Skocz do zawartości
Yacko

Aktualizacja biosu Shuttle AK12A i płyta padła :(

Rekomendowane odpowiedzi

Po aktualizacji biosu do najnowszej wersji AK12AS0K z oficjalnego ftp://ftp.shuttle.com/BIOS/ak12a/ płyta nie wstaje. Po właczeniu piszczy beeper i po kilku sekundach zasilanie się odłącza. Bios resetowałem-nic nie pomaga. W płytach Abita był sektor w biosie, który był niezapisywalny i tam znajdowała się procedura obsługi fdd, więc nie było problemu z naprawą (odpowiednio spreparowana dyskietka i OK). Tutaj jest jednak problem. Czy jedynym wyjściem będzie "operacja na otwartym sercu"? Czyli przekładanie kości od takiej samej płyty przy włączonym sprzęcie? Może ktoś zna jakąś firmę w Kujawsko-Pomorskim, która tanio flasciach!e układy BIOS ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj w necie stornki z opisami biosu byla kiedys taka dobra strona i tam bylo pare sposobow aby nawet w twoim przypadku kompa postawic spowrotem nanogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W płytach Abita był sektor w biosie, który był niezapisywalny i tam znajdowała się procedura obsługi fdd, więc nie było problemu z naprawą (odpowiednio spreparowana dyskietka i OK). Pozdrawiam

Jesteś na 100% pewien, że w tej płycie tego nie ma? Dyskietka z programem flasciach!ącym i odpowiednimi przełącznikami ratuje sprawę. Ja tak trzy płyty ożywiłem. Jeżeli to nie pomoże to na Allegro kiedyś jeden gościu tanio programował kości!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...