franczesko Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 WC, temp ok 39 stopni, WinXp, po podrasowaniu i zwiększeniu Voltażu tylko do 1.675, system się raz uruchomił i napisał, że czegoś brakuje mu w rejestrze,a po uruchomieniu tożsamości, wszystkie ustawienia były przywrócone do standardowych; po resecie wyświetlił się komunikat: bład odczytu dysku naciśnij Ctrl+Alt+Del, aby zresetować; system się nie uruchomił po ponownym resecie; przywróciłem stare ustawienia procesora na 950 i nadal system już się nie podniósł; Co z tym zrobić? Jak przywrócic system, jak go uruchomić?? Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 pewnei kontroler klekal przy wysokim pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franczesko Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 tylko co teraz zrobić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 odkręć procka, moze wstanie :? a jak nie to uwaliłeś mobo , może ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franczesko Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 odkręć procka, moze wstanie :? a jak nie to uwaliłeś mobo , może ? ponad rok temu bawiłem się z uaktualnianiem BIOSa, mam płytę MSI KT333; mam dyskietkę przywracającą starego BIOSa, tylko, że wyświetla się komunikat, że należy robić to przy stabilnym systemie; czy warto w tej sytuacji przywracać starego BIOSa z dyskietki i czy to może pomóc w tym problemie?? system się nie może jakkolwiek uruchomić, bo "pisze", że nie może odczytać dysku; ale czy błąd w w jakichś FATach czy FATach 32, może być wywołany tym uaktualnieniem BIOSa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 odkręć procka, moze wstanie :? a jak nie to uwaliłeś mobo , może ? ponad rok temu bawiłem się z uaktualnianiem BIOSa, mam płytę MSI KT333; mam dyskietkę przywracającą starego BIOSa, tylko, że wyświetla się komunikat, że należy robić to przy stabilnym systemie; czy warto w tej sytuacji przywracać starego BIOSa z dyskietki i czy to może pomóc w tym problemie?? system się nie może jakkolwiek uruchomić, bo "pisze", że nie może odczytać dysku; ale czy błąd w w jakichś FATach czy FATach 32, może być wywołany tym uaktualnieniem BIOSa?? Mnie się wydaje że płyta jest ok. Update biosu nic nie da odłącz dysk i zanieś do kumpla, może dane przetrwały Jeśli nie to format dysku i reinstalacja windowsa jeśli padł ci dysk ... to wymiana na nowy ;) następnym razem zajrzyj do działu dla początkujących, przeczytaj FAQ i nie słuchaj tych, którzy gadają że HDD spoczko chodzi nawet przy 38-40 MHz na PCI - może im chodzi... tobie właśnie przestał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franczesko Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Mnie się wydaje że płyta jest ok. Update biosu nic nie da odłącz dysk i zanieś do kumpla, może dane przetrwały Jeśli nie to format dysku i reinstalacja windowsa jeśli padł ci dysk ... to wymiana na nowy ;) następnym razem zajrzyj do działu dla początkujących, przeczytaj FAQ i nie słuchaj tych, którzy gadają że HDD spoczko chodzi nawet przy 38-40 MHz na PCI - może im chodzi... tobie właśnie przestał znaczy nie chcę update'ować BIOSa, ale przywrócić stare ustawienia; zastanawiam się, że może źle go wtedy zupdate'owałem?? dysk prawdopodobnie działa i są na nim dane i pewnie są w miarę bezpieczne; ja nie "rasowałem" dysku twardego; parę miesięcy temu próbowałem rasować procka tak samo jak teraz, tylko wtedy miałem wentylator, i podobnie się WinXP zawiesił, ale chyba teraz gorzej; WinXP napisał, że utracił coś tam w rejestrach, a po resecie padł; i to wszystko działo się w czasie kiedy zwiększyłem mu Voltaż i to tylko do 1,675V; Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franczesko Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Mnie się wydaje że płyta jest ok. Update biosu nic nie da odłącz dysk i zanieś do kumpla, może dane przetrwały Jeśli nie to format dysku i reinstalacja windowsa jeśli padł ci dysk ... to wymiana na nowy ;) następnym razem zajrzyj do działu dla początkujących, przeczytaj FAQ i nie słuchaj tych, którzy gadają że HDD spoczko chodzi nawet przy 38-40 MHz na PCI - może im chodzi... tobie właśnie przestał znaczy nie chcę update'ować BIOSa, ale przywrócić stare ustawienia; zastanawiam się, że może źle go wtedy zupdate'owałem?? dysk prawdopodobnie działa i są na nim dane i pewnie są w miarę bezpieczne; ja nie "rasowałem" dysku twardego; parę miesięcy temu próbowałem rasować procka tak samo jak teraz, tylko wtedy miałem wentylator, i podobnie się WinXP zawiesił, ale chyba teraz gorzej; WinXP napisał, że utracił coś tam w rejestrach, a po resecie padł; i to wszystko działo się w czasie kiedy zwiększyłem mu Voltaż i to tylko do 1,675V; Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2004 proca podkrecales przez magistrale. podnoszac FSB na kt333 podniosles takze czestotliwosc pracy PCI i kontrolera dysku twardego i to spowodowalo to co masz teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 znaczy nie chcę update'ować BIOSa, ale przywrócić stare ustawienia; zastanawiam się, że może źle go wtedy zupdate'owałem?? to właśnie to oznacza czyli: 1. nie updatować BIOSa 2. przywrócić jak najszybciej ustawienia domyślne ! dysk prawdopodobnie działa i są na nim dane i pewnie są w miarę bezpieczne; powiem ci, że po tym co napisałeś wcześniej, nie jestem tego na 100% pewien. Więc lepiej dysk twardy wykręć i zanieś do kolegi ja nie "rasowałem" dysku twardego; Heh - własnie jak to napisał kolega u góry, dysku nie rasowałeś ... świadomie, a nieświadomie właśnie coś takiego zrobiłeś Standardowe taktowanie magistrali PCI to 33Mhz - podnosząc częstotliwość procesora, podniosłeś też taktowanie magistrali (na twojej płycie tylko w ten sposób można podkręcić procesor). Niestety układ sterujący na twojej płycie głównej (tzw chipset) nie obsługuje bezpiecznie takiej metody podkręcania. I jeśli podkręcasz FSB procesora, to zostaje też podkręcona magistrala PCI Do magistrali PCI jest podpięty kontroler dysku twardego, do którego popiąłeś dysk. niestety zwiększenie FSB złączone jest u ciebie z podniesieniem ilości MHz na magistrali PCI skutek ? łatwo sobie wyobrazić. Dyski twarde to nie procesory, które są przystosowane do overclockingu ;) Ich tolerancja (jak podają producenci) - to około 5% większe taktowanie - czyli dopuszczalne (ale niekoniecznie bezpieczne) podniesienie PCI do 35 Mhz - przy podniesieniu taktowania PCI do 37-38 zaczynają być schody (czasami nowsze dyski to wytrzymują) jak wyliczyłem ty miałeś ponad 39 Mhz (około 40) - niestety ... muszę zmartwić twój optymizm. Albo tylko zwalił się boot sektor lub tablica partycji (masz szansę na odzyskanie danych), albo zwalił się cały system plików, albo uwalił się dysk twardy parę miesięcy temu próbowałem rasować procka tak samo jak teraz Jak chcesz rasować procka - to zmień mu kręgosłup na taki, który to wytrzyma (czytaj: płytę główna, która ma potrzebne opcje) , tylko wtedy miałem wentylator, i podobnie się WinXP zawiesił, ale chyba teraz gorzej; ;) jak się za coś bierzesz to miej pojęcie o tym co robisz WinXP napisał, że utracił coś tam w rejestrach, a po resecie padł; i to wszystko działo się w czasie kiedy zwiększyłem mu Voltaż i to tylko do 1,675V; przeczytaj to co napisałem ze zrozumieniem, a jak czegoś nie będziesz rozumiał to zachęcam do skorzystania z działu dla początkujących. Tam będziesz miał wszystko wyjaśnione. http://forum.purepc.pl/viewforum.php?f=23 skorzystaj z FAQ http://forum.purepc.pl/viewforum.php?f=8 jak to nie rozwieje twoich wątpliwości to możesz użyć wyszukiwarki http://forum.purepc.pl/search.php a oto przykładowy wynik przeszukania forum - zaglądnij do tych tematów http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=513...kt333+mno%BFnik http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=465...kt333+mno%BFnik możesz też pogooglać - na pewno coś znajdziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Czy to znaczy, że mogę bezpiecznie jechac do FSB 175 MHz? Mój dyskt to Maxtor DiamondMax (chyba 8 ) 40GB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Czy to znaczy, że mogę bezpiecznie jechac do FSB 175 MHz? Mój dyskt to Maxtor DiamondMax (chyba 8 ) 40GB... o ile masz blokadę PCI/AGP to tak, w innym wypadku musisz sprawdzić jakie masz taktowanie PCI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Non ie mam blokady, bo płyta na KT333CF, ale post wyżej napisałeś, że można iść do 35 Mhz na PCI, 35*5=175... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...