Skocz do zawartości
Jaworr

Jak zahasłować folder przez windowsa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem otóż potrzebuję zahaslowac pweien folder. ale przez windowsa jakos. tak zeby nierobic to przez jakis program :D . Można tak wogule ?? Jeżeli tak to prosze o wytlumaczenie w jakis sposob krok po kroku. W innym poscie wyczytalem ze mozna to zrobic przez jakis program. Ale takie cos jest glupie poniewaz on blokuje "chwilowo", jak chce wejsc to wpisuje haslo .... ale on go od razu rozhaslowywuje ( rozumicie :D ) a ja potrzebuje hasla na stale ..... wpisuje, wchodze, wychodze, wpisuje, wchodze, itd. Żeby to haslo bylo trwałe.

proszę o sensowną odpowiedź! I z gory dziękuję :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego Ci to jest dokladnie potrzebne?

Jezeli do ochrony przed jakims pokemonem/pokemonami, ktory/ktore niewiele wie/wiedza o komputerach, to jest mozliwosc zahaslowania, bez zadnego programu.

Kto sie bawil dostosowywaniem folderow, powinien wydedukowac o co mi chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem ten temat:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=70161

Fajny ..... ale nie dał mi odp na mój problem. Tam nie chce się dopisywać, temat przyklejony itp a może moje pytanie jest ciut :oops: .

Mianowicie:

Jest sieć wewnętrzna, jest w niej z 50 kompów w różnych grupach roboczych, dostęp do tych grup i do folderów udestępnionych w kompach mają praktycznie wszyscy. W win98se było dość prosto uzależnić dostęp do folderów w zależności od hasła. W winXP HE umiem jak na razie tylko albo całkowicie udostępnić pliki/folder w sieci (tylko odczyt lub pełny dostęp) albo wcale. Czy można coś zmienić i tak ustawić, aby dostęp z innego kompa w sieci do tego mnie interesującego był tylko po podaniu hasła - tzn. zna hasło - wpisuje - ma pełny dostęp do folderu z jego zawartością, nie zna hasła - nie widzi zawartości foldera i papa ??

Ewentualnie jakiś (najlepiej darmowy) programik który to umożliwia.

Mam nadzieje, że wmiare zrozumiale napisałem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli uaktywniam na 1 kompie konto "gość", ustawiam dla niego hasło. I teraz mam do niego dostęp z drugiego komputera poprzez lan ?? I będe mógł zapisywać / odczytywać na tym pierwszym kompie pliki poprzez lan z drugiego kompa ?? A jak się będe logował ??

Bedę testował w poniedziałek.

Dzięki.

A jak ustawic hasło na konto "gość" :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi