Kepons Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Przymierzam się do zrobienia mojego pierwszego WC i prosiłbym Was o sugestie. Poniżej zamiesczam schemat Na Cpu: SPider extreme NB: Smart z bloki.pl GPU:Proxima Pompa:MJ1000 jako zatapialna chłodnca: najprawdopodobniej od Tico(inna się nie zmieści bo to miditower) + fan120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Nie, no rewelacja. Bardzo nowatorskie rozwiązanie. Pierwszy raz widzę taki układ na tym forum ;) MSPANC A jakieś wiatraczki planujesz, czy chłodniczka będzie tylko konwekcyjnie ogrzewała wnętrze budy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 A jakieś wiatraczki planujesz, czy chłodniczka będzie tylko konwekcyjnie ogrzewała wnętrze budy? Napisałem, że na chłodnice będzie dmuchał 12cm wiatrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 ja bym dał chłodnice miedzy pompą a blokiem cpu a tak pozatym to całkiem nowe rozwiązanie i takie proste czemu tego wczesniej nie było ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 ja bym dał chłodnice miedzy pompą a blokiem cpu a tak pozatym to całkiem nowe rozwiązanie i takie proste czemu tego wczesniej nie było ??? A jak jest zaleta chłodnicy przed blokiem na CPU? Że na CPU idzie chłodna woda? A takiego rozwiązania ni było wcześniej, bo mnie na tym forum nie było :D :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 pompka zawsze troszke nagrzeje :) czyli za chłodnicą idzie najchłodniejsza, czy bedzie chłodna to nie wiem ale w takim układzie napewno najchłodniejsza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 pompka zawsze troszke nagrzeje :) czyli za chłodnicą idzie najchłodniejsza, czy bedzie chłodna to nie wiem ale w takim układzie napewno najchłodniejsza :) Wiele osób na tym forum (np. _Vip_) ma taki układ, czyli chłodnica przed CPU. Wtedy pompka pompuje cieplejszą wodę. Ale tak jest chyba wydajniej, więc (chyba) zmodyfikuja nieco swój układ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 tak wygląda mój układ. tak BTW jest do wzięcia na allegro;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Kepons - ktoś zjechał ze mnie pomysł :P Właśnie tak będę mieć ale chłodnice i zbiornik zupełnie inaczje, zobaczycie wkrótce jak znajde sponsora na dwa bloki :D Chaos - jak możesz to podaj swój model pompki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 ups 25-20-180 70 Watt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Ja bym to rozwiązał inaczej (po części ktoś już napisał jak to lepiej zrobić): Pompka>Chłodnica>CPU>2 wężyki z bloku do najlepiej ostrokątnego trójnika>GPU>NB>Pompka Nie wiem jak w takiej sytuacji bedzie wyglądała sprawa z owężowaniem, ale wydaje mi się, że tak będzie najwydajniej (CPU to wiadomo, a woda z tych bloków z 2 wyjściami często wylatuje nierównomiernie wiec lepiej najpierw to połączyć z grafą... a dopieor później z NB, który nie wydziela aż tak dużo ciepła). Oczywiście jeszcze wydajniej by było jakby grafe i CPU połączyć równolegle, a NB szeregowo z grafą, ale przy czymś takim to jużby była chora zabawa z trójnikami i mocniejsza pompka by była potrzebna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krojczy Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 mam identyczna chlodznice jak ty Chaos, ona jest spoko bo fajnie sie mnieszcza na niej wiatraki 90x90 i jak ktos jest lama to sobie moze je polozyc tak na finach zeby mu chlodzili chlodnice 8) :wink: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 na tym foto słabo widać ale tam jest shroud z kartona od heinekena a na nim 2x80mm :) w odstepie 3-4 cm od finów, pracują na 5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Ja bym to rozwiązał inaczej (po części ktoś już napisał jak to lepiej zrobić): Pompka>Chłodnica>CPU>2 wężyki z bloku do najlepiej ostrokątnego trójnika>GPU>NB>Pompka Nie wiem jak w takiej sytuacji bedzie wyglądała sprawa z owężowaniem, ale wydaje mi się, że tak będzie najwydajniej (CPU to wiadomo, a woda z tych bloków z 2 wyjściami często wylatuje nierównomiernie wiec lepiej najpierw to połączyć z grafą... a dopieor później z NB, który nie wydziela aż tak dużo ciepła). Oczywiście jeszcze wydajniej by było jakby grafe i CPU połączyć równolegle, a NB szeregowo z grafą, ale przy czymś takim to jużby była chora zabawa z trójnikami i mocniejsza pompka by była potrzebna. skads znam te slowa. jakby mi byly z ust wyjete ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Mam jescze takie pytanko: czy pompka MJ1000 uciągnie mój układ bez problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Ja bym to rozwiązał inaczej (po części ktoś już napisał jak to lepiej zrobić): Pompka>Chłodnica>CPU>2 wężyki z bloku do najlepiej ostrokątnego trójnika>GPU>NB>Pompka Nie wiem jak w takiej sytuacji bedzie wyglądała sprawa z owężowaniem, ale wydaje mi się, że tak będzie najwydajniej (CPU to wiadomo, a woda z tych bloków z 2 wyjściami często wylatuje nierównomiernie wiec lepiej najpierw to połączyć z grafą... a dopieor później z NB, który nie wydziela aż tak dużo ciepła). Oczywiście jeszcze wydajniej by było jakby grafe i CPU połączyć równolegle, a NB szeregowo z grafą, ale przy czymś takim to jużby była chora zabawa z trójnikami i mocniejsza pompka by była potrzebna. skads znam te slowa. jakby mi byly z ust wyjete ;] Możliwe, że tak gdzieś napisałeś, ale to co to napisałem to moje osobiste przemyślenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Kepons => popatrz w moj podpis i tutaj http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=66805 to znajdziesz odp na swoje pytanie ;] spider2000 => na GG chyba o to napisalem, ale nie chce mi sie po archiwum grzebac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 spider2000 => na GG chyba o to napisalem, ale nie chce mi sie po archiwum grzebac ;] Coś kojarzę, że pisałeś o nierównomienrym rozlewaniu się cieczy, ale to jets logiczne przecież :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Kepons => popatrz w moj podpis i tutaj http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=66805 to znajdziesz odp na swoje pytanie ;]Czyli uciągnie :) .THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 mi się nie bardzo widzi taki układ przewodów, wiesz jakie tam będą opory wyniknie z tego powodu duża strata na przepływie, bez względu jak silna jest pompka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 mi się nie bardzo widzi taki układ przewodów, wiesz jakie tam będą opory wyniknie z tego powodu duża strata na przepływie, bez względu jak silna jest pompka Docelowy układ będzie nieco inny. Zamiast tico będzie BIP. Nie wiem tylko jak będzie lepiej: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Wariant pierwszy lepszy - sam używam W drugim woda płynąca do nb będzie już pożadnie rozgrzana.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 tak wygląda mój układ. tak BTW jest do wzięcia na allegro;) Jaką masz temperaturę "wody" w układzie tak po kilku godzinach pracy kompa. I jaki procesor tam chłodzisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 ja bym dał chłodnice miedzy pompą a blokiem cpu a tak pozatym to całkiem nowe rozwiązanie i takie proste czemu tego wczesniej nie było ???Dokladnie tak :) HEHEHE P.S. Ciekawe ile kolega Kepons nad tym myslal? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Wariant pierwszy lepszy - sam używam W drugim woda płynąca do nb będzie już pożadnie rozgrzana.... Ponownie potwierdzam, rozwiazanie 1 bedzie lepsze. Sprawdzalem to na swoim Wceciku i tak jest wydajniej - czyli POMPA -> CHLODNICA -> CPU => NB + GPU -> ZBIORNIK (opcjonalnie) -> POMPA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 P.S. Ciekawe ile kolega Kepons nad tym myslal? :D Ano trochę się myślało :D Teraz to cały czas o WC myślę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Ponownie potwierdzam, rozwiazanie 1 bedzie lepsze. Sprawdzalem to na swoim Wceciku i tak jest wydajniej - czyli POMPA -> CHLODNICA -> CPU => NB + GPU -> ZBIORNIK (opcjonalnie) -> POMPA no dobra ale jak to bedzie z przeplywem wody przez te bloki na GPU i NB? czy nie bedzie tak ze wiecej wody bedzie plynelo przez blok na NB niz na GPU?(lub odwrotnie) Co prawda na poczatku chcialem chlodzic tylko proca, ale teraz jak juz mam dobrze dzialajacy uklad to sami wiecie..... cos bym podlubal itd :D Na razie przed rozbudowa ukladu powstrzymuje mnie.... tak tak, brak kasy na bloczki :D pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 u mnie przy polaczeniu rownoleglym blokow na gpu i nb przez gpu prawie woda nie plynela a przez nb popierdzielala jak glupia i przerobilem uklad na szeregowy mj=>bip=>cpu=>gpu=>nb=>mj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 jodlasty :) woda około 28 stopnie idle 30 stopni stress, powietrze około 21-22. proc to barton 2500+ nb epox 8rda3 grafa gf4ti 4200 (już nie ma) teraz jest fx5600ultra 2 i wody narazie nie założyłem. nadal mam to wszystko na zbyciu :) jak ktoś chce to PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...