berkut Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2004 Mysle ze sie nie spali bo gazy maja "ledwie" 700C (za malo by spalic swiece mysle) Mam nadzieje ze nic sie nie stanie i bedzie smigalo jutro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 no joz jest jutro i jak smiga ?? :D no dobra poczekam do wieczora co do opisu wpisz kill -v life ;) i proces life sie zakonczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 i jak dziala ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 kurde.... berkut sie 22 godz nie odzywa... zaczynam sie martwic.. btw. Arnie "joz" pisze sie przez "u" -> tak na przyszlosc ;) aha i przestawcie wreszcie ta gadzine (godzine) na forum plz!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEFENCE Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Napisze tylko ten 1 poscik w tym watku bo sie nie znam az tak zeby sie udzielac ale sledze watek bardzo uwaznie zapodawaj wiecej zdjec berkut :lol: radzio_ kurde.... berkut sie 22 godz nie odzywa... zaczynam sie martwic.. btw. Arnie "joz" pisze sie przez "u" -> tak na przyszlosc Arni pisze tak dlatego ze jest tak samo zmartwiony jak i ty to wszystko te nerwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 a to tak z rozpedu ;) godzine sam sobie przestaw w ustwienich na gmt +2 i bedzi gut ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 a to tak z rozpedu ;)ok. wybaczam ;) :roll: godzine sam sobie przestaw w ustwienich na gmt +2 i bedzi gut ;)no fakt... zapomnialem ze mozna sobie tam przestawic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Prawie juz mam licznik obrotow opracowany. :D Jeszcze bede musial sie o jedna rzeczy dopytac i bedzie gut. Qrde szkoda ze Berkut nic nie napisal. Moze cos nie wyszlo z silniczkiem i cos mu sie stalo? :( Mam nadzieje ze nie. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 berkutowi sie nic nie stalo tylko ciekawe czemu sie nie odzywa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rastablasta Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 tak sie przyglądam zmaganiom berkut'a i jestem naprawde pod wrazeniem. trzymam kciuki. ps. sądząc po opisie na gg to chyba coś nie wyszło, ale wole nie zapeszać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 "Arcyparszywy humor" - jezzzu 8O mam nadzieje ze nic z turbina... Feluke -> sadzac po Twoich postach troche sie orientujesz w turbinach a wiec: strasznie mnie korci zeby isc w slady berkuta i tez sobie takie cos zrobic (silnik turbowalowy) i teraz czy bylaby duza roznica pomiedzy turbina z samochodu a turbina z silnika caterpillar- chodzi mi o moc takiego silnika t/w (silnik- wys. ok 2m szer2 dlugosc ok.3m - wolnoobrotowy rzedowa 12. pojemnosc na bank >20l ok. 450KM (mam mozliwosc skombinowania turbiny od niego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 to bylby fantastyczny silnik idrzutowy, mysle ze ciag mialbys przegigantyczny jesli cie to interesi to jestem bardzo zainteresowany kupnem tej turbiny nic sie nie stalo, po prostu dol mnie suszy dzis nic nie robilem bo ojciec garaz okupuje i nie moge spawac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rastablasta Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 dzis nic nie robilem bo ojciec garaz okupuje i nie moge spawac moze zdradzisz nad czym ojciec pracuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 jesli cie to interesi to jestem bardzo zainteresowany kupnem tej turbinyok. dopytam sie szczegolow jak wroce (wyjezdzam-wroce 13 kwietnia) bo musze isc na magazyn... ale nie obiecuje ze mi sie uda (jest 70% szans ze tak.) sa to silniki uzywane w wiernictwie - poszukiwania nafty i gazu ;) (jest to CAT D398 lub CAT 3408 lub Caterpillar 3406 BTA - nie pamietam ktory to - wszystkie sa w uzytku)pamietam jak kiedys bylem na placu wiertniczym i poszedlem do hali maszynowej (ehh.. to byly czasy, i ten mily pomruk dieslowskich silnikow :roll: ) to jak zobaczylem silnik 2x wiekszy odemnie to mi kopara opadla ;) jakby kogos interesowalo to napisze jeszcze, ze przed startem nalezalo takowy silnik rozgrzac specjalna grzalka, a rozruch byl wspomagany przez sprezone powietrze :roll: sry ze o/t ale musialem gdzies wylac swoje wspomnienie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 wymienia dach w kabriolecie swoim chyba wiem jak wyglada ta turbina ale jeszcze sie upewnic musze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 przegladajac stronke Caterpillara zauwazylem, ze produkuja tez turbiny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 hehehe to jest turbina do jakiejs elektrowni czy co ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 nie wiem ;) zmontuj sobie taka i wsadz do piwnicy ;) nie zdziwie sie jak kiedys zobacze Ciebie w Twoim domu przelatujacego nad moim domem :P EDIT: jednak sa duze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Popatrzylem w necie i jezeli dobrze widzialem to turbo jest wielkosci klatki czlowieka. 8O 8O To juz nie jest amatorszczyzna tylko profesional i trzeba by sie odpowiednio przygotowac. ;) Berkut daj znac czy mam myslac nad tym licznikiem obrotow bo mam juz prawie plany na ukonczeniu. Qrde ale sie zapalilem na to. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2004 Popatrzylem w necie i jezeli dobrze widzialem to turbo jest wielkosci klatki czlowieka. 8O 8O To juz nie jest amatorszczyzna tylko profesional i trzeba by sie odpowiednio przygotowac. ;) Berkut daj znac czy mam myslac nad tym licznikiem obrotow bo mam juz prawie plany na ukonczeniu. Qrde ale sie zapalilem na to. :D dobrze widziales :) z tego co pamietam tamte silniki maja wydech o sr. ok 14cm (5,5 cala to bylo dokladnie) a co do pomiaru obrotow to lepszy bylby chyba pomiar laserowy niz mechaniczny. (czy sa czujniki mechaniczne, ktore sa w stanie powtorzyc cykl zalaczania/rozlaczania np 60k razy na sek. ??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Popatrzylem w necie i jezeli dobrze widzialem to turbo jest wielkosci klatki czlowieka. 8O 8O To juz nie jest amatorszczyzna tylko profesional i trzeba by sie odpowiednio przygotowac. ;) Berkut daj znac czy mam myslac nad tym licznikiem obrotow bo mam juz prawie plany na ukonczeniu. Qrde ale sie zapalilem na to. :D dobrze widziales :) z tego co pamietam tamte silniki maja wydech o sr. ok 14cm (5,5 cala to bylo dokladnie) a co do pomiaru obrotow to lepszy bylby chyba pomiar laserowy niz mechaniczny. (czy sa czujniki mechaniczne, ktore sa w stanie powtorzyc cykl zalaczania/rozlaczania np 60k razy na sek. ??) 60k/s nie. ;) 60k/min tak. :P Ten licznik co ja mam juz zaplanowany jest wziety z schematu z jednej ze stron gosciu ktorzy juz zbudowali. Wystarczylo doczepic do niego licznik obrotow, ktory mozna zrobic albo na LCD z pelnymi parametrami albo na 6-cio segmentowym wyswietlaczu LED. Calosc opiera sie na diodzie podczerwieni i fotodiodzie ktora sluzy za licznik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 60k/s nie. ;) 60k/min tak. :P :oops: pomylki sie zdarzaja ;) Ten licznik co ja mam juz zaplanowany jest wziety z schematu z jednej ze stron gosciu ktorzy juz zbudowali. Wystarczylo doczepic do niego licznik obrotow, ktory mozna zrobic albo na LCD z pelnymi parametrami albo na 6-cio segmentowym wyswietlaczu LED. Calosc opiera sie na diodzie podczerwieni i fotodiodzie ktora sluzy za licznik. a w jakim zakresie obrotow ten licznik bedzie poprawnie dzialal?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 W takiej turbinie pomiar musi byc robiony za pomoca lasera albo jakos inaczej. Tym jakos inaczej mysle ze moglaby byc indukcja. Lopatki kompresora sa z aluminium jednkaze (nie wiem czy nie belkoce) gdyby przy kompresorze dac magnes i za nim cewke detektora (+wzmacniacz) to krecac sie lopatki mijajace magnes indukowaly by w sobie prad a przez to pole elektromagnetyczne ktore wychwytywalby nasz "detektor" dzis *moze* pobawie sie tym znowu i zrobie przynajmniej pompe oleju, moze dokoncze komore spalania, przejade sie do sklepu po przewody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 rpm ktore powinna osiagac ta turbina to ok. 150000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 a co do przeniesienia napedu to mozna dac przekladnie slimakawa a nie zembata ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 w sumie niezly pomysl ;] tylko czy to przezyje ?? z smarowaniem nie ma problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 tzn co masz na mysli "tylko czy to przezyje ??" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 moj ojciec w pracy ma takie fajne uzadzonko ze przyklejsz do czegos taka naklejke celojesz w to laserem (tak zeby naklejka przecinala wiazke lasera) i gdy naklejka tam sie obraca na np wiatraku to na lcd pokazoje rpm troche zamotalem ;) ale chyba czytelne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Arnie gdzie Twoj ojciec pracuje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JET Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2004 Witam ! Z tym pomiarem obrotów, proponuję Wam rozwiązanie stosowane przez nas i sprawdzone jako niezawodne. W nakrętce dociskającej sprężarkę, która musi być w kształcie stożka, robicie otwór śr. 4mm prostopadle do jej osi. W kielichu wlotowym robicie otwory po przeciwnych stronach tak, aby umieścić w nich diody, nadawczą i odbiorczą podczerwieni. Wiązka musi przechodzić przez wykonany wcześniej otwór w stożkowej nakrętce. Efektem takiego rozwiązania jest otrzymanie dwóch impulsów na jeden obrót. Resztę zlicza już elektronika. To tylko 5.000 impulsów na sekundę przy maksymalnych obrotach (zakładacie że wynoszą 150.000 1/min), a więc 5kHz. To żaden problem dla pospolitych układów zliczających. Pozdrawiam Tomasz www.jetmodel.webpark.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...