Skocz do zawartości
POWER BY AMD

2 nagrzewnice ..jak podłaczyć ??

Rekomendowane odpowiedzi

znaczy tak sprzet bedzie miał 3 bloki mzoe z czasem 4 proc na pewno sporo bo bedzie na 2v pracował a na grafei pelt koło 100w

co do pompki to właśnie sie juz zaczełem powaznie zastanawiać nad pompką od co. to teraz jeszce takie 1 pytanko czy z pompka od co na tym cfg jest sens pakowania 2 nagrzewnic ??

załozenie sa takie:

jak najnizsza róznica temp miezdy otoczeniem a wodaw układzie

kontrola nad cisza

upchniecie wszyskiego w budzie

rozsadne koszty

co do tej budy to dzisiaj ja z bliska ogladałem i zaczyan sie zastanawiać bo on jest skrócona o około 5cm co mnie bardzo zmartwiło :( bo moze ta nagrzewnica która mam nie wejsc z przodu ze wzgledu na jej grubosc, :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piross: powietrze przelatuje z taka predkoscia ze proznica pomiedzy tym na pierwszej a na drugiej nagrzewnicy w prraktyce bedzie minimalna

POWER BY AMD: hmm to moze faktycznie jest sens pakowac sie w 3 nagrzewnice - ale sam ie wiem kupujac 3 na allegro czyszczone to masz kolo 250-300zl - to uz mozna sie nad czyms z BI zastanowic - no chyba ze robisz tak jakja - smigasz po szrotach :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jasne ze śmigam po szrotqch koszt 1 to około 30-40zł wiec juz te 30zł dopłacić a mieć wydajniej i to te 30złnie stanowi problemu

popki juz pisałem dzisiaj sie rozgladałem za co ale to odpada za drogie kupie 2 atmana 2000l bede miał 2 takie same pompki bede miał możliwosć wyboru zeby dało sie w tedy 2 w 1 obiegu zastosowac jak coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obawiam sie tylko ze powietrze po przejsciu przez 1 nagrzenice bedzie juz dosc cieple zeby schlodzic 2 ??

... i słusznie :!:

Piross: powietrze przelatuje z taka predkoscia ze proznica pomiedzy tym na pierwszej a na drugiej nagrzewnicy w prraktyce bedzie minimalna

buahaha! nie sądzisz że to zależy od uwarunkowań lokalnych ?

ja na przykład czuję ciepło od nagrzewnicy, dlatego też....

@POWER BY AMD - dwie kadetówki RÓWNOLEGLE to zdecydowanie dobry pomysł - nie tylko chłodniej ale i mniejsze obciążenie dla pompki (pod warunkiem ze trójniki będą rozsądnie zamontowane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powiedzialem ze nie czujesz ciepla od nagrzewnicy - jednak samo powietrze zasysane na pierwsza nagrzewnice jest od niej chlodniejsze i to samo powietrze po przejsiu przez nia nie jest az tak ogrznane ze byna drugiej powodowac znaczacy spadek wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ayem

niestety nie mam mozliwosci pomiarow w tej chwili, posluze sie wiec pamięcią (hmmm)...

sprzed okolo pol roku:

blok baaaaardzo wczesna kopia WW

pompka PH802

kadetowka

wiatrak 92mm, 7V, cartoooon shroud ;-)

przy temp powietrza 19-20C

woda kolo 29C

powietrze na wylocie kolo 23-24C

wiec na druga wpadaloby powietrze ca 4 C cieplejsze - wciaz by chlodzilo, ale słabiej o jakieś ...30-40%?

zaznaczam - wartosci szacunkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm u mnie lada + 172mm papst@7V, tez taki pi razy drzwi shroud "byle co ale dziala" i wzrost byl bardzo malo wyczowalny - temepratury zbliozne do twoich ale po drugiej stroie nagrzewnicy rozniaca 1-2C no ale fakt faktem ze oczywiscie spadekwydajnosci bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki pomysł ... (jestem poczatkujacy wiec sie nie nabijajcie :) )

Skoro boisz sie ze ustawienie dwuch chłodnic równolegle zachamuje przepływ to może zrobic tak:

== POMPKA ==> CHŁODNICA ==> POMPKA ==> CHŁODNICA ==

wydaje mi sie ze wtedy przepływ wody bedzie podobny jak dla układu z jedna chłodnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi