Skocz do zawartości
bulaaa

Barton 2500 / Tt SilentBoost / GA-7N400

Rekomendowane odpowiedzi

GigaByte GA-7N400 nortbirige Zalman ZM-NB47J bios F9

Barton 2500 ThermalTake SilentBoost + pasta dostarczona z coolerem

Temperatura w obudowie okolo 35 C

A problemy mam 2!

1. Czy to normalne, że temperatura CPU w stanie spoczynku jest okolo 60 C a w stresie dochodzi do 70 C !! / standardowe napięcie / 11x166

2. Mam win XP sp1, komputer nie wyłancza mi sie autopmatycznie, pokazuje sie niebieski ekran, trwa zamykanie, czysci pliki stronnicowania i to koniec! caly czas pracuje dopuki nie przytrzymam klawisza Power! ( po ponowynym uruchomieniu nie ma zadnych bledów ;/ ) Na innym komputerze z tą sama wersja win XP nie ma takich problemów.

Prosze o odpowiedz na moje pytania :)

ps. Jestem tu nowy ale mam nadzieje, ze jasno okresliwem wczym tkwi problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Sprawdź czy dobrze założyłeś cooler i czy odpowiednio nałożyłeś pastę. Akurat tej z TT nie wolno zbytnio żałować ;) Temperatura zdecydowanie za wysoka (to ja mam 35*C w Idle)

2) Sprawdź czy w biosie jest ustawiona obsługa ACPI a w windzie zaawansowana obsługa zarządzania energią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duża ilość pasty może mieć odwrotny skutek...

Zgadzam się, ale ta biała pasta od TT nie może być zbyt cienko rozsmarowana. A poza tym jest płynna i ładnie się rozprowadza, czego nie można powiedzieć o paście Titana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

hehehehe...

Cooler byl zalozony na odwrót (robił to mój stary jak mnie w domq nie bylo !!!!!!!! LOL ) pewnie żle przylegał do jadra, radiator w Tt jest profilowany do soketu...

Teraz w przy Prim95 temperatura oscyluje kolo 50-55 C (zmieniłem paste na Zalmana ), w spoczynku kolo 40-45 C.

Czy takie temperatury są zadawalające ?

2.

ACPI ustawine jest na (S1(pos)) o ile dobrze pamietam jest jeszcze opcja (S3(str)), próbowalem obie i NIC !

Znalazłem w windzie tylko opcje zasilania i tam nic nie ma co mogło by mi pomuc ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta temperatura jest bardzo dobra a tak przy okazji to maz obudowe otwartą czy zamkniętą, a jezeli chodzi o te wyłącznie to sprobuj czegos w biosie poszukac a jak nie to moze pomoze przeinstalowanie windy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatek lepiej zobacz czy czasami Twoj Tatus nie ukruszyl Ci przez przypadek rdzenia, bo tak wlasnie sie czasami dzieje przez nieuwage.... A temperaturki i tak troszke wysokie ja teraz na configu z podpisu mam 41 stopni :D BARTEK POWER !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdzenia raczej nie ukruszyl bo by komp nie ruszyl chyba, a pozatym mam cuppershima (czy jakos tak :) )

Obudowe mam otwarta i 80mm wiatraczek zamontowany na wyskosci notherbirige ( na jakims kabelku przewleczonym przez obudowe i wiatraczek :D ) ale mimo to 35C jest.

Strasznie grzeje sie Gaindward GF3 Ti450 ;/ ale moze kupie do niego pasywne chlodznie Zalmana :)

Co do opcji w biosie to nie ma nic sczegulnego, prubowalem ruznych ustawien i nic nie dawalo ( myszka tyz nie przestaje swiecic po wylonczeniu kompa / InteliMouse 3.0 podlonczona pod PS2 ) ;/

Formacik tyz juz robilem i zauwarzylem ze jakos dopiero po zainstalowaniu sterowników do płyty głównej nie kce sie wylanczac ;/ ( ale nie jestem pewien )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F6 -> F9 - żadnych zauważalnych zmian. (poprawiona obsuga ramu Kingstone) o ile sie nie myle ;/

Temperaturka juz jest spox, nie wzbudza juz mojego niepokoju : )

Poza tym też gdziś czytałem o tym, że platformy Gigabyte zawyżają temp CPU ;/, jednak pozatym nie narzekam na ta płytke...

Co do Automatycznego zamykania sytemu to robilem tak jak bylo opisane na stronce jednak:

"Został zainstalowany następujący sprzęt:

Węzeł interfejsu NT Apm/Legacy

Oprogramowanie dla tego urządzenia zostało zainstalowane, ale moze nie dzialać poprawnie.

System Windows nie moze zainicjować sterownika urządzenia dla tego sprzętu ( Kod 37 )"

Skutek tego taki, że nadal zakladka "zawaansowanego zarządzania energia" nie jest dostępna ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...