fit Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 po pierwsze nie wiem czemu Mod zamknal topik, po drugie nie lubie głupich komentarzy w stylu "uzyj wyszukiwarki", po trzecie znam rozwiazanie na OC oraz pomysl witcha i rozmawialem na ten temat z popixem, w zwiazku z tym pisze o co mi chodzi jak krowa na rowie: czy ktoś ma blok na mosfetach na NF7? czy jest to totalna samoróbka (przerobka)? jezeli tak to jak rozwiązał mocowanie? (klej? tasma? cos innego?) osobom ktore nie wiedza po co taki blok proponuje sprawdzic temperature mosfetow szczegolnie gdy Vcore jest > 2V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 osobom ktore nie wiedza po co taki blok proponuje sprawdzic temperature mosfetow szczegolnie gdy Vcore jest > 2V Jak sądzę to było do mnie... mosfety są w stanie wytrzymać nawet temperature 100* bo są do tego przystosowane... a ich schłodzenie z tego co wiem nic nie daje. Taki bloczek chyba tylko na klej można zamocować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 a nawet 120 - tyle to i ja wiem - ale od mosfetow grzeja sie kondensatory - a elektrolity nie lubią wysokich temperatur... pozatym mój pierwszy epox rda+ zmarł na przegrzanie mosfeta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 IMO wystarczy najprostrza konstrukcja- jeden prosty kanał o jaknajwiększym przekroju (małe opory). Jako że mosfety na NF7 nie są w jednym rzędzie blok musi być "w ząbki" (posiadacze wiedzą o co chodzi)- i wcale nie trzeba wiercić jakichś kanałów do tych "ząbków". Reasumując -> TAKI 8) . Otwartą pozostaje kwestia mocowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 ożeszwmorde przepiękny..... waga 170g :olaboga: cena 20 eurosow nawet niezla jak na takie cudo.... ale faaaajnyyy skleeeep - jake piekne radiatorki na ramy grafy (revoltece miedziane za 12E) mają i wysylaja do Polski :legal: Mechlin :cmok: :cmok: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 samemu mozna zrobic ladniejszy i bardziej.... kompaktowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 Z tego co kiedys czytalem, to Mosfety grzeja sie od spodu - czyli warto bloczek zamontowac na drogiej stronie PCB. Chlodzenie daje poprawe stabilnosci napiec, zwlaszcza przy duzych napieciach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 Z tego co kiedys czytalem, to Mosfety grzeja sie od spodu - czyli warto bloczek zamontowac na drogiej stronie PCB. Chlodzenie daje poprawe stabilnosci napiec, zwlaszcza przy duzych napieciachod spodu nie radze ,jak cos zewrzesz to ... jak je schlodzisz z gory to wystarczy ,radiator dolny jest zazwyczaj wyjsciem ukladu wiec wystepuje napiecie robocze ,a mosfety wystepuja tu parami jezeli dasz gume izolujaca to h.. strzelil twoje chodzenie mosfeta ,tylko sie napociles i kase wydales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 Jak sądzę to było do mnie... mosfety są w stanie wytrzymać nawet temperature 100* bo są do tego przystosowane... a ich schłodzenie z tego co wiem nic nie daje.mosfety sa w stanie wytrzymac do okolo 300 stopni celcjusza; jednak im wieksza temperatura, tym bardziej odksztalcona jes charakterystyka wyjsciowa (napiecie progowe maleje, a dalsza czesc charakterystyki narasta mniej stromo); z tego powodu, aby tranzystor pracowal dobrze, musi pracowac z mniejsza czestotliwoscia; tak wiec schlodzenie mosfetow, ma wplyw na wartosc napiecia oraz czestotliwosc ich pracy; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 KGB ---> istnieje cos takiego jak tasma termoprzewodzaca. Cieplo przewodzi, prądola nie przewodzi wiec sie idealnie nadaje. Artykul byl na Overclockers.com - nie udalo mi sie teraz znalezc - sprobuje jutro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 http://www.watercooling.de/catalog/product...products_id=247 Szkoda ze to 8/10. Jak bedzie 12/15 to od razu zamawiam. A tak to [gluteus maximus]. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...