Skocz do zawartości
punki

spowalnianie proca

Rekomendowane odpowiedzi

mam serwerek postawiony na procku pentium I 150 MHz senk w tym ze wiatraczek na procku troche chalasuje i chcialbym go wylonczyc. Obawiamsie jednak ze musial bym w tym celu obnizyc taktowanie procka. Wie ktos moze jak sie to robi na pentiumach I?? i przy jakiej czestotliwosci pracy proc moze chodzic bez chlodzenia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam serwerek postawiony na procku pentium I 150 MHz...

nie wiem jak to sie robi ale widzialem P 166 na samym radiatorze - takim sporawym - i nic zlego sie nie dzialo

BTW a nie lepiej kupic jakis nowy wiatrak i wywalic ten stary (jezeli jest juz bardzo skatowany) - chodzi o sam wentylaor nie caly cooler ?

mozna tez kupic jakis duzy radiator (najwiekszy jaki sie zmeisci), taki jak sprzedaja w sklepach elektronicznych, wyszlifowac spod, nawiercic otwory (czy cos - zalezy jakie masz mocowanie) i dac go bez wentylatora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swoim serwerku (P1 150 MHz u/c 100 MHz) założyłem boxowy cooler od celka 400 MHz puszczony na 7V i mam ciszę (nie słychać go wogóle). Dodatkowo na takim samym napięciu puściłem wentyl w zasilaczu. Całego kompa zamknąłem (za karę :lol: ) w szafie. Całość chodzi tak od ok. 1,5 roku i (jeszcze) nic się złego nie stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie zwalniaj tylko większy radiator załatw. A jak chcesz zmienić jego taktowanie to na płycie są magiczne zworki/przełączniki zazwyczaj dobrze opisane (jak to jest intel to spokojnie możesz się pobawić podnosząc taktowanie :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poweim tak: Miałem kompa opartego na P150 i był oryginalnie bez wiatraka!!!!!!!!!!!!!!. Dopóki go nie zacząlem kręcić - czyli około rok od zakupu - chodził cały czas bez wiatraka - bez problemuff.

A radiator miał jakiś taki złotawy z 1,5 cm wysoki - więcej ci nie mogę podpowiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...