Skocz do zawartości
ma3ek

niższe Vcore = wyzsza temp :(

Rekomendowane odpowiedzi

proszę, wytłumaczcie mi to jakoś sensownie, bo ja już wymiękam :( sprzęt tak jak w podpisie, komp musi trochę pochodzić 24h/dobę bez zbytniego obciążania więc ustawiłem proca na 10x166 i Vcore=1,6 (BIOS) czyli 1,56 (odczyt płyty). chłodzenie to WR4 i temperaturki w spoczynku:

- proc 42*C (duża, ale mam jakiś silikon Arctica a nie pastę)

- mobo 28*C (lepsze wietrzenie budy "się robi")

i tak chodziło przez kilka dni po czym stwierdziłem, że nie ma sensu trzymać nie@ proca na takim napięciu i obniżyłem je do 1,55 (BIOS) czyli 1,5 (płyta) - chciałem zobaczyć o ile spadnie temperaturka. i się zdziwiłem:

- proc 52*C (w spoczynku)

- mobo 31*C

wskazania pochodzą ze SpeedFan'a. czy ktos potrafi mi wyjaśnić o co w tym chodzi :?: dodam, że temperatura w pokoju utrzymuje się na stałym, wysokim poziomie 22-23*C.. mój brat to takie egzotyczne zwierzątko.. lubi ciepło :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro zawita u mnie nowy Sunon 120x120x38, powędruje na sufit, będzie lepszy przewiew 8) a przy okazji ściągnę i założę jeszcze raz coolera.. może coś źle siedzi :? i dopiero wtedy zobaczymy co z tego będzie

jak zrobiłeś z Thortona Bartona??

tak jak Bóg przykazał, trywialnie i bezboleśnie: "grafit HB mode" czyli najzwyklejszym w świecie ołówkiem :twisted:

spróbuj zaaktualizować BIOS!!

w tej chwili działam na biosie 2.0 ale właśnie zauważyłem, że pojawiła się wersja 2.3 więc chyba zrobię mały update.

Jak zamontuję Sunonka to się podzielę wrażeniami :wink: pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi postami to nie ma sprawy.

ma3ek ile taki sunon kosztuje?? I napisz jak go będziesz miał jaki jest głośny

cene sprawdz w 4max. na 12V pewnie bedzie wyl jak najety, ale sawsze mozna dac go na 5V. Ispider z forum sprzedaje teraz na allegro papsty 120mm z grilem za 23pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cene sprawdz w 4max. na 12V pewnie bedzie wyl jak najety, ale sawsze mozna dac go na 5V. Ispider z forum sprzedaje teraz na allegro papsty 120mm z grilem za 23pln.

one chyba są używane! ale chyba warte swojej ceny??

Jaki mają przepływ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi