Skocz do zawartości
lukasrz

problem z drukarka LPT / płyta AT

Rekomendowane odpowiedzi

Otórz mam pewien problem z drukarka (model niewazny) drukarka stara na LPT -dzialala !! ale po wymianie baterii na płycie głownej nie dziala !! wiecie moze co ustawic w biosie >> jakies specialne ustawienia bo juz wsyzstkiego próbowalem i nic nie dziala !!

Jest do wyboru Parreal Port (czy jakos tak) i opcje do tego :

378h

278h

3BCh

Auto

i teraz któro dac ?? Auto ?? a i do tego jest jescze wybór MODE:

Normal

Epp

Ecp

również któro dać???

nie cierpie starych kompów ;) same problemy ;)

Dzieki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie wina ustawień. Podejrzewam, że w czasie wymiany baterii została wyciągnięta taśma ze złącza drukarki na płycie, albo nawet wyszła tylko jej jedna strona. To zdarza się dosyć często na płytach AT bo złącze nie ma żadnych zaczepów. Od tego proponuję zacząć, a dopiero później próbować innych ustawień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie wina ustawień. Podejrzewam, że w czasie wymiany baterii została wyciągnięta taśma ze złącza drukarki na płycie, albo nawet wyszła tylko jej jedna strona. To zdarza się dosyć często na płytach AT bo złącze nie ma żadnych zaczepów. Od tego proponuję zacząć, a dopiero później próbować innych ustawień.

hehe to sprawdzilem w 1 kolejnosci :D

tasma jest OK

ale dzieki.

jakies inne sugestje ?? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w BIOSie ustawione 378 i ECP.

I ustawienia mają znaczenie bo jak przestawiałem kiedyś to nie działała drukarka :P

A co do uszkodzenia kabla to trzeba byc zdolnym zeby przy wymianie baterii uszkodzic go... ewentualnie mogl sie wysunac z gniazdka.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w BIOSie ustawione 378 i ECP.

I ustawienia mają znaczenie bo jak przestawiałem kiedyś to nie działała drukarka :P

A co do uszkodzenia kabla to trzeba byc zdolnym zeby przy wymianie baterii uszkodzic go... ewentualnie mogl sie wysunac z gniazdka.

Pozdro

Dzieki :!: Po daniu na ECP jest looz windows odrazu wykrył port LPT i jest looz 8) dzieki master :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi