Skocz do zawartości
Nicky

Grawitacyjny obieg wody

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie składam teraz swoje pierwsze WC - chłodnica już idzie pocztą, na blok mam $ (coś z bloki.pl kupie), no ale jest problem z $ na pompke. Docelowa pompka to MJ100 z proline za 79zł Czy gdyby nagrzewniaca była wyżej od cpu to woda będzie krązyć grawitacyjnie. Mam chłodnice o bardzo małych oporach, działa to w instalacji CO, wiec dlaczego nie w kompie. Dodam że u mnie w domu różnica miedzie tempteraturą wody w piecu CO, a kaloryferami na pietrze to 3 stopinie. Ciekawy czy to zadziała, spórbóje chociaż ,przecież i tak komp przy 85C na cpu sie wyłaczy (sprawdzałem empirycznie jak zakłdałem cooler to pijaku i zapomiałem zasilania podłaczyć :D). Czekam na wasze opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuce dwa słowa niedokładnie związane z twoim pytaniem: Poszukaj innego miejsca w ktrórym zakupisz tą pompeczke. W Proline narazie ich nie ma a jak sie pojawią napewno będą droższe bo w związku z wstąpieniem do UE artykuły akwariowe mają teraz "bonus" w postaci 22 procentowego VAT'u ( wczesniej miały 0%). Miłego składania WC.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuce dwa słowa niedokładnie związane z twoim pytaniem: Poszukaj innego miejsca w ktrórym zakupisz tą pompeczke. W Proline narazie ich nie ma a jak sie pojawią napewno będą droższe bo w związku z wstąpieniem do UE artykuły akwariowe mają teraz "bonus" w postaci 22 procentowego VAT'u ( wczesniej miały 0%). Miłego składania WC.

Pozdro.

W Katowicach jescze są, pozatym jak ich niebędzie o 4max.pl też mam iedaleko wiec jakiegoś Hydor Selta kupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zastanowieniu, to "grawitacyjnie" nawet jednego z pierwszyhc proców byś nie schłodził... proc nie ogrzał by wody do tego stopnia, aby zaczęła się poruszać do góry... już wydajniejszy od czegoś takiego byłby pasywny radiator :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz proc by ogrzał wode to tego stopnie żeby zaczeła krążyć (coś tam jeszcz z tej fizyki wiem), co to nie jest kwestia wysokości temperatur w układzie a ich amplitud. ZAstanawia mnie tylko jak szybko ta woda by krązyła ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz proc by ogrzał wode to tego stopnie żeby zaczeła krążyć (coś tam jeszcz z tej fizyki wiem), co to nie jest kwestia wysokości temperatur w układzie a  ich amplitud. ZAstanawia mnie tylko jak szybko ta woda by krązyła ??

Bardzo wolno o ile w ogóle by miała siłe dopłynąć do chłodnicy... chyba, że z proca wypływała by o temp. 100*, a z chłodnicy o temp. np. 5*... ale i tak wielce prawdopoodbne by było, że woda by poprostu stała w miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musial bys bardzo staranni zbudowac uklad

ciepla woda idzie do gory wiec na gorze budy by musiala byc chlodnica i tez tak ulozona ze zimna woda bez problemu mogla by isc w dol

ale i tak temp beda bardzo duze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie bardzo mi sie podoba ten bloczek http://www.bloki.webpark.pl/index.php?name=aisak1,

Wydaj sie że powienie niewiem ustepować Spiderowi, jeżeli chodzi o wydajnośc, do tego małe opory .

UPDATE

Chodzi o blok Aisa K-1 z bloki.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro.

Tylko jest jedno ale co do zacytowanej przezemnie wypowiedzi. Jezeli podatek VAT wynosi 0% to sprzedajacy nie ma mozliwosci wpisania czego kolwiek w koszty. Jednak inne podatki czyli chyba PIT musi zaplacic. Dlatego tak glosno bylo o tym co zrobil nasz poje*** parlament wprowadzajac podatek 0% na net'a. Teraz jakies male firmy nie wyrobia bo ich koszty zjedza i nie beda mialy zadnego dochodu. Oczywiscie cena moze wzrosnac, bo gdyby to bylo mniej (mniejszy vat) to pewnie by sobie fikcyjne koszty robili. IHMO wzrost nie bedzie jakis paralizujacy(jestem optymista :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalałem pewne rozwiązanie problemu pompki- jedna pracuje w akwarium (300l/h), tyle że jest jeden problem - rybka.

Znacie jakiś dobry sposób jak szybko przenieś rybke na tamten swiat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalałem pewne rozwiązanie problemu pompki- jedna pracuje w akwarium (300l/h), tyle że jest jeden problem - rybka.

Znacie jakiś dobry sposób jak szybko przenieś rybke na tamten swiat?

Już cie nie lubię.

Żartowałem, pożycze od któregoś z qmpli popke i przerobie ją na zdatną do użytkowania w WC. Jak w podstawówce to wszyscy rybki chodowali, wiec popmki jescze mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze taki system nie zadziala - dziala to tylko przy duzych temp wody i duzych przekrojach rurek. Woda w takich ukladach plynie dosc chaotycznie i powoli. Jedyne co ci sie by zrobilo to grzanka z procka (najprawdopodobniej). A na jest nawet spora szansa ze zagotowalbys wode ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sailence to sa prawa fizyki

kiedys centralne ogrzewanie bylo tylko grawitacyjne, nie bylo zadnych pomp w obiedu

zreszta zobacz jak bojler dziala

a co do zdjecia wentyli to nie przejdzie bo procek i reszta podzespolow za duzo ciepla wydzielaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sailence to sa prawa fizyki

kiedys centralne ogrzewanie bylo tylko grawitacyjne, nie bylo zadnych pomp w obiedu

zreszta zobacz jak bojler dziala

a co do zdjecia wentyli to nie przejdzie bo procek i reszta podzespolow za duzo ciepla wydzielaja

I dokladnie tak samo jest na wodnym. Za duzo ciepla wydzielanego punktowo+za male przekroej wezy+ za niska potrzebna temp wody!!

Moze dzialac ale przy bardzo wysokiej temp calosci albo przy zchlodzeniu jakiegos (niskiego) punktu ukladu silnymi peltierami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie składam teraz swoje pierwsze WC - chłodnica już idzie pocztą, na blok mam $ (coś z bloki.pl kupie), no ale jest problem z $ na pompke. Docelowa pompka to MJ100 z proline za 79zł Czy gdyby nagrzewniaca była wyżej od cpu to woda będzie krązyć grawitacyjnie. Mam chłodnice o bardzo małych oporach, działa to w instalacji CO, wiec dlaczego nie w kompie. Dodam że u mnie w domu różnica miedzie tempteraturą wody w piecu CO, a kaloryferami na pietrze to 3 stopinie. Ciekawy czy to zadziała, spórbóje chociaż ,przecież  i tak komp przy 85C na cpu sie wyłaczy (sprawdzałem empirycznie jak zakłdałem cooler to pijaku i zapomiałem zasilania podłaczyć :D). Czekam na wasze opinie.

Myślę, że na chłodnicy krążenie grawitacyjne by się skończyło - powód jak kanaliki umieścisz pionowo to w jaki sposób woda ma wielokrotnie unosić się w górę (ciepła) i opadać (zimna) ??

Pomysł trochę odjechany ... (nie urodził się po tym wypadku z coolerem bez zasilania - może ten sam stan świadomości ;) )

jak już to można coś takiego zrobić na Heat Pipe ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak postram sie wyszkubać troche $$ i kupie jakiegoś Atmana. Albo poczekam i kupie coś pożądnego, ale to mało prawdopodobne, bo na poczatku czerwca ide na lanpaty wiec WC musi być gotowe, poprostu musi. D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut

co ty matmy nie pisales <wow>

z czym do ludzi ;)

chetne dziewczyny pewnie na ochocie by sie znalazly ,tylko uwazaj na brudno i wlochy - sorka kawal mi sie przypomnial

off off topic

jestes pewny ze konwekcyjna to grawitacyjna??

OC jest grawitacyjne bo woda krazy ,a konwekcja kojazy mi sie z unoszeniem (przekazywanie energii przez poruszajace sie czasteczki -gazu ,cieczy)

wiec jak miales rozwiazany swoj uklad?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tym samym pomyslalem - temat topic'a jest bledny, chodzi oczywiscie o konwekcyjny obieg wody a nie grawitacyjny...

gdyby woda krazyla tylko dzieki grawitacji to bys odkry perpetum mobile :D

to moze konwekcyjno-grawitacyjne bo jednak odpowiednie spadki trzeba zachowac -inaczej woda nie bedzie krazyla

wiem co mowie bo u mnie w domu jest schrzanione ogrzewanie i dopiero wstawienie pompy uratowalo sprawe

wczesniej na parterze bylo zimno a na 1-szym pietrze ukrop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi