Skocz do zawartości
mrbounce

dobre podkrecanie - jaki procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

mam athlona xp (palomino) 1600+ i zastanawiam sie nad zmiana na cos szybszego, ale oczywiscie z pewnym ograniczeniem finansowym. chodzi mi o procesor, ktory sie bardzo dobrze podkreca, tzn. ma dobry stostunek ceny do uzyskanej po podkreceniu szybkosci.

dodam, ze mam plytke soltek sl-75frv (nie obsluguje bartonow z magistrala@200MHz).

co polecacie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam thortonika takiego jak mam w podpise bez problemu przerobisz go na bartona (czyli masz wtedy 512kB cache) i bardzo ladnie sie kreca u mnie lata tylko na 2200+ bo wiecej płyta mi nie pozwala ale ludzie wykrecaja te procki na 3500+ czyli ok 2,6GHz niema porownania do palomino !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja seria : (szukaj w jej okolicach)

AXDC 2000 DUT3C

AQXEA 0328VPMW

(zielony laminat)

ten proc napewno pujdzie powyzej 2GHz.

Na 2400+ chodzi u mnie bez podnoszenia vcore ale na tylu nie pracuje bo mam pewne obawy co do mobo (a poza tym jedne pamieci mam 266 :/ ) lipna mobo do O/C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedzi, tzn. wystarczy juz 1600, 1700+ t-bred? o co chodzi z tymi seriami???

szukaj Thortonów !! czym starszy procesor tzn czym seria starsza tym lepsze O/C a data jak spojrzysz na moj przyklad wyzej to 0328 czyli rok 2003 28tydzien czy seria b dobra jesli chodzi o wiek no i AQXEA -tez poczatek serii gdzies bylo o tym koledzy moze dadza linka do dokladnego tlumaczenia oznaczen bo ja czasu juz niemam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem 2 Athlony 1800+ DLT3C na Allegro. Jeden z serii JIXHB a teraz uzywam z serii JIUHB. Pierwszego spalilem przez swoja glupote a ten mi chodzi bez podnoszenia napiecia na 2070 MHz (11,5x180) tylko ze mi zasilacz nie wyrabia wiec zredukowalem do 11,5x166. Szukaj dobrze na allegro a za cene do 200 zeta mozna ladne rarytaski dostac :-)

Aha i najlepiej szukaj takiego co zaczyna sie na AXDA1800 DLT3C

ta literka L oznacza napiecie 1,5v. lepiej sie kreca. Oczywiscie nie patrz tylko na to ale na reszte serii tez. Ja od siebie moge polecic te ktore sam uzywalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ma athlona takiego jak w opisie partii DUT3C wiec napiecie wynosi 1,6 na tych ustawieniach co mam chodzi bez zajakniecia. niestety moja plyta to s.h.i.t i nic na to nie moge poradzic ale max co mge z niej wyciagnac to 12,5x169 i pewnie tez by chodzil na takich ustawieniach i pewnie potrzebne by bylo podniesienie Vcore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja równiez proponuje jakiegos Thortona.

Miałem kiedyś 1.7+ T-bred i kręcił się na 2400Mhz przy 1.95V a na moim thortonie jade 2400Mhz przy 1.75V bodajże.

Na codzień jade na 2300Mhz przy 1.72V

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem 2 Athlony 1800+ DLT3C na Allegro. Jeden z serii JIXHB a teraz uzywam z serii JIUHB. Pierwszego spalilem przez swoja glupote

mozna wiedziec jak proca usmierciles?

Troche nerwowo mi sie lapy ruszaly podczas drut moda i chyba drucik nie tam gdzie trzeba wpadl :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche nerwowo mi sie lapy ruszaly podczas drut moda i chyba drucik nie tam gdzie trzeba wpadl :-)

ja mojego athlon 1700+ tez spieprzylem robiac drut moda, drucik sie przesunal i zrobilo sie zwarcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz panowie pochwalcie sie na jakim chlodzeniu zescie te sprzety podrecali:) a nie wie ktos moze jak jest z czujnikami temp. na plycie takiej jak mam w podpisie? na obecnych ustawieniach na standardowym chlodzeniu mam 42-43* w stresie ale nie wiem jaka jest prawdziwa temp. czy czujnik klamie i to o ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie znajdziesz Thorna to szukaj XP1700+.Mój idzie na 1.5V z 1470@2000MHz,przy 2100MHz potrzebuje 1.55V.Widziałem kilka na Allegro ale lepiej sprawdz przed kupnem serie tych proców, czy oby na pewno sie tak ładnie kręca jak podaja to sprzedajacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mnie pocieszyles :/ mialem wlasnie robic drut moda lae jak zrobie i juz proc nie wstanie to bedzie kicha ,bede musial cała mobo wyjac i lutowac socketa.

robiles moze moda wg tej stronki- http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...amd_pinmod.html ??? działa ?? :> ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mnie pocieszyles :/ mialem wlasnie robic drut moda lae jak zrobie i juz proc nie wstanie to bedzie kicha ,bede musial cała mobo wyjac i lutowac socketa.

robiles moze moda wg tej stronki- http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...amd_pinmod.html ??? działa ?? :> ??

Tak wedlug tej stronki :-) Jakbym wiedzial ze mi sie tak obsunie to tez bym lutowal :-)

a teraz panowie pochwalcie sie na jakim chlodzeniu zescie te sprzety podrecali:) a nie wie ktos moze jak jest z czujnikami temp. na plycie takiej jak mam w podpisie? na obecnych ustawieniach na standardowym chlodzeniu mam 42-43* w stresie ale nie wiem jaka jest prawdziwa temp. czy czujnik klamie i to o ile?

Ja na Spire Falcon Rocku II mam 40 stopni w idle a 42-44 w stresie. Z tym ze na mojej plycie temperatura jest odczytywana z diody wewnetrznej procka a tam chyba cieplej jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam płytke bardzo zbliżona do twojej i odczyt temp. uzalezniony jest od Biosu także nigdy nie wiadomo jaka jest faktyczna temp. trzeba to spraedzić cyfrowym termometrem z cieńką czujką - wtedy będzie bardzo realny ale nadal orientacyjny pomiar. Co do temp. to becnie max miałem 38C na WC przy 2300@1.725 - musze sobie nowy blok zrobic. :twisted:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi