BQB Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Powiem tak, ten wentylator prawie napewno jest cichy, ale prawie nic nie wieje - 11.27 CFM, to ponad 3 razy słabiej niż glacialtech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Jak ktoś ma ochotę to tutaj jest test filtrów i grilli - pozycje 120mm też są :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 nono, przyjemnie się czytało :) a zielona ślicznotka na niebieskim wentylu prezentuje się po prostu bosko :D brakuje mi tylko jednego zdjęcia: nocnej sesji podświetlonego wentyla z założonym filtrem przeciwkurzowym. ciekaw jestem, w jakim stopniu ograniczy światło i ogólnie jaki będzie efekt dobra robota.. jak zwylke :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falbor14 Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 z wentyli 120x120 to polecam akase http://www.4max.pl/default.asp?g=78&gg=76&produkt=1114 i jeszcze jest na promocji to chyba se kupie ze dwa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 a no, art przedni szkoda ze mnie taki zabawki nie bawią ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 (edytowane) brakuje mi tylko jednego zdjęcia: nocnej sesji podświetlonego wentyla z założonym filtrem przeciwkurzowym Rzeczywiście moja wina - nie zrobiłem :| Ale efekt bynajmniej nie jest zbyt dobry. Ogólnie ten rodzaj absorbera kurzu poza samym jego łapaniem ma same minusy. Tłumi bardzo znacząco przepływ, z tym oświetleniem też nie jest najlepiej :| A jak już o nocnych fotkach mowa to taki mały OT B) Już wiem co pójdzie pod nóż przy robieniu gałek do regulatora obrotów :D Edytowane 29 Marca 2005 przez nazir123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Ładne te UV. Posiadam od ponad roku filtr przeciwpyłkowy. Nawet nie ma co go montować za wentylem bo przepływ jest praktycznie zerowy. Przed wentylem spisuje sie całkiem nieźle ale trzeba go czyścic co 2-3 dni bo strasznie zabija sie kurzem ( i oto chodzi). A tak na marginesie to kurz i tak jest w budzie. Aktualnie zmieniłem bude na big nie ma wentyli w budzie stoi otwarta i nie widze zeby się kurzyła w zastraszającym tempie ale musze kupic jakies wentyle 120 bo buda musi być zamknieta zeby ktos tam łap nie pchał. zastanawiam się jaki wentyl wybrac Tt czy Revoltec?? może zrobic tak że Tt dac z filtrem wdmuciach!acy a Revoltec wydmuciach!acy na boku obudowy bo z tyłu to ciężko bedzie wpasować trzeciego 120 chyba że dac go za obudową albo 92 w środku co o tym myslicie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smartek Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 @Zepsu wentylatorki TT sa przewaznie strasznie glosne, wiec ja bym chyba revolteca bral... co do "antykurza ;-)" - gdzie kupiles? pozdro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 (edytowane) ktoregos razu byłem w Wawie i nabyłem sobie Sunona i ten filtr na giełdzie komputerowej. Wtedy to było gdzieś w podziemiach :) dalem wtedy cos około 10 zł cos tam wtedy utargowałem z wentyla i ego filtra nie pamietam dokładnie. Panowie gdzie mozna kupic tenio te Revolteki bo poniżej 45 zł to nie znalazłem Edytowane 30 Marca 2005 przez DR.Zepsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 "Gdzieś w podziemiach" to jest Warszawska Giełda Elektroniczna (WGE) a Warszawska Giełda Komputerowa od dawna jest na świeżym powietrzu :D PS: Na WGE jest tylko kilka sklepów elektronicznych reszta to komputerowe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 dlatego mówiłem że kupowalem 1,5 roku temu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 WGK jest na świerzym powietrzu od ... wielu ... wielu lat :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 to nie wiem gdzie ja byłem schodzilem gdzieś tak jak do metra ( to nie było metro) i tam full sklepów z kompami i elektronika mówili że to WGK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 to nie wiem gdzie ja byłem schodzilem gdzieś tak jak do metra ( to nie było metro) i tam full sklepów z kompami i elektronika mówili że to WGK :) 1361101[/snapback] To jest właśnie WGE, WGK jest na swieżym powietrzu tylko w soboty i niedziele :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1025 Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Mam takie pytanie który wentyl 120 mm jest lepszy Crystal Fan Silent 2500obr 26 dB czy Akasa Amber Series 1400obr 18 dB. Wiem co jest lepsze na podstawie cyferek ale to tylko cyferki a Wy :wink: znacie te wentylatory. Chce kupić dwa i Akasy będą kosztować 121pln z przesyłką a Crystale 87 pln czy Crystale dorównują Akasie czy droższe znaczy lepsze i Akasa deklasuje tańszego rywala :? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1025 Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 kup jedną akase i zrób shrouda :D 1361538[/snapback] Wiem że trzeba shrouda zrobić (i taki w sumie jest plan) jeden wentyl na shroud a drugi do budy owiewać ma mosfety i nb ale który lepszy (tzn stosunek cena/jakość/wydajność)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Co do nagrzewnicy to trudna decyzja. Akasa ma duże drgania własne przez co musiałbyś ją instalowac na kołeczkach gumowych co w praktyce wyklucza szczelność połaczenia ze shroudem. Crystal jest głośniejszy przy 12V. Przy 7V staje się w miarę znośny. Co do nawiewania na mosfety etc to raczej proponowałbym Ci stanowczo Glaciala. Jest cichy i w tym pryzpadku wystarczająco wydajny. Na nagrzewnicę się nie nadaje raczej - ma jednak za słaby "ciąg". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 No to wszystko jasne z WGE i WGK teraz wiem gdzie byłem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Jako że przetestowałem jeszcze kilka sztuk 120-tek to zapraszam do leORT: ORT: ORT: ktury. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Jako że przetestowałem jeszcze kilka sztuk 120-tek to 1402030[/snapback] Ja się zdecydowałem na glaciale i są super - na BIP2 wieją lepiej niż np Chenri dość mocno rozkręcony bo są znacznie mniejsze zawirowania powietrza :) No i do tego wszystkiego ta cena :) mogę załatwić po jakieś 35 pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Co do nagrzewnicy to trudna decyzja. Akasa ma duże drgania własne przez co musiałbyś ją instalowac na kołeczkach gumowych co w praktyce wyklucza szczelność połaczenia ze shroudem. Crystal jest głośniejszy przy 12V. Przy 7V staje się w miarę znośny. Co do nawiewania na mosfety etc to raczej proponowałbym Ci stanowczo Glaciala. Jest cichy i w tym pryzpadku wystarczająco wydajny. Na nagrzewnicę się nie nadaje raczej - ma jednak za słaby "ciąg". 1361803[/snapback] Jakie drgania? Mam taką akasę na szroudzie bez żadnych kołeczków, więc pytam o co chodzi? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Ja się zdecydowałem na glaciale i są super - na BIP2 wieją lepiej niż np Chenri dość mocno rozkręcony bo są znacznie mniejsze zawirowania powietrza :) No i do tego wszystkiego ta cena :) mogę załatwić po jakieś 35 pln 1402099[/snapback] OOO, to ja chętnie po wypłacie wziął bym ze 2-3 sztuki - po 10tym. Najlepiej blue. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 BQB - nie wiem czy rzeczywiście nie lepszym rozwiązaniem by był Qoltec - powiem Ci że sam byłem zaskoczony tym jak pracował - do tego regulator i jak chcesz mieć ciszę to masz ciszę a jak przyjdzie lato to włączasz full power :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 (edytowane) nazir123 Ja już kupiłem sobie 2 glaciale i zadowolony jestem, w następnym tygodniu będzie wodowanko na nysie, to się przekonam jak Ciche są. Ale nad tymi quoltekami, to się zastanowię. W Cooling.pl nie ma, to gdzie można kupić te Quolteki? Edytowane 21 Kwietnia 2005 przez BQB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 A skąd je dostałem do testów ?? (nie będę tutaj reklamy robił bo mi za to nie płacą). A jak masz Glaciale to też myślę, że będziesz zadowolony ale coś za coś - cisza za wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 To być może jeszcze do oferty nie wprowadzili - ja będę potrzebował 3 wentyli jeszcze, więc myślę, że jednak te quolteki kupie po wypłacie (nysa ma swoje wymiary ;-) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 nazir123 to ostatecznie co bys bardziej polecal na chlodnice, glaciale czy quolteki? Bo w sumie fajnie miec zapas "wiatru", tylko czy przy tym samym poziomie halasu co glacial, quoltek bedzie mial podobna wydajnosc czy mniejsza? (i na jakim napieciu quoltek jest tak samo cichy jak glacial?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Tak jak pisałem - Qoltec przy 7V jest z 20cm tak samo cichy jak Glacial na 12V. CO do wydajności to "na oko" (wiem wiem to żaden wyznacznik) Glacial przy takich napięciach jest leciutko wydajniejszy. Myślę jednak, że zapodanie 7,5V wyrówna poziom bez większego zwiększenia hałasu. To co jest tez plusem Qolteców to brak problemu z drganiami. Osobiście teraz brałbym Qoltec'a. Wygląd ma przyzwoity i poswietlenie też nie powinno stanowić żadnego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Tak jak pisałem - Qoltec przy 7V jest z 20cm tak samo cichy jak Glacial na 12V. CO do wydajności to "na oko" (wiem wiem to żaden wyznacznik) Glacial przy takich napięciach jest leciutko wydajniejszy. Myślę jednak, że zapodanie 7,5V wyrówna poziom bez większego zwiększenia hałasu. To co jest tez plusem Qolteców to brak problemu z drganiami. Osobiście teraz brałbym Qoltec'a. Wygląd ma przyzwoity i poswietlenie też nie powinno stanowić żadnego problemu. 1403812[/snapback] Jeśli masz trochę tych wiatraków jeszcze to przykręć je na BIP'a np i porównaj... ja byłem w szoku że glacial lepiej dmuchał niż mistrz wydajności... Zdaje się, że konstrukcja łopat zrobiła swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Hmmm o jakiego mistrza wydajności chodzi ci?? Chyba nie o Tt - na 12 to latać chcą ale niestety głośne - ja teraz mam je na 5V puszczone :) wczoraj założyłem filtr przeciwpyłowy heh... wydajność spadła :/ ale temp. wody nie podniosła się znacząco - powietrze wlatujące ma 21.5C a woda ma 26.5C - różnica ok. 5C a przed założenien filtru było tylko 4C :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...