Skocz do zawartości
berkut

Turbinka :P

Rekomendowane odpowiedzi

Napisze tylko ten 1 poscik w tym watku bo sie nie znam az tak zeby sie udzielac ale sledze watek bardzo uwaznie zapodawaj wiecej zdjec berkut

:lol:

radzio_

kurde....

berkut sie 22 godz nie odzywa... zaczynam sie martwic..

btw. Arnie "joz" pisze sie przez "u" -> tak na przyszlosc

Arni pisze tak dlatego ze jest tak samo zmartwiony jak i ty to wszystko te nerwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Arcyparszywy humor" - jezzzu 8O mam nadzieje ze nic z turbina...

Feluke ->

sadzac po Twoich postach troche sie orientujesz w turbinach a wiec:

strasznie mnie korci zeby isc w slady berkuta i tez sobie takie cos zrobic (silnik turbowalowy)

i teraz czy bylaby duza roznica pomiedzy turbina z samochodu a turbina z silnika caterpillar- chodzi mi o moc takiego silnika t/w (silnik- wys. ok 2m szer2 dlugosc ok.3m - wolnoobrotowy rzedowa 12. pojemnosc na bank >20l ok. 450KM (mam mozliwosc skombinowania turbiny od niego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bylby fantastyczny silnik idrzutowy, mysle ze ciag mialbys przegigantyczny

jesli cie to interesi to jestem bardzo zainteresowany kupnem tej turbiny

nic sie nie stalo, po prostu dol mnie suszy

dzis nic nie robilem bo ojciec garaz okupuje i nie moge spawac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli cie to interesi to jestem bardzo zainteresowany kupnem tej turbiny

ok. dopytam sie szczegolow jak wroce (wyjezdzam-wroce 13 kwietnia) bo musze isc na magazyn... ale nie obiecuje ze mi sie uda (jest 70% szans ze tak.)

sa to silniki uzywane w wiernictwie - poszukiwania nafty i gazu ;) (jest to CAT D398 lub CAT 3408 lub Caterpillar 3406 BTA - nie pamietam ktory to - wszystkie sa w uzytku)pamietam jak kiedys bylem na placu wiertniczym i poszedlem do hali maszynowej (ehh.. to byly czasy, i ten mily pomruk dieslowskich silnikow :roll: ) to jak zobaczylem silnik 2x wiekszy odemnie to mi kopara opadla ;) jakby kogos interesowalo to napisze jeszcze, ze przed startem nalezalo takowy silnik rozgrzac specjalna grzalka, a rozruch byl wspomagany przez sprezone powietrze :roll:

sry ze o/t ale musialem gdzies wylac swoje wspomnienie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzylem w necie i jezeli dobrze widzialem to turbo jest wielkosci klatki czlowieka. 8O 8O

To juz nie jest amatorszczyzna tylko profesional i trzeba by sie odpowiednio przygotowac. ;)

Berkut daj znac czy mam myslac nad tym licznikiem obrotow bo mam juz prawie plany na ukonczeniu.

Qrde ale sie zapalilem na to. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzylem w necie i jezeli dobrze widzialem to turbo jest wielkosci klatki czlowieka. 8O  8O  

To juz nie jest amatorszczyzna tylko profesional i trzeba by sie odpowiednio przygotowac. ;)

Berkut daj znac czy mam myslac nad tym licznikiem obrotow bo mam juz prawie plany na ukonczeniu.

dobrze widziales :)

z tego co pamietam tamte silniki maja wydech o sr. ok 14cm (5,5 cala to bylo dokladnie)

a co do pomiaru obrotow to lepszy bylby chyba pomiar laserowy niz mechaniczny. (czy sa czujniki mechaniczne, ktore sa w stanie powtorzyc cykl zalaczania/rozlaczania np 60k razy na sek. ??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzylem w necie i jezeli dobrze widzialem to turbo jest wielkosci klatki czlowieka. 8O  8O  

dobrze widziales :)

z tego co pamietam tamte silniki maja wydech o sr. ok 14cm (5,5 cala to bylo dokladnie)

a co do pomiaru obrotow to lepszy bylby chyba pomiar laserowy niz mechaniczny. (czy sa czujniki mechaniczne, ktore sa w stanie powtorzyc cykl zalaczania/rozlaczania np 60k razy na sek. ??)

60k/s nie. ;)

60k/min tak. :P

Ten licznik co ja mam juz zaplanowany jest wziety z schematu z jednej ze stron gosciu ktorzy juz zbudowali. Wystarczylo doczepic do niego licznik obrotow, ktory mozna zrobic albo na LCD z pelnymi parametrami albo na 6-cio segmentowym wyswietlaczu LED.

Calosc opiera sie na diodzie podczerwieni i fotodiodzie ktora sluzy za licznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60k/s nie. ;)

60k/min tak. :P

:oops: pomylki sie zdarzaja ;)

Ten licznik co ja mam juz zaplanowany jest wziety z schematu z jednej ze stron gosciu ktorzy juz zbudowali. Wystarczylo doczepic do niego licznik obrotow, ktory mozna zrobic albo na LCD z pelnymi parametrami albo na 6-cio segmentowym wyswietlaczu LED.

Calosc opiera sie na diodzie podczerwieni i fotodiodzie ktora sluzy za licznik.

a w jakim zakresie obrotow ten licznik bedzie poprawnie dzialal??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takiej turbinie pomiar musi byc robiony za pomoca lasera albo jakos inaczej.

Tym jakos inaczej mysle ze moglaby byc indukcja. Lopatki kompresora sa z aluminium jednkaze (nie wiem czy nie belkoce) gdyby przy kompresorze dac magnes i za nim cewke detektora (+wzmacniacz) to krecac sie lopatki mijajace magnes indukowaly by w sobie prad a przez to pole elektromagnetyczne ktore wychwytywalby nasz "detektor"

dzis *moze* pobawie sie tym znowu i zrobie przynajmniej pompe oleju, moze dokoncze komore spalania, przejade sie do sklepu po przewody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj ojciec w pracy ma takie fajne uzadzonko ze przyklejsz do czegos taka naklejke celojesz w to laserem (tak zeby naklejka przecinala wiazke lasera) i gdy naklejka tam sie obraca na np wiatraku to na lcd pokazoje rpm

troche zamotalem ;) ale chyba czytelne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Z tym pomiarem obrotów, proponuję Wam rozwiązanie stosowane przez nas i sprawdzone jako niezawodne. W nakrętce dociskającej sprężarkę, która musi być w kształcie stożka, robicie otwór śr. 4mm prostopadle do jej osi. W kielichu wlotowym robicie otwory po przeciwnych stronach tak, aby umieścić w nich diody, nadawczą i odbiorczą podczerwieni. Wiązka musi przechodzić przez wykonany wcześniej otwór w stożkowej nakrętce. Efektem takiego rozwiązania jest otrzymanie dwóch impulsów na jeden obrót. Resztę zlicza już elektronika. To tylko 5.000 impulsów na sekundę przy maksymalnych obrotach (zakładacie że wynoszą 150.000 1/min), a więc 5kHz. To żaden problem dla pospolitych układów zliczających.

Pozdrawiam

Tomasz

www.jetmodel.webpark.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi