Skocz do zawartości
bachus_anonym

Ranking *Stabilnego* Maksymalnego FSB - Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry za kolejne pytanie w stylu >> czemu mi tak dobrze sie nie kreci?, ale pomysly juz mi sie koncza...

Sprzet NF7 v.2.0 (czarne banki)

Athlon 1700+ XP (AIUGA, a wiec stepping A0 :()

512 Infineonow 333 na BH-6 (od Rapry u niego na 3V na DFI s754 robily podobno 238)

No wiec nie moge wydusic wiecej niz 225 z mobo. Procek chlodzony woda, zrobione mody Vdimm=Vio i Vtt (poprzez lutowanie na plecach plytki). Probowalem roznych biosow - d10b4 i TaiPan final w sumie ida rowno. Wczesniej mialem Twistery 433 i nie moglem tez przeskoczyc 225 (wtedy nawet to nie bylo do konca stable, ale myslalem ze to wina memkow). Vdd nie pomaga, co dziwniejsze prime blend nie chce przejsc 230 zarowno przy 2.9 V na memach jak i po wlaczeniu moda 3.3V (BH-6 chyba powinny cos dostac....). Wyglada mi to na limit plytki, ale dziwi mnie ze konczy sie przy 225 :/. APIC mam off, reszta opcji w biosie raczej standard. Mobo w miare chlodzone. L12 mod wykonany (proc zdrutowany na 166, jest sens robic druta na 200, da to cos?). Ma ktos moze jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugestie?

Jak masz dostęp to obadaj nowe nf7, ostatnio dość dobrze się kręca a stara do sprzedania :wink: W kompedium opisywałem moje boje-> nie mogłem przeskoczyć 233 [fully moded, hardcorowe napięcia itp] a na nowej bez modów 240 wymiatało

Może za słabe Vdd? ja leciałem przy 233 na 2.1V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugestie?

Jak masz dostęp to obadaj nowe nf7, ostatnio dość dobrze się kręca a stara do sprzedania :wink: W kompedium opisywałem moje boje-> nie mogłem przeskoczyć 233 [fully moded, hardcorowe napięcia itp] a na nowej bez modów 240 wymiatało

Może za słabe Vdd? ja leciałem przy 233 na 2.1V

Wlasnie nie mam za bardzo dostepu. VDD podniesione do 1.7 nie pomoglo zbyt. Ale Vddmoda zrobie w najblizszym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od biedy masz 3dni na zwrot bez podania powodu... Vdd może potrzebować skoku na np 1.9-2V a 1.7 poprostu mu nie wystarczy, przynajmniej w moim przypadku tak było...

Jeszcze takie pytanko: Czym chłodzisz NB i SB?

Myśle że warto spróbować z nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od biedy masz 3dni na zwrot bez podania powodu... Vdd może potrzebować skoku na np 1.9-2V a 1.7 poprostu mu nie wystarczy, przynajmniej w moim przypadku tak było...

Jeszcze takie pytanko: Czym chłodzisz NB i SB?

Myśle że warto spróbować z nową.

Z tym Vdd to sprobuje na pewno ;], ale na razie nie rozloze wody. NB chlodzone Zalmanem 47j + wentyl 5x5 @5V (zbieram na blok), SB radiatorkiem z pentiawy. Przez noc wrzucilem prime blend (d10b4, Vdimm 3.3 V) i po 8h 20min wyskoczyl error na 227 (tak samo wykladal sie przy 2.9V). Teraz chyba podbije po prostu VDD do 1.7 V i sprobuje jeszcze raz. Przypomnialo mi sie ze kosc ramu mam w najdalej odsunietym od CPU slocie (w nim idzie najwiecej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge nic wywalczyc wiecej z tej mobo. VDD bedzie potrzebny, dziwne ale zalapalem blad w prime przy 225 i VDD=1.6V teraz dalem 1.7V i na razie spoko. Jak na razie to plany takie >> VDD mod, a jak nic nie da to >> nowe mobo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja chyba mam jakieś szczescie do doboru komponentów :D

Wziąłem memki od wampira włożyłem do siebie, wgrałem pierwszy biosik z brzegu i odrazu dual biega mi na 243 czysto przy 3,17V real :D ( więcej nie mam bo jade na zasilce której marki nie ujawnie z racji wielu zasług w kasowaniu sprzetu wielu Overclokerów :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będe bronił honoru NF7 jak lew 8)

Oki, na szli stawiam swoje 9x260 na DFI Infinity NFII Ultra, żadnych modów zadenj ingerencji w mobo, (oprucz dodatkowego chłodzenia) doszedłem do tego krócej niż miesiąc czasu, a mobo nowe i na gwaracnji w pczeciwieństwie do starego NF7 które był juz 2 razy naprawiany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będe bronił honoru NF7 jak lew 8)

Oki, na szli stawiam swoje 9x260 na DFI Infinity NFII Ultra, żadnych modów zadenj ingerencji w mobo, (oprucz dodatkowego chłodzenia) doszedłem do tego krócej niż miesiąc czasu, a mobo nowe i na gwaracnji w pczeciwieństwie do starego NF7 które był juz 2 razy naprawiany...

Nie mówie ze nie podejme wyzwania ;) jednak 10MHz różnicy na FSB to dość duża przewaga więc raczej mozesz czuć sie bezpieczny na swojej pozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zwrócić uwagę ze mój wynik w DUAL chanel jest źle podany, zamias 3707 jest 3589 co powoduje ze spadam 1 pozycje w dół :( , czekam na poprawke :P

Ale to ma być najzwyklejsza w świecie średnia z Int i Float, a nie żadna ważona ;)

Średnia z 3758 (Int) i 3420 (Float) w Twoim przypadku jak byk wychodzi 3589, więc jest jak najbardziej oka.

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dolaczylem ze swoim wyniczkiem w dualu. Mozliwe ze bede mial wiecej gdyz moj zasilacz (Modecom CWT 350BDP) nie wyrabia by uzyskac stabilnosc musialem odtaktowac grafe i odpielem cdka. Przy okazji pytanie ilu z was w swoim normalnym uzytkowaniu kompa jedzie na takich fsb?? i napieciach 3.3vi wiecej?? ja jakos nie mam przekonania i zostawilem 235fsb i 2.9v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zwrócić uwagę ze mój wynik w DUAL chanel jest źle podany, zamias 3707 jest 3589 co powoduje ze spadam 1 pozycje w dół :( , czekam na poprawke :P

Ale to ma być najzwyklejsza w świecie średnia z Int i Float, a nie żadna ważona ;)

Średnia z 3758 (Int) i 3420 (Float) w Twoim przypadku jak byk wychodzi 3589, więc jest jak najbardziej oka.

PZDR

Przepraszam, zaracam honor, mój błąd wynikał z patrzenia na screen na hdd z innymi ustawieniami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze... więc Hipo i ja... :lol:

A pierwszy to też zależy jeszcze gdzie :P

Ale mniejsza z tym... teraz z fsb będzie kiepsko bo obaj mamy teraz zablokowane procki... ale pożyczyć od kogoś zawsze można ;]

Widać mocno, że od Abita robią w DFI... :D np... te same kontrolery... vcore -> Hip 6301... od vdd tez... itd... ;] => prawie idento mody ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bachusie

Czy musi być koniecznie 3D Mark 2001 :?: może by go tak zamienić na 3D Marka 03 bo na NF7 nie da sie za Chiny Ludowe zrobić tego testu na FSB >250 :/

A wiec 2001 wywala a 2003 chodzi normalnie ?

Probowales na innej karcie graficznej ? - moja czasem prawi cyrki w tym benchmarku to i moze twoja go nie lubi.

Odnosnie propozycji jestem za.

BTW. Ile wyciagnales z tego Herca w smarku2001 :wink: bo zastanawiam sie ile daja niskie timingi, moim skromnym celem jest 14000 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa nie tylko u mnie wyszła, posobnie np jest u Świdera i chyba u Owsa, Powered By AMD ma ten sam problem ale juz od mniejszego FSB.

Ja mam herca, Swider ma FX'a wiec to raczej nie zależy od grafy.

Herc strasznie marny jest, nie wydusiłem nawet 11k :( karta bez vmodów, z wc i radiatorami maks 280/260

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3d Mark 2001 przechodzi stabilnie FSB 250... i na tym koniec... natomiast 3d Mark 2003 i 2005, oraz pc mark 2002 i 2004 na FSB 262MHz... superPI 258MHz...

Ale coś faktycznie jest nie tak z tym 3d01 na Abicie na wysokich FSB... próbowałem każdych napięć... do 2.3V cpu... 2.2V vdd... 4V vdimm... kilka biosów... alpha timingi... i z h*** nie przejdzie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...