Skocz do zawartości
e!Gr00bY

Nowy Celeron 4 @ 0.13um

Rekomendowane odpowiedzi

Intel postanowił nie zmieniać rdzenia Celeron'a 4. Będzie miał tą samą ilość cache więć z tego wyniki, że będzię nadal Celeron'em Williamette. Szyna nadal pozostaje 400MHz. Procesory w 0.13um bedą zaczynały się od 2.0GHz. Liczę na nowe rekordy podkręcalności, bo pozatym tym te nowe Celeron'y chyba do nie wielu rzeczy bedą się nadawały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest gwóźdź do trumny dla intela na rynku low-end.Dosłowna kaszana

starsze celki owszem były jakos konkurencyjne do innych prockufff

ale teraz PIV nie jest za szybki a jeszcze go okaleczyli wooooo to bedzie

żołw jest zduszony i to nieźle.Brawa dla INTELA :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże odpady P4 o.13mikrona dały nowe celerony. Zawsze to dodatkowe dochody dla Intala. Tych kilku "murzynów" przy testowaniu i naprawie niedorobionych P4 musi zarobić na premie dla prezesów. Wczesne wersje będą się dobrze kręciły na dobrych DDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"] Liczę na nowe rekordy podkręcalności, bo pozatym tym te nowe Celeron'y chyba do nie wielu rzeczy bedą się nadawały.

Do MS Office to się chba nada jak komuś sie za bardzo nie śpieszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żołw jest zduszony i to nieźle.Brawa dla INTELA  :(

zadem gwódź, to Ty nie wiesz, że lud kupuje megahertze? Skoro znaleźli się idioci kupując P4 + SDRAM, to znajdą się tacy co kupią tego celerona. Pomyśl... 2GHz to musi być wydajne. Poza tym nie czarujmy sie do office jest aż za nadto szybkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żołw jest zduszony i to nieźle.Brawa dla INTELA  :(

zadem gwódź, to Ty nie wiesz, że lud kupuje megahertze? Skoro znaleźli się idioci kupując P4 + SDRAM, to znajdą się tacy co kupią tego celerona. Pomyśl... 2GHz to musi być wydajne. Poza tym nie czarujmy sie do office jest aż za nadto szybkie.

Tylko, że wg. mnie to office'a to najlpiej wogule robić zestaw na VIA C3 itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja słyszałem że mają jednak w przyszłaści zwiększyć cache w celkach do 256KB, magistrala ma pozostać 400MHz. Ciekawe jaka będzie różnica pomiędzy tymi nowymi celkami a starymi P4 Williamette. Oczywiście poza częstotliwością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże odpady P4 o.13mikrona dały nowe celerony. Zawsze to dodatkowe dochody dla Intala. Tych kilku "murzynów" przy testowaniu i naprawie niedorobionych P4 musi zarobić na premie dla prezesów. Wczesne wersje będą się dobrze kręciły na dobrych DDR.

Raczej nie chodzi o te odpady, bo te odpady są na jądrze Northwood z większą ilością cache....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajmy jednak o podstawowej zalecie celka: składając "Zestaw Marzeń" można kupić full wypas: super płytę główną itd. a zaoszczędzić sporo na procku montując najtańszego celka s.478. Po około pół roku celka wyrzucamy na śmietnik, a w jego miejsce dajemy pełnowartościowe P4 na fsb 533.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli dzis celerony sie zajeb... sprzedaja, to co sie bedzie dzialo jak bedzie produkowany na rdzeniu northwooda ? :):):)

Intel ma w d... nasze spostrzezenia i sie smieje z forow takich jak to :)

I tak go kupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się podoba ten procesor :) Nawet bardzo! W sumie i tak będzie wydajniejszy od jakiegokolwiek Durona- a przecie o to chodzi! MOze na starcie to on będzie dosyć slaby, ale dodając odpowiednie komponenty np. pamięć DD-R 400( w przyszłości) i dobrą grafę, tracimyw rzeczywistości około 15% do....Wiliamate :) Ja chszanię- wolałbym tego Celerona, niż pełnego P4 na Wiliamate :P I mnie nie obchodzi, że jest troszkę wolniejszy- podkręcam i mam 2,6Ghz. Do cholery- po to właśnie są Celerony, by je kręcić!!!! :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żołw jest zduszony i to nieźle.Brawa dla INTELA  :(

Grrrrrr!!!! Nie jestem idiotą :evil: SD-Ramy mam od starej płyty- poczekam i kupię sobie 512 DD-Ram PC2700 albo nawet PC3200- nie będę wywalał kasy teraz, jak wydajność mam dobrą. Te pamięci, które chcę(PC3200) na dzisiaj by kosztowały z 900 zł- pieprzę za przeproszeniem tyle bulić. Poczekam z rok- wejdą DD-R II i te kości stanieją do jakiejś normalnej kwoty. Chyba, że mi wyślesz koleś 900 zł- mogę cię nawet o to poprosić.

,,Proszę, daj mi Panie bogaty 900 zł"

czekam na wysyłkę :lol: :lol:

Powiem inaczek- byłbym totalnym idotą płacić teraz tyle za pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak poza tym- wiesz, że oryginalne płyty ASUS-a z chipsetem Intela I845 na SD-Ramach kosztują po 500-600-700 zł? I co- wolałbyś kupić takiego wspaniałego ORYGINALNEGO ASUSA czy moze ECSa mającego wsparcie dla DD-R 333-400( mam takiego- zajebista płyta) za 250 zł? Pewnie ASUS-a, ale byłbyś idiotą, bo musiałbyś używać SD-Ramy. NIe wqurwaiaj ludzi człowieku :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie wydaje mi się jak to właśnie wykorzystjesz potęde swojego Celka 1.7 z czterema kanałąmi po 100 MHz, skoro pamięć która masz dje mu 33 Mhz na kanał albo nawet 25 MHz, Ten procesor czeka tylko aż będzie mógł poczekać na jeden bajt z pamięci. Tak to jest wydjaność.

Spróboj może jeszcze dodać SIMM-y EDO też będzie chyba chodził zajebiście. W końcu to 1.7.

THIS IS THE POWER.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie wydaje mi się jak to właśnie wykorzystjesz potęde swojego Celka 1.7 z czterema kanałąmi po 100 MHz, skoro pamięć która masz dje mu 33 Mhz na kanał albo nawet 25 MHz, Ten procesor czeka tylko aż będzie mógł poczekać na jeden bajt z pamięci. Tak to jest wydjaność.

Spróboj może jeszcze dodać SIMM-y EDO też będzie chyba chodził zajebiście. W końcu to 1.7.

THIS IS THE POWER.

Następny...i powiedzcie takiemu 100 razy to samo..a oni dalej..no normalnie @##@$#!%. Przeczytaj człowieku, co napisałem wcześniej a nie %#$#^* pierd.....isz, że to syf. NIE MAM KASY NA ZMIANE PAMIECI!!!!! NIE BEDĘ PŁACIŁ PRAWIE 1000 ZŁ ZA DD-RAMY. Dotarło??!!!! Proszę, czytajcie wszystko, a nie urywki....bo normalnie agresja wychodzi. :evil: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się podoba ten procesor :)  Nawet bardzo! W sumie i tak będzie wydajniejszy od jakiegokolwiek Durona- a przecie o to chodzi! MOze na starcie to on będzie dosyć slaby, ale dodając odpowiednie komponenty np. pamięć DD-R 400( w przyszłości) i dobrą grafę, tracimyw rzeczywistości około 15% do....Wiliamate :)  Ja chszanię- wolałbym tego Celerona, niż pełnego P4 na Wiliamate :P  I mnie nie obchodzi, że jest troszkę wolniejszy- podkręcam i mam 2,6Ghz. Do cholery- po to właśnie są Celerony, by je kręcić!!!! :lol:  8)

Dzisiaj Celerony na rdzeniu 0,13u (tualatin) sa szybsze od willamate o podobnych zegarach, a nawet wiekszych, wiec celeron northwood to bedzie cacko. Uhuhu, juz sie nie moge doczekac - celek 2.0 @ 2.4 :) Mniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj Celerony na rdzeniu 0,13u (tualatin) sa szybsze od willamate o podobnych zegarach, a nawet wiekszych, wiec celeron northwood to bedzie cacko. Uhuhu, juz sie nie moge doczekac - celek 2.0 @ 2.4 :) Mniam.

Ja myśl, że powinien pójść na dużo więcej... (stawiam na 2.8 bo 0.13um)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że nowe celki przyniosą radość wielu i pewnie szyna pogoni na 133MHz (jak mnożnik nie nędzie za duży) lub sporo więcej. Gdyby tak poszedł na 166MHz to i braki pamięci podręcznej nikt by nie zauważył.

Nie ma co narzekać, trzeba go przećwiczyć.

Jest i druga strona mniejszego cache !!!

Mniejsze straty mocy o ok 15-20% :D :D :D . Czy nikt o tym nie pamięta???

Właśnie to jest zasadnicza zaleta celerona, mniejsze straty mocy.

Chcecie "pełną" wydajność kupcie pentiuma (na pewno różnica wydajnoąci nie jest warta różnicy ceny) :cry: :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THIS IS THE POWER.

Następny...i powiedzcie takiemu 100 razy to samo..a oni dalej..no normalnie @##@$#!%. Przeczytaj człowieku, co napisałem wcześniej a nie %#$#^* pierd.....isz, że to syf. NIE MAM KASY NA ZMIANE PAMIECI!!!!! NIE BEDĘ PŁACIŁ PRAWIE 1000 ZŁ ZA DD-RAMY. Dotarło??!!!! Proszę, czytajcie wszystko, a nie urywki....bo normalnie agresja wychodzi. :evil: :twisted:

Jak nie masz kasy, to po co (i za co) kupiłeś tego celka i płytę do niego? GDybyś za te same pieniądze kupił Athlona XP 1600+ i DDR, to wydajność miałby ten system o niebo lepszą. Poza tym różnica między SDRAM a DDR SDRAM to kilkadziesiąt zł (PC2100), a wydajność o niebo lepsza szczególnie w przypadku P4. CeleronP4 to już wogóle całkowita porażka z SDRAM. Nothwooda odrobinę ratuje większy cache.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was wszystkich jedno pytanko :

Czy ktoś oprócz Slayera widział, ma lub testował nowe celerony ?

Wydaje mi sie że nie. Oczywiście, przeczytało sie gdzieś... czy na tomku czy gdzie indziej i teraz każdy uważa to za syf, więc nie piszcie bzdur dopuki nie sprawdzicie tego sami.

Mam takiego (1.7) i działa za____iscie, i to że nie nadaje sie do niczego jest napisane całkiem bezpodstawnie.

A co do nowych celków na jądrze northwood to narazie nie ma sie co spierać, zobaczymy jak sie pojawią, a poza tym słyszałem że będą miały 256 kB keszu a nie 128.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...