Skocz do zawartości
SuChyY

Moj pierwszy overclocking...

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak bylem dzisiaj wymienic radiator - niestety nie dostalem D5TB, a na razie na probe jakiegos Colorfula - nie znam numeru, a ze strona nie chodzi (colorful.com.pl) to wam nie powiem - jest on podobno w jakiejs czesci z miedzi - ma 8x6 cm i wiatrak 6x6 cm (albo 5x5). W kazdym razie wziolem sie troche za krecenia. Zostane jeszce chwile przy tym wentylu - otoz na moim Athlonie 1333 z otwarta obudowa jest teraz 53* !!! A siedze jedynie w necie - gdy podkrecilem go do 1400 wszystko jeszce chodzilo ale temp byla 59... Wiecej juz nie poszedl. Oto wyniki:

++++++++++ 1333 (133x10) - GeForce 200/400

::::::::::::: 3D Mark 2000

8109 3D Marks

::::::::::::: 3D Mark 2001

3943 3D Marks

::::::::::::: PCMark 2002

CPU: 3395

RAM: 2441

FDD: 716

::::::::::::: Sandra

--CPU Arithetic

ALU: 3732

FPU: 1832

--CPU Media

SSE: 7314

3DNow: 6861

--Memory

RAM Int: 956 MB/s

RAM Float: 952 MB/s

++++++++++ 1400 (140x10) - GeForce 200/400

::::::::::::: 3D Mark 2000

---- 3D Marks - Wyskoczylo z komunikatem ze plik jest uszkodzony :(

::::::::::::: 3D Mark 2001

4072 3D Marks

::::::::::::: PCMark 2002

CPU: 3577

RAM: 2529

FDD: 742

::::::::::::: Sandra

--CPU Arithetic

ALU: 3732

FPU: 1832

--CPU Media

SSE: 7684

3DNow: 8973

--Memory

RAM Int: 1006 MB/s

RAM Float: 1000 MB/s

Komentarz: Po 10 min pracy Hot CPU Testera - temperatura przy otwartej obudowie wynosila 59* ... troche duzo. Nie wiem jak to bedzie jak wiecej podkrece.

Pozniej dalem jeszce GeForcowi 235/420 i uzyskalem 4200 w 3D Mark 2001 SE

Skomentujcie te wyniki - co jest z tym radiatorem - dlaczego nie moge wiecej podkrecic (pokazuje sie blad Matrix w Hot Tester, a temp jest juz ponad 60). Zmienialem napiecie do 1.80.

Czy wyniki na Titanie beda lepsze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oki, ale DLACZEGO mam taka wysoka temperature !!!!!!!!! :((((

Czy jest jakis program ktorym mozna sprawdzic jakiego ma sie procka fabrycznie ? Moze moj zostal przetaktowany w sklepie ? np. z 1000 a ja go cce do 1500 ciagnac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oki, ale DLACZEGO mam taka wysoka temperature !!!!!!!!! :((((

Czy jest jakis program ktorym mozna sprawdzic jakiego ma sie procka fabrycznie ? Moze moj zostal przetaktowany w sklepie ? np. z 1000 a ja go cce do 1500 ciagnac ?

Jezeli podnosisz napiecie, to musisz sie liczyc z wyzsza temperatura.

Przetaktowany w sklepie ? 8O Jak ?

A na rdzeniu nie pisze jaki to proc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe wiem co pisze na rdzeniu bo nie zdejmuje radiatora...

A co do tego jakl ? No nie wie ale np. 1200 jest 133x9 (chyba ze sie myle, nie wiem jakie maja mniejsze) i mogli mi w BIOsie ustawin na 10x133 i juz jest 1333 - w kazdym razie jak laduje domyslne ustawienia BIOS to mi sie ustawia procek 1000 - tyle ze to chyba wuna plyty glownej,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZE

Mam taki pomysł skoro podkręcasz tylko na 1.4 to po co magistralą .Delikatniej jest to zrobić mnożnikiem ustawionym na 10,5.Ja osobiście mam mnożnik na 11 procek działa bez problemów w największe upały a za chłodzenie jest odpowiedzialny Titan TTC-D5TB(3) oraz dodatkowy wentylator ( 7v) wyciągający powietrze z obudowy. Na zakończenie dodam że obudowę mam wyciszoną korkiem 6 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe wiem co pisze na rdzeniu bo nie zdejmuje radiatora...

A co do tego jakl ? No nie wie ale  np. 1200 jest 133x9 (chyba ze sie myle, nie wiem jakie maja mniejsze) i mogli mi w BIOsie ustawin na 10x133 i juz jest 1333 - w kazdym razie jak laduje domyslne ustawienia BIOS to mi sie ustawia procek 1000 - tyle ze to chyba wuna plyty glownej,

To jest 1333 (10x133) więc przy ustawianiach default komp startuje z FSB 100MHz. Nie każdy ma przeciez pamięci działające na 133MHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki - czyli moge spac spokojnie ?? :)

Jutro jak bede mial Titana to napisze co mi sie udalo uzyskac - mam nadzieje ze bedzie wiecej - no i moze zna ktos jakas stronke z wentylami colorful - bo chcialbym wiedziec co to za cudo co posiadam aktualnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...