Skocz do zawartości
Luc312

Radeon 9550 Cz. I

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem mały albo moze to dylemant :roll: . Mam Abita NF7 v2.0 i Sapphire Radeona 9550 ... nie wiem czy to razem bezie chodziło razem :roll: Szukałem pare stron wczesniej ale nie znalalazłem :( a pare tysięcy postów w tył to za bardzo nie chce mi się szukac :> Pomózcie!:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem mały albo moze to dylemant :roll: . Mam Abita NF7 v2.0 i Sapphire Radeona 9550 ...

:lol: ojejku tyle tysiecy postow przeczytales (:evil:) i nie popatrzyles w podpisy ludzi !

A tak wogule to czemu ma nie chodzic :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem mały albo moze to dylemant :roll: . Mam Abita NF7 v2.0 i Sapphire Radeona 9550 ... nie wiem czy to razem bezie chodziło razem :roll: Szukałem pare stron wczesniej ale nie znalalazłem :( a pare tysięcy postów w tył to za bardzo nie chce mi się szukac :> Pomózcie!:>

no tak ciezko sie zorientowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Mam osttnie pytanie bo wszystko mi się juz kręci - czytając forum zrozumiałem że żeby podkręcić r9550 przynajmniej w podstawowym stopniu wystarczy wgrać omegi które są pozbawione zabezpieczeń przed podkręcaniem - i oczywiście z radlinkerem zeby móc juz te wartości podnosić.

Dobrze rozumiem czy nie? bo juz nic nie wiem męcze się od rana i nic nie mogę podkręcic zawsze wraca do ustawień pierwotnych.

Pomóżcie prosze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie- czemu jak instaluje najnowsze omegi to komp mi nie rozpoznaje karty ?? po zainstalowaniu tych sterow i restarcie kompa naciskam PPM wchodze we wlasciwoscie potem w ustawienia nastepnie zaawansowane dalej zakladka karta i tam wszedzie niedostepne. Co robic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem mały albo moze to dylemant :roll: . Mam Abita NF7 v2.0 i Sapphire Radeona 9550 ... nie wiem czy to razem  bezie chodziło razem :roll:  Szukałem pare stron wczesniej ale nie znalalazłem :( a pare tysięcy postów w tył to za bardzo nie chce mi się szukac :> Pomózcie!:>

Mam identyczna konfiguracje i dziala bez problemu:)

max co wycislem to 415 gpu i 510 ram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdrastwujcje!

Kupiłem karte gigabyte'a 9550 128/128, przez pomyłke przysłali mi sapphire'a 9550 z pamiątkami 5ns. Na zwykłym chłodzeniu chodził ładnie na 390/450 bez zająknięcia rdzeń tak ok 400/460 były już jakieś kłopoty z obrazem (coś sie działo z odświeżaniem, jakieś pasy :| no i później arty). Patrząc na wypowiedzi na forum zdecydowałem sie jednak wymienić go na to co zamówiłem czyli karte gigabyte'a z pamiątkami 4ns który chyba powinien chodzić wyżej...

Kiedy wreszcie go dostałem max jakie wychodzi to 280/420 :| bez chłodzenia dodatkowego. Zaraz wyżej są kłopoty z obrazem... Z tego co czytałem to powinien śmigać 300-320 a pamięci minimum 450 :|

Ten radiator na rdzeniu okropnie sie grzeje bez podkręcania, a po podkręceniu to można sie poparzyć :P Czy opłaca sie kupować do niego jakieś chłodzenie, czy według was to jest jakaś felerna sztuka nie nadająca sie do nieczego...?

z góry dzięki za pomoc :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinien sie az tak grzac.... Nie masz czegos w biose skopane z ustawienia AGP (np. napiecie)? Ja mam rdzen na 425 z kiepskim wentylkiem i radiator w stresie jest ledwo wyczuwalnie letni.

Cos jest nie tak na bank tylko nie wiadomo co. Sprawdz moze katrte w innym kompie. Jesli to nic nie da to chyba tylko serwis pozostaje.

Aloha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdrastwujcje!

Kupiłem karte gigabyte'a 9550 128/128, przez pomyłke przysłali mi sapphire'a 9550 z pamiątkami 5ns. Na zwykłym chłodzeniu chodził ładnie na 390/450 bez zająknięcia rdzeń tak ok 400/460 były już jakieś kłopoty z obrazem (coś sie działo z odświeżaniem, jakieś pasy :| no i później arty). Patrząc na wypowiedzi na forum zdecydowałem sie jednak wymienić go na to co zamówiłem czyli karte gigabyte'a z pamiątkami 4ns który chyba powinien chodzić wyżej...

Kiedy wreszcie go dostałem max jakie wychodzi to 280/420 :| bez chłodzenia dodatkowego. Zaraz wyżej są kłopoty z obrazem... Z tego co czytałem to powinien śmigać 300-320 a pamięci minimum 450 :|

Ten radiator na rdzeniu okropnie sie grzeje bez podkręcania, a po podkręceniu to można sie poparzyć :P Czy opłaca sie kupować do niego jakieś chłodzenie, czy według was to jest jakaś felerna sztuka nie nadająca sie do nieczego...?

z góry dzięki za pomoc :cry:

jako że jesteś newbie to nie będę gryzł :evil:

!! LUDZIE ZANOTUJCIE SOBIE - PODSTAWOWE ZASADY POSTĘPOWNIA GDY : " Karta mi źle działa "

- Wchodzisz do biosu i........

(AGP)Fast Writes : DISABLED

AGP Read Synchronization : DISABLED

AGP Voltage : AUTO/DEFAULT

AGP Transfer / Mode : 8X -jeśli płyta pozwala.

- W windows....

Instalujesz stery najnowsze OMEGA, podczas instalacji, potwierdzasz że FastWrites ma być Disabled.

Instalujesz AtiTool, następnie uruchamiasz '3D View' i podnosiesz powoli zegary, lub dajesz automatyczne wyszukanie maksymalnych wartości.

Jak AtiTool wygryje artefakty to obnizasz zegary o 5MHz i zapuszczasz 3Dmarka kilka razy pod rząd jednocześnie spraedzając (jak nie masz czym to organoleptycznie) czy karta nie przegrzewa się.

Jak masz pasywne chłodzenie to choćby dla czystego sumienia wrzuć jakiś wentyl na radiator.

AMEN - mam nadzieję że pomoże.

EDIT:

JAK MASZ "ZASILACZ' CODEGENA/DEERA/MEGABAJTA/RUBIKONA >400W to nawet nie zadawaj głupich pytań dlaczego nie działa, tylko idź i kup ZASILACZ, tak ZASILACZ, nie ta bombę zegarową co masz w kompie.

PS. Cały post nie jest do konkretnej osoby, ale do wszystkich co mają "problemy z grafą"

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Już mam dość tej karty 2 karta która jest zwalona.

1. karta po 2 tyg. użytkowania podła. Nawet dioda na obudowie nie zaskoczyła.

2. Nowa z Serwisu po 2 tyg. oczekiwania pochodziła 2 dni i przy próbie uruchomienia komputera dopiero przy 5 razie zaskoczyła, a jak juz się uruchomiła to miałem slajdy i przy próbie uruchomienia 3dMarka 2003 wyskakiwały mi same NOT SUPORTED :evil:, to mówie dobra zrestartuje i zobacze co bedzie... restert próba uruchomienia 3dmarka 2003 zwis po 3 sekundach :evil:. Karta była na samym początku podkręcona na 400/500 i wczoraj grałem na tych ustawieniach w NFS:U2 i Chronicles Of Riddick i ani razu się nie zawiesiła, a dzisiaj nawet na standardowych nie chodzi.

Komp taki jak w podpisie.

Ps. Może zasilacz uszkadza karte :?:. Lecz wątpie bo miałem Radeona 9800Pro i podkręcona ponad XT chodziła bez problemu.

pzdr,

ROB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wtrące tutaj co nieco o konkurencji, ale tak sobie myśle,że obok zbierania na a64 to zaczne także zbierać na gf6200 !

A to czemu? Bo udało się go rivą tak odblokować,że wyszedł z niego pełny 6600 z nieco gorszymi tylko pamiątkami. Jak to coś sie pojawi na agp za rozsadne pieniadze to myśle,że dyskusje o radkach 9550,9600pro i innym fx sie skończą, bo wszyscy nie mający 1000 czy 2000 na grafe bedą kupować 6200. Zresztą i tak jak zmienie platforme to bede miec pci-e ;-) Wyniki 6200 po zmodowaniu i podkręceniu wzrastają o ponad 100% !

Ciekawe co na to ati bo X300 robi się w takie sytuacji nieopłacalnym zakupem. I czy nv czegos nie pogmera w 6200 bo wzrost wydajności po modzie i podkręceniu o 100 to mała przesada!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie (nie chcecie nie odpowiadajcie)

Czy GigaByte lub Szafir 9550 bedzie chodził na K7s5a pro.

z Zasilaczem 230W???? (miałem na tym FX5200 U i było git)

i czego powinienem się bardziej bać że nie wystarczy Płyty czy zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

W końcu udało mi się ruszyć mojego nowego szafira uff okazało się że przez pozostałości z orginalnych catalystów mimo że instalowałem omegi nie chciał mi się kręcić. Oczyściłem rejestry drive cleanem i znowu wgrałem omegi i Rive Tunera - i POSZŁO w tej chwili mam 375/510 i karta nawet nie sapnęła -

ale mam problem w Riva Tunerze skończyła się skala przy podkręcaniu rdzenia (375) i nie mogę więcej bo paska zabrakło chociaż karta spokojnie jeszcze się da podkęcić (od razu mówię że rad linkier nie zapisuje u mnie zmian więc odpada)

pytanie więc takie - CO ZROBIĆ ŻEBY POWIĘKSZYĆ SKALĘ W RIVA TUNERZE????? :? :?

celeron 2,4, ram 512/333, 80GB Caviar,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, dawno nie zaglądałem :lol:

Wiec tak, coś zdechło w kompie, co 30 minut są resety, usunałem vmody z grafy dalej to samo, zmieniałem bios na płycie głównej i nagle podczas wgrywania juz z 100-tny raz biosu oficialnego płyta zdechła, poprostu wciągła bios i po resecie już nie wstała, próbowałem jeszcze ratować ja za pomocą bootblocka ale za cholere nie szło klawa się nawet nie świeciła, wiem myśle ze to wina płyty.

Po usuniecie jeszcze vmoda sprawdzałem grafe, zaczeła sie lepiej kręcic, aż dziwne :) dojechałem stabilnie do 468/555 i wszystko było git i w 2k3 i w HL2, tyle ze te resety byly, sprawdzałem procka za pomoca prime 95, wszystko full stabilnie, tez go podejrzewałem ponieważ kupiłem ostatnio lakier grafitowy i malowalem sciezke jedna na procu i grzałem go lampka halogenowa przez cala noc, ale to raczej nie to.

We wtorek bede mial nowke Epoxa 8rda3i, i tak planowalem kupic :lol: wiec teraz to troche przyspieszylo, po nowym roku dostane plytke z serwisu, mam nadzieje ze wszystko bedzie git i ze resety to wina plyty a nie co najgorsze karty, btw troche widac ze cos bylo robione, ale trzeba sie dopatrzec dobrze.

Szczerze to cos nie teges ta karta po modzie byla, fakt robilem 560/510 ale ledwo 3620 pkt robila, teraz na taktach co podalem bez moda mam 3550, dziwne troche probowalem wszystkiego i za chiny nawet nie dojechalem powyzej 3700, moze nforce cos pomoze, moze sis jednak mulil troche reszte pc, odezwe sie we wtorek jak plyta bedzie i powiem czy nadal sa resety.

PS Rozgryzl ktos dlaczego spada ram? po modzie jak kreci sie vgpu, czy juz wszyscy zkapitulowali jak pokazal sie mod? :(

Pozdrawiam Bobson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FREEMAN (doktor FREEMAN?) 8)

8590168 to mój numer gg ale żadko jestem na gadzie wiec jak masz jakies pytania to pisz na email matyx45i@tlen.pl

I zauwazyłem jedno do vmoda na rdzen, ze po nim pamięci beda sie gorzej kreciły, gdyz przed nim miałem 540 bez problemu a teraz mam 526MHz i miałem wczoraj zwisa w HL2, a w doom3 mam smieci, obniżłem do 513 ( takiej wartości bo zaraz po sprawdzeniu czy karta jest satbilna fleszuje biosa i mam problem z głowy) i narazie mam ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mnie tez tu dawno nie bylo, odkad mialem gecuba xt nie sledzilem specjalnie co tu sie dzialo. No ale teraz gecuba sprzedalem bo potrzebowalem kaski na okres swiateczny i kupilem tanszego asusa 9550 wiec wracam do tematu. Kiedys pamietam asusa mial tu chyba tylko numerek i jeszcze ktos, a jak jest teraz, przybylo? :D

Musze powiedziec ze jak za te pieniadze z karty jestem bardzo zadowolony. Nic na razie przy niej nie dlubalem, udalo mi sie wycisnac z niej 440/590, robi ok 3700 w 3d2003 wiec calkiem calkiem :D Pomierzylem napiecia i w sumie starndard - 1.20v na gpu i 2.60v na pamieciach. W swieta moze sie pobawie cosik z vmodem moze do 4k dobije, choc i tak poprzedniego gecuba nie przebije :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie ma w r9550 rdzenia rv 360 (radzko) to można zapomnieć (raczej) o kręceniu go powyżej 500mhz. Ja na Sapphirze mam 450 i wystarcza (standard chłodzenie:D)

a co pytania o wymianę Szafira na GB to ja bardziej obstaje za Szafirem... ma coolera (malego ale ma) w przeciwieństwie do GB z pasywniakiem cichym ale malo wydajnym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze wlasnie przed chwilka testowalem radka :) ustawilem w nfs:u2 detale wszystkie na max-a, rodzielczosc 1024x768.... oraz wlaczylem antyaliasing na x4 i filtrowanie anizotropowe na x16 (czyli wszystko na maxa (wszedzie gdzie sie tylko dalo tam ustawilem na maxa) i o dziwo gra chodzila bardzo dobrze (z tym ze podkrecilem grafe na 375/500MHz) nawet z tak mala iloscia ramu (mam tylko 256MB) gra chodzila plynnie co bardzo mnie zdziwilo :) jestem pod wielkim wrazeniem i dziekuje wszystkim ktorzy mi doradzili aby kupic R9550 bo to naprawde bardzo dobry zakup za bardzo male pieniadze.... super:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoo ludkowie......właśnie dziś kupiłem bratu pod choinkę radeonka 9550 od HISa no i powiem tak.... na configu :dureń 1600, 256Mb Goodram.......i taktowaniach 430 rdzeń i 240 pamięci wyniki następujące w 2k1 8200pkt a 2k3 3200pkt.... co o tym myslicie??Martwią mnie jedynie pamięci sa to Vdaty 5ns więc kicha chyba.....dziwne przy tych w sumie cieniutkich taktowaniach pamięci są w zasadzie zimne więc radiatory chyba zbędne......chyba te Vdaty więcej nie pójdą co nie???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoo ludkowie......właśnie dziś kupiłem bratu pod choinkę radeonka 9550 od HISa no i powiem tak.... na configu :dureń 1600, 256Mb Goodram.......i taktowaniach 430 rdzeń i 240 pamięci wyniki następujące w 2k1 8200pkt a 2k3 3200pkt.... co o tym myslicie????

ja mnialem na 256 (sdr) ramu 3222 punkty, na niekreconej karcie (432/550) wiec wynik jest chyba ok

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli juz przy 3dmarkach to zapytam sie odrazu o swoj wynik na tym GB 9550

przy 500mhz rdzen i 600 pamieci Uzyskalem 3720 - czy to dobry wynik jak na takie o/c ??

bo pamietam Ze na radku 9700pro @ mialem ok 5 k albo lekko ponad wiec nie mam porownania

W 2005 o ile mnie pamiec nie byly bylko 16xx :(

Sterowniki to Orginalne CATALISTY 4,12 , Wgralem Biosa od 9600XT i zmienilem mu TIMINGI na te najlepsze z orginalnego GIGA BYTE

Acha przy testach procka mam zapuszczonego 10 x 190 mhz (chwilowy brak Dobrego chlodzenia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Strongmen jakie miałeś taktownia OC przed wgraniem teg biosu od 9600XT ? Aha i jakie masz chłodzenie na tym radku ? Który bios wgrałeś Gigabyte 9600XT ??

Albo jeśli to nie problem, to czy mógłbyś mi przesłać ten bios od 9600XT ze zmienionymi timingami na mail'a byłbym bardzo zoobowiązany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...