Yacko Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Miałem już wiele problemów ze sprzętem i wszystkie udawało mi się rozwiązać lub w przypadku uszkodzenia postawić właściwą diagnozę i wymienić sprzęt. Tym razem jednak już tracę cierpliwość. Komputer zawiesza się przy kopiowaniu plików, bez znaczenia czy z napędu CD na dysk, czy z jednej partycji na drugą. "Zwis" jest totalny, nawet reset nie działa, trzeba wyłączyć wtyczkę zasilania lub przytrzymać przycisk POWER przez 4s. Najpierw config: Abit KV7 bios 1.4 (ze starszymi było to samo) Athlon XP 2500+ ( default) Kingmax 512 MB DDR 400 WD Caviar 80 GB Zasilacz Codegen 300W Pierwsze podejrzenie padło na płytę główną, dysk lub zasilacz. Na dyskach Samsunga, Seagate bez zmian - odpada. Sprawdziłem na zasilaczach Chieftec i Codegen 400W i to samo - zasilacz odpadł z kręgu winnych. Czyli została płyta i ewentualnie walnięty kontroler IDE. Jednak coś mnie tknęło i włożyłem do płyty Durona 1300, testowałem kilka godzin i wszystko było OK. W tej sytuacji podejrzenie padło na procesor, jednak szybko zostało zweryfikowane poprzez włożenie go do innej płyty, gdzie operacje kopiowania były poprawne i kilkugodzinny test prime nie wykazał błędów. Chwila namyłu. Duron chodzi poprawnie Barton nie. Problem w większym poborze mocy odpada, bo zasilacze testowałem różne. Czyżby płyta nie funkcjonowała poprawnie z magistralą 333 MHZ? A może taki pech, że ten egzemplarz płyty nie chce pracować z tym egzemplarzem procka ? Może ktoś już miał tak zawikłany problem i potrafi coś doradzić, bo ja nie potrafię tego realnie wytłumaczyć. Pozdrawiam Jacek Ps. pamięci też były sprawdzane różne (Kingston, Kingmax, Infineon) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memorando Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Miałem już wiele problemów ze sprzętem i wszystkie udawało mi się rozwiązać lub w przypadku uszkodzenia postawić właściwą diagnozę i wymienić sprzęt. Tym razem jednak już tracę cierpliwość. Komputer zawiesza się przy kopiowaniu plików, bez znaczenia czy z napędu CD na dysk, czy z jednej partycji na drugą. "Zwis" jest totalny, nawet reset nie działa, trzeba wyłączyć wtyczkę zasilania lub przytrzymać przycisk POWER przez 4s. Najpierw config: Abit KV7 bios 1.4 (ze starszymi było to samo) Athlon XP 2500+ ( default) Kingmax 512 MB DDR 400 WD Caviar 80 GB Zasilacz Codegen 300W Pierwsze podejrzenie padło na płytę główną, dysk lub zasilacz. Na dyskach Samsunga, Seagate bez zmian - odpada. Sprawdziłem na zasilaczach Chieftec i Codegen 400W i to samo - zasilacz odpadł z kręgu winnych. Czyli została płyta i ewentualnie walnięty kontroler IDE. Jednak coś mnie tknęło i włożyłem do płyty Durona 1300, testowałem kilka godzin i wszystko było OK. W tej sytuacji podejrzenie padło na procesor, jednak szybko zostało zweryfikowane poprzez włożenie go do innej płyty, gdzie operacje kopiowania były poprawne i kilkugodzinny test prime nie wykazał błędów. Chwila namyłu. Duron chodzi poprawnie Barton nie. Problem w większym poborze mocy odpada, bo zasilacze testowałem różne. Czyżby płyta nie funkcjonowała poprawnie z magistralą 333 MHZ? A może taki pech, że ten egzemplarz płyty nie chce pracować z tym egzemplarzem procka ? Może ktoś już miał tak zawikłany problem i potrafi coś doradzić, bo ja nie potrafię tego realnie wytłumaczyć. Pozdrawiam Jacek Ps. pamięci też były sprawdzane różne (Kingston, Kingmax, Infineon) brak współpracy z fsb 333 masz rację Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARTON Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Nieobraź się ale ten abit to szmelc.Mój kumpel ma takiego i ma z nią same problemy. 1.Taki jak opisujesz 2.Jak włoży płyte do cd-roma to komp sie zawiesza. Oddał do serwisu i dali mu nową.Teraz nie ma takich problemow .Z tymi Abitami jest tak że są trefne modele,tych modeli jest wiele.Oddaj na gwarancje napewno dostaniesz nową. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Złożyłem już kilkanaście komputerów na tej płycie i były bezproblemowe i stabilne jak skała, a ten problem jest bardzo nietypowy. Chyba jednak wyślę płytę do serwisu. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 mozesz jeszcze pokombinowac z mnoznikami PCI bo to rozne maniany odwala na Abitach ale najpewniej plyta do servisu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 abit daje ciałą, nv7 i an7 są beznadziejne i problematyczne. jeszcze sprawdź na tym bartonie przy FSB 133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2004 Tez bym obstawal za mnoznikami FSB/PCI sprawdz je jeszcze dokladnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Chodzi o te mnożniki w Soft Menu III ? Jeśli tak to sprawdzałem i było ok, zresztą po wybraniu z listy Athlona XP 2500+(333) dobierają się automatycznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Płytę wysłałem do serwisu. W tym czasie reszta sprzętu chodziła z innym egzemplarzem płyty KV7 i przez cały czas wszystko grało. To mnie upewniło, że winna jednak była na 100% płyta. Jednak płyta wróciła z serwisu z opisem, że usterki nie stwierdzono. Obejrzałem dokładnie płytę i O ZGROZO ! zauważyłem, że laminat w pobliżu uchwytu na wentylator jest uszkodzony !!! Z nerwów tak głośno zakląłem, aż się domownicy zbiegli. Złożyłem już ponad 300 kompów i ZAWSZE przed założeniem radiatora przyklejam naklejkę na laminat pod uchwytem (kiedyś, na początku przygód z komputerami ześlizgnął mi się śrubokręt i prawie bym uszkodził ścieżkę). Płyta po włożeniu co prawda działała, ale zawieszała się częściej niż poprzednio. Po którymś z kolei "zwisie" nie uruchomiła się wcale. Obawiam się, że to uszkodzenie laminatu (a przy okazji być może ścieżki) pogorszyło sprawę. Co byście zrobili na moim miejscu ? Serwis na pewno będzie się wypierał i zganiał winę na mnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 ja ci moge doradzic jedynie nieregulaminowe rozwiazanie a co tam : SPAL JA I DO SERWISU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 ja ci moge doradzic jedynie nieregulaminowe rozwiazanie a co tam : SPAL JA I DO SERWISU Ewentualnie na allegro chyba kolesie sie chyba reklamuja i naprawiaja takie cos za grosze>znajomemu srubokret zjechal na NF7 , serwis oczywiscie nie przyjal>kolesie naprawili Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 elektrczna podpalarka do gazu + podłożenie jej do okolic chipsetu z drugiej strony plyty....pozniej kilka strzalow w agp i plytki nie ma... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 18 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2004 manfred: skąd ci ludzie co naprawiają ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 manfred: skąd ci ludzie co naprawiają ?Wlasnie juz teraz nie pamietam , chyba na allegro sie ktos oglaszal, jak dorwe kumpla to sie go zapytam dokladnie i napisze ci na prv. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 A sprawdzałeś na anglojęzycznym forum Abita? Bios KV7 od początku miał problemy z Bartonem 2500+ (poczytaj bios history) Nie napisałeś czy problem dotyczy tylko kopiowania czy też gdy wczytuje większe ilości danych (np. gry) Po pierwsze spróbuj dwóch rzeczy: 1) przestaw zworkę CROM1 z pozycji 1-2 na 2-3 (zobacz w instrukcji - zniknie wtedy w biosie opcja: Command Decode w ) 2) spróbuj ręcznie ustawić parametry procka w biosie (nie korzystaj z "autowykrywania" czy ustawienia dla Bartona 2500+) opcjonalnie: sprawdź system prime'em i pamięć (memtest). Może problem leży w ustaiweniach napięcia/ramu itp ? Ustaw je na najbardziej "konserwatywne". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 A sprawdzałeś na anglojęzycznym forum Abita? Bios KV7 od początku miał problemy z Bartonem 2500+ (poczytaj bios history) Nie napisałeś czy problem dotyczy tylko kopiowania czy też gdy wczytuje większe ilości danych (np. gry) Po pierwsze spróbuj dwóch rzeczy: 1) przestaw zworkę CROM1 z pozycji 1-2 na 2-3 (zobacz w instrukcji - zniknie wtedy w biosie opcja: Command Decode w ) 2) spróbuj ręcznie ustawić parametry procka w biosie (nie korzystaj z "autowykrywania" czy ustawienia dla Bartona 2500+) opcjonalnie: sprawdź system prime'em i pamięć (memtest). Może problem leży w ustaiweniach napięcia/ramu itp ? Ustaw je na najbardziej "konserwatywne". Czy ty przeczytales ten topic ????????8O PS. teraz juz jestem pewien ze na allegro sie oglaszaja z ta naprawa sciezek ( w wyszukiwarce wpisac "naprawa uszkodzonych plyt") Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 A sprawdzałeś na anglojęzycznym forum Abita? Bios KV7 od początku miał problemy z Bartonem 2500+ (poczytaj bios history) Nie napisałeś czy problem dotyczy tylko kopiowania czy też gdy wczytuje większe ilości danych (np. gry) Po pierwsze spróbuj dwóch rzeczy: 1) przestaw zworkę CROM1 z pozycji 1-2 na 2-3 (zobacz w instrukcji - zniknie wtedy w biosie opcja: Command Decode w ) 2) spróbuj ręcznie ustawić parametry procka w biosie (nie korzystaj z "autowykrywania" czy ustawienia dla Bartona 2500+) opcjonalnie: sprawdź system prime'em i pamięć (memtest). Może problem leży w ustaiweniach napięcia/ramu itp ? Ustaw je na najbardziej "konserwatywne". Czy ty przeczytales ten topic ????????8O PS. teraz juz jestem pewien ze na allegro sie oglaszaja z ta naprawa sciezek ( w wyszukiwarce wpisac "naprawa uszkodzonych plyt") chyba jednak czytal ,bo jego rady sa sensowne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 A sprawdzałeś na anglojęzycznym forum Abita? Bios KV7 od początku miał problemy z Bartonem 2500+ (poczytaj bios history) Nie napisałeś czy problem dotyczy tylko kopiowania czy też gdy wczytuje większe ilości danych (np. gry) Po pierwsze spróbuj dwóch rzeczy: 1) przestaw zworkę CROM1 z pozycji 1-2 na 2-3 (zobacz w instrukcji - zniknie wtedy w biosie opcja: Command Decode w ) 2) spróbuj ręcznie ustawić parametry procka w biosie (nie korzystaj z "autowykrywania" czy ustawienia dla Bartona 2500+) opcjonalnie: sprawdź system prime'em i pamięć (memtest). Może problem leży w ustaiweniach napięcia/ramu itp ? Ustaw je na najbardziej "konserwatywne". Czy ty przeczytales ten topic ????????8O PS. teraz juz jestem pewien ze na allegro sie oglaszaja z ta naprawa sciezek ( w wyszukiwarce wpisac "naprawa uszkodzonych plyt") chyba jednak czytal ,bo jego rady sa sensowne KGB !!! przeciez koles juz nalazl problem pare postów wyzej > sciezke ma uwalona fizycznie !!! a nie zadne biosy itp 8O (na innej KV mu chodzi w porzadku) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Manfred.. Z tego co "przeczytałem" :) uszkodzenie laminatu zostalo stwierdzone przez Forumowicza po powrocie płyty z serwisu. Wskazówek udzieliłem, bo sądzę, że mogłyby one mu pomoc (i komuś kto zajrzy tu w przysłości z podobnym problemem). Lepiej jest udzielać rzeczowych odpowiedzi niż rozciągać post'a swoimi spostrzeżeniami czy ktoś go czytał czy nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Dzięki wszystkim za rady a szczególnie Ksyho i Manfred. Dam znać jak się sprawa zakończyła, na razie płyta wysłana do serwisu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...