Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Mam małe pytanko, gdyż zafrasowało mnie ostatnio małe spostrzeżenie. Posiadam dysk 60Gb Baracuda IV, system Win XP. Przy próbie przeżucenia około 7Gb danych z partycji na partycję, całość operacji trwała około 12 min. Czy to normalne? Czy też z dyskiem jest coś nie tak? Model dysku to ST360021A. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: nie wiem jak sie ma czas kopiowania 7 GB danych z partycj na partycje. rowniez tego nie sprawdze, poziewaz na swojej Barracud'zie ma jedna partycje i nie mam takich problemow... jak byc kiedys bawil sie fdisk'iem albo jakims softem do zarzadzania partycji, koniecznie ustaw sobie jedna i nie bedzie zadnych problemow :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna partycja jest bez sensu. Jak wiruz zaatakuje to koniec ze wszystkimi danymi. A w XP z tym jego buforowaniem zapisu to właśnie przy przegrywaniu z aprtycji na partycje to dlugo trwa ale z dysku na dysk to migiem nawet przy duzo wolniejszym dysku - Seagate U6. Ja polecam podzial na partycje 1 systemowa 5GB i reszta lub reszta na pol tak aby rozmiar klastra nie byl za wielki pod FAT32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna partycja jest bez sensu. Jak wiruz zaatakuje to koniec ze wszystkimi danymi. A w XP z tym jego buforowaniem zapisu to właśnie przy przegrywaniu z aprtycji na partycje to dlugo trwa ale z dysku na dysk to migiem nawet przy duzo wolniejszym dysku - Seagate U6. Ja polecam podzial na partycje 1 systemowa 5GB i reszta lub reszta na pol tak aby rozmiar klastra nie byl za wielki pod FAT32

Jak Ci wirus zaatakuje hdd t ozadna partycja czy Patrycja nie pomoze :wink: przed zarazeniem wszystkich :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mamy siec w 2 blokach, bloki polaczone sa swithami firmy Eusso ( 200 zeta :oops: :P :D ) kabel miedzy nimi ma dlugosc kolo 70 metrow, jest napewno dobry , sprawdzalem miernikiem, koncowki zacisniete prawidlowo, polaczenie niedziala, uplinki dzialaja oba, ale iezdiala zadna kombinaca uplink z normalnym wejsciem, dla jaj sprawdzilem w ten sposob ze

1 blok SWITH <---70m----> 2 blok Hub <--1m-->SWITH i dziala, oco chodzi ? odleglosci miedzy swithami niemoga byc az takie ? z hubami dziala do 100 metrow, Wszytkie swithe i hub oraz kable itp sa sprawne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mamy siec w 2 blokach, bloki polaczone sa swithami firmy Eusso ( 200 zeta :oops: :P :D ) kabel miedzy nimi ma dlugosc kolo 70 metrow, jest napewno dobry , sprawdzalem miernikiem, koncowki zacisniete prawidlowo, polaczenie niedziala, uplinki dzialaja oba, ale iezdiala zadna kombinaca uplink z normalnym wejsciem, dla jaj sprawdzilem w ten sposob ze

1 blok SWITH <---70m----> 2 blok Hub <--1m-->SWITH i dziala, oco chodzi ? odleglosci miedzy swithami niemoga byc az takie ? z hubami dziala do 100 metrow, Wszytkie swithe i hub oraz kable itp sa sprawne a moze nie ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JASNA [gluteus maximus] POPITOLILO MI SIE zamiast nowego posta tutaj wyslalem

Przepraszamwszytkich :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Co do Baracudy to ktos mi na forum wczesniej poradzil zeby w winie 2000 dysk na slave ustawic i pomoglo znacznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna partycja jest bez sensu. Jak wiruz zaatakuje to koniec ze wszystkimi danymi. 

[...]

:arrow: kazdy ma swoje zdanie. dla mnie jedna partycja jast OK. zreszta wirosow sie nie boje, bo jak mam utracic dane to utrace. rzadko zdarza mi sie insekt w systemia, a pozatym mam monitoring nortona i w jakims % jestem zabezpieczony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamietam ze na forum jest post bodajze Pitura ktory experymentowal z Bar pod xp o ile pamietam pisal o spadku wydajnosci z kolei w innym poscie gosc mowil ze skladal wiele zestawow na roznych chipsetach ale zawsze pod XP dysk zwalnial :evil: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze transfery sa bardzo dobre . Powiedz jeszcze czy masz ntfsa ?? i ile masz ramu . Jaki  masz zasilacz i czy przy kopiowaniu nie masz skokow napiecia .

Zgadza się, wszystkie partycje mam na ntfs-ie, 256 ramu, zasilacz 300W. Co do skoków napięcia to trudno mi powiedzieć, ale raczej niczego takiego dotychczas nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W HD Tachu wyszły Ci bardzo dobra wyniki, ale jeśli chcesz mieć szybciej zrób jedno lub wszystko:

1. Zmień winde na 98

2. Zmień NTFS na Fat32 (na FAT16 będzie jeszcze szybciej)

3. Wywal monitornig Nortona

4. Wyłącz ochronę danych w XP

Poza tym kopiowanie z partycji na partycje to dla kompa jedna z trudniejszych operacji :evil: Np. kopiowanie pliku ok.700MB z jednego dysku na drugi u mnie trwa jakieś 1,5 min. Ten sam plik z partycji na partycje ponad 3 min.

Aha sprawdź czy masz włączone UDMA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...