bezpośrednio na źródło lub mocne skupisko fal UV . Gwarantuje to dość szybko poważne problemy z oczami ( np. zaćma) prowadząca do ślepoty. Promienie te są wykorzystywane do sterylizacji i odkarzania pomieszczeń szpitalnych ( niszczą bakterię i florę sprzyjająca ich rozwojowi ), dlatego też UV może prowadziś do zmian skórnych, nawet typu nowotworowego ( np. czerniak złośliwy ) lub innych nieprzyjemnych alergii skórnych ( zaznaczam bardzo szpetnych zwłaszcza na twarzy ) . MOCNO ODRADZAM To wiem [mamusia jest chirurgiem ogólnym] Chodziło mi o elektronike. Mam asusa P4S433 i mysle ze jednak nic sie nie stanie. Nie bedze mi to zbytnie szkodziło bo obudowe mam umieszczona pod stolikiem, i jak w cos bedze swieciło to w nogi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Panie kasjerki nie używają promieni UV tylko promieni "czerwonych" to jest laser o małej mocy.Jak by używały UV to mogły by dojść do wypadków np:trafienie taką lampką na skróę na rękach a nie na kod 8O Cos Ci sie czasem nie pomylilo ? Promienie "czerwone" ??????? 8O wytlumacz co to jest, tak na "chlopski rozum" Cieekawe tez ze te "czerwone" promienie, sa niebieskie 8O 8O 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 miałem jak wyżej na myśli laser o małej mocy a ten czerwony to chodziło mi chyba okolor tego lasera :) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Panie kasjerki nie używają promieni UV tylko promieni "czerwonych" to jest laser o małej mocy.Jak by używały UV to mogły by dojść do wypadków np:trafienie taką lampką na skróę na rękach a nie na kod 8O chodzi mi o sprawdzanie banknotów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 To wiem [mamusia jest chirurgiem ogólnym] Chodziło mi o elektronike. Mam asusa P4S433 i mysle ze jednak nic sie nie stanie. Nie bedze mi to zbytnie szkodziło bo obudowe mam umieszczona pod stolikiem, i jak w cos bedze swieciło to w nogi. ja bym powiedział że nie tylko w nogi - ale oto niech się martwi Twoja dziewczyna :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 miałem jak wyżej na myśli laser o małej mocy a ten czerwony to chodziło mi chyba okolor tego lasera :) :D kasjerki fakt, uzywaja lasera w kasach (czytnik kodu kreskowego) ale do sprawdzania banknotow uzywaja UV :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 miałem jak wyżej na myśli laser o małej mocy a ten czerwony to chodziło mi chyba okolor tego lasera :) :D kasjerki fakt, uzywaja lasera w kasach (czytnik kodu kreskowego) ale do sprawdzania banknotow uzywaja UV :) nie zawsze jest to laser ( dioda laserowa podłej jakości), używa się również diody czerwonej ( przy niektórych tylko czytnikach) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Panie kasjerki nie używają promieni UV tylko promieni "czerwonych" to jest laser o małej mocy.Jak by używały UV to mogły by dojść do wypadków np:trafienie taką lampką na skróę na rękach a nie na kod 8O ja nadal czekam na sprostowanie co do sprawdzania banknotów promieniami UV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 ja nadal czekam na sprostowanie co do sprawdzania banknotów promieniami UV Tzn? Jest to gleboki fiolet lub bliski ultrafiolet. Niska gestosc mocy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2002 Każdy normalny człowiek który robi mod-a z podświetlaniem wstawia plex-i lub coś przezroczystego. Dzięki czemu światło jest bardziej (ciemne). Zwłaszcza szkło sodowe mocno tłumi promienie UV. Z resztą ile więcej szkodliowego promieniowania wytwarzają wasze monitory. Z resztą żeby wytworzyć wysokoenergetyczny promienie potzrebna jest nie zwykła świetlówka ale troche bardziej skomplikowane urządzenie. Więc moc świetlówki będzie nie większa niż takiej do sprawdzania forsy. Więc spox. A pozatym nie będzie się cały czas patrzył w tą świetlówkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 To wiem [mamusia jest chirurgiem ogólnym] Chodziło mi o elektronike. Mam asusa P4S433 i mysle ze jednak nic sie nie stanie. Nie bedze mi to zbytnie szkodziło bo obudowe mam umieszczona pod stolikiem, i jak w cos bedze swieciło to w nogi. ja bym powiedział że nie tylko w nogi - ale oto niech się martwi Twoja dziewczyna :wink: to bedze swieciło po nogach a nie po jajach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Każdy normalny człowiek który robi mod-a z podświetlaniem wstawia plex-i lub coś przezroczystego. Dzięki czemu światło jest bardziej (ciemne). Zwłaszcza szkło sodowe mocno tłumi promienie UV. Z resztą ile więcej szkodliowego promieniowania wytwarzają wasze monitory. Z resztą żeby wytworzyć wysokoenergetyczny promienie potzrebna jest nie zwykła świetlówka ale troche bardziej skomplikowane urządzenie. Więc moc świetlówki będzie nie większa niż takiej do sprawdzania forsy. Więc spox. A pozatym nie będzie się cały czas patrzył w tą świetlówkę. tez tak uwazam. ta swietlówka ma 12cm. a tak przy okazji mam pytanie jak zrobic zeby mi sie to zapalało razem z kompem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2002 Potrzebny będzie ci odpowiedni przekażnik. Taki wzbudzany 12V. jakaś dioda może być 1n4148. Podłanczasz do 12V a dioda zabezpiecza przed przepięciami. No wiesz w końcu przekaźnik kulczuje sieć. jak użyć diody podpartz w czymkolwiek. Chodzi mi o to aby była połączona równolegle z cewką wzbudzenia przekażnika i nie powodowała zwarcia na zasilaczu. Jak nie masz pewności to lepiej niech za ciebie zrobi to ktoś inny. Nie chcemy w końcu żeby nam się zjarał zasilacz Powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Le_Sfond Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zamiast lampy UV lepiej iść do akwarystycznego tam można kupić taką lampę do podświetlania akwarium. U mnie w miejscowości są po 10 zeta. Jest bezpiecznie itp... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zamiast lampy UV lepiej iść do akwarystycznego tam można kupić taką lampę do podświetlania akwarium. U mnie w miejscowości są po 10 zeta. Jest bezpiecznie itp... jaki kolor ma to swiatło? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Le_Sfond Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 To jest odcień niebieskiego wpadający w fiolet, przejdź się do akwarystycznego nieraz mają na wystawach takie akwaria z takim światełkiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Ja na Twoim miejscu wstawił prędzej świeczkę(oczywiście zapaloną :) ) niż lampę UV... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2002 Ja na Twoim miejscu wstawił prędzej świeczkę(oczywiście zapaloną :) ) niż lampę UV... Why? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2002 Jacek napisał: Ja na Twoim miejscu wstawił prędzej świeczkę(oczywiście zapaloną ) niż lampę UV... Jak to miło patrzeć jak kilu debili naśmiewa się z inicjatywy kolegi do z-modowania obudowy. Sami chyba nie robiąc nic. To jest naprawde trpche wyrzeczeń. Kilka nocy modzenia. A efekt śmiech innych typu "A PO CO TO BEZ TEGO KOMPUTER DZIAłA TAK SAMO"' Jak chce to zrobić to niech robi. Rób tego mod-a. Nie słuchaj się innych. Jak ci nie wyjdzie to troche posiedzisz i ci wyjdzie i chyba będzie fajnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...