Skocz do zawartości
jonzi

Feel 300W vs Chieftec 360W <zdziwiony>

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj przesiadłem się z Feel'a na Chieftec'a i bardzo się zdziwiłem. Napięcia porównywane w speedfanie są gorsze! większy odchył od normy i jakby częściej skaczą. Nie mierzyłem jeszcze miernikiem i nie sprawdzałem czy jest stabilniejszy przy mocnym kręceniu. Ktoś się spotkał z czymś takim? BTW głośny ten chieftec :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez byłem zdziwiony, ale mi kumpel pokazał. Miał go w obudowie Modecoma. Oznaczenia identyczne tylko malutki napis pfc i ciężar 3x zwykły feel. W normalnej sprzedaży sie chyba takiego nie dostanie.

Możliwe że to Modecom ATX-300GT, ale naklejke ma Feela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez byłem zdziwiony, ale mi kumpel pokazał. Miał go w obudowie Modecoma. Oznaczenia identyczne tylko malutki napis pfc i ciężar 3x zwykły feel. W normalnej sprzedaży sie chyba takiego nie dostanie.

Możliwe że to Modecom ATX-300GT, ale naklejke ma Feela

to mial sczescie oszczedzi na prodzie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ,jest taki feel, wazy jakies 2.5kg, ma pfc, automatyczna regulacje obrotow w zaleznosci od obciazenie/temperatura, i zwykle jest BARDZO cichy.

Zapewne zostane zlinczowany ale powiem ze ten feel jest niewiele gorszy jesli wogole od takiego chiefa.

U mnie ciagnal @2700Mhz 1.95v i reszte zabawek, napiecia stabilne, Przy prime i ogolnie mocnym obciazeniu 11.6v na linii 12v speedfanem i 11.75v z miernika.Mial tez zabezpieczenia zwarciowe i cala reszte.

Zmienilem na tagana 380W i powiem ze niewidze jakiejs STRASZNEJ roznicy, ogolnie wzrosl komfort, ale w tej cenie nie widzialem NIC lepszego (ja go kupilem za 80zl).

Model to ESP-300ATXSP4, porownywalem go z kumplem z jego Modecomem 300GT i napiecia trzymal lepiej/byl cichszy.

EDIT:

Najsmieszniejsze jest to ze to:

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zas...2/Feel_300.html

To nie ten zasilacz na ktory wlasnie patrze :P ,naklejka ta sama ale cale pudlo to cos innego... :/

EDIT2:

Z wygladu wyglada jak :

http://www.modecom.pl/produkt.en.php?418

Czyli 300GT, ale napiecia trzymal lepiej... kij wie :) wkazdym razie polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też w tym miesiącu przesiadłem się z feel`a 300 (takiego normalnego badziewnego bez pfc) na chiefa360-302-df i o ile +5v jest miodzio ok 5,00-5,02 to martwi mnie +12v ma 12,40 (mierzone miernikiem, soft pokazuje właściwie to samo) nie jest to żadna tragedia ale zastanawiam się co się będzie działo jak obciąże go bardziej... barton-m w najbliższych planach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary feel to zwykly esp-300atxsp4 i raczej nie jest to PFC, a chieftec to HPC-360-202. Wszystko fajnie, ale Vcore lata 1,74 - 1,79, 12V: 11,49 - 11,86. Porównuję odczyty ze speedfana, wieć wartości są mniej istotne, ale wahania są chyba za duże(na feelu tego nie było!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten cięzki Feel to w rzeczywistości jakiś FSP(nie wiem dokładnie jaki), ale praktycznie wygląda w srodku tak samo jak moje 300BT, a więc pasywne pfc.

Więc jeżeli miałby parametry 300BT to powinien udźwignąć realnie około 350W (może ciut mniej).

Też byłem właścicielem feela tego bez pfc i przez póltorej roku napędzał bez problemu to, co w podpisie, tyle że miał R7500 zamiast 8500.

BTW

Jeżeli napięcia w zasiłce nie "latają w obie strony" to wahania vcore zależą tylko i wyłącznie od jakości zasiacza na mobo, a nie od zasiłki. Znaczy że trza zadbać o chłodzenie mosfetów. To moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi