Skocz do zawartości
fireblade3

Zasilacz raz jeszcze huntkey vc cheif

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam ze pisze ale nie moge znalezc tego co mnie interesuje. MIanowicie stanalem przed problemem zakupu zasilacza. Mam na to nie za duzo bo 200zl.

W gre wchodza

HuntKey HK300-XP 300W Titanium Silent TC

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4855...84b3330302d5850

Chieftec HPC-360-202

CHIEFTEC ATX-1136H

Prosilbym o jak najszybsza odpowiedz. Najbardziej jestem chetny kuic Huntkeya a jest na niego promocja w Proline. Zalezy mi na ciszy (extramalnej bo buduje sie bezglosne wc) i wydajnosci (tyle zeby pociagnelo 2xhdd 2cdromy i moja platforme czyli amd 2,0+ tbreda, 512 ramu i gf3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tagan i ciszą i wydajnością zmiecie Chiefa, natomiast nie wiem jak ten ostatni.

update: Nie dopatrzyłem chodzi Ci o Tagana 330W czy 380W bo jak o 330W to zmiecie raczej tylko ciszą.

wiesz o tym ze chief 360df ma taka wydajnosc prawie jak jego starszy brat :lol: taganowi troche brakuje do chiefa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz o tym ze chief 360df ma taka wydajnosc prawie jak jego starszy brat  :lol: taganowi troche brakuje do chiefa :wink:

Tylko że Tagan (380W, bo ze słabszym nie miałem styku) też ma zapas mocy, gdzieś czytałem. Powiem tyle, że puszczałem proca na 3,6GHZ i 1,8V a +12V wcale się nie zmieniło. Poza tym pamiętajcie, że zasilacz to nie proc, że można więcej mocy wycisnąć. Prędzej czy później się to źle skończy, a po przekroczeniu mocy nominalnej zasilacz powinien się wyłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz o tym ze chief 360df ma taka wydajnosc prawie jak jego starszy brat  :lol: taganowi troche brakuje do chiefa :wink:

Tylko że Tagan (380W, bo ze słabszym nie miałem styku) też ma zapas mocy, gdzieś czytałem. Powiem tyle, że puszczałem proca na 3,6GHZ i 1,8V a +12V wcale się nie zmieniło. Poza tym pamiętajcie, że zasilacz to nie proc, że można więcej mocy wycisnąć. Prędzej czy później się to źle skończy, a po przekroczeniu mocy nominalnej zasilacz powinien się wyłączyć.
on sie prawidlowo wylacz przy 397 wattach i mu nic nie jest ale jeszcz fortron 300 wyciaga 352watty :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc teoretycznie są równe bo Tagan wytrzymuje przez minutę 400W, więc może wyłącza się przy jakichś 405-410W. Ale z tego, co czytałem Tagan jest lepszy z tego powodu że ma 22A na linii +12V a to jest duża zaleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale stronka tagana wymiata - fotki spakowane w rary i zajmuja po Bog wie ile ;). Zamowilem Tagana (z mozliwoscia wymiany na Chiefa jezeli nie podola).Ale stronka tagana wymiata - fotki spakowane w rary i zajmuja po Bog wie ile ;). Zamowilem Tagana (z mozliwoscia wymiany na Chiefa jezeli nie podola).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc teoretycznie są równe bo Tagan wytrzymuje przez minutę 400W, więc może wyłącza się przy jakichś 405-410W. Ale z tego, co czytałem Tagan jest lepszy z tego powodu że ma 22A na linii +12V a to jest duża zaleta.

on wytrzymuje tyle normalnie a nie przez minute poczytaj toms hardware 387watt zmierzonej mocy a tagan jesli chodzi o power to lipa w porownaniu z chiefem :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do najglosniejszych tez nie nalezy ale jak widac neotec jest od niego cichszy nie mowiac juz o taganie (tak mysle)

Pozatym martwi mnie ze chief zaliczyl zwis.

chyba nie potrafisz interpretowac wykresu neotec jest głosniejszy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spox to byla pomylka z tym wykresem

W kazdym razie stanelo na tagana

Poki co napiecia w miar niezle

+5v - 5,06

+3,3 - 3,33

a 12v nie jest juz takie kolorowe i wacha sie od 11,8-11,9

Co do ciszy tego zasilacza to bez obicazenia nie wiedzialem czy sie wlaczyl czy nie (wlaczanie poprzez zwarcie pinow we wtyczce atx)

Pod obciazeniem tez cichutki - ciut mniej ale tez go nie slychac po zamknieciu budy

Ogolnie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+5v - 5,06

+3,3 - 3,33

Co do ciszy tego zasilacza to bez obicazenia nie wiedzialem czy sie wlaczyl czy nie (wlaczanie poprzez zwarcie pinow we wtyczce atx)

Pod obciazeniem tez cichutki - ciut mniej ale tez go nie slychac po zamknieciu budy

Ogolnie polecam.

no to masz kiszke ;) bo napiecia dobre ale nie rewelka :] no chyba ze masz jakis super wypasny sprzet

podam moje napiecia na chiefie 420W (wszystko w stresie)

3,39V

5,10V

12,42V

8) chief rulezz 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+5v - 5,06

+3,3 - 3,33

Ogolnie polecam.

ta nie slychac go :wink: to ciekawe po co past koszuje 60zl :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+5v - 5,06

+3,3 - 3,33

Ogolnie polecam.

ta nie slychac go :wink: to ciekawe po co papst koszuje 60zl :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ste3an - Tagana naprawdę nie słychać. U mnie ma jakieś 500rpm - absolutna cisza.

fireblade3 - to napięcie +12V masz trochę niskie. U mnie jest 12,1V i się nie waha wcale nawet pod obciążęniem znacznym, ale jesteś chyba pierwszy z forum, kto kupił Tagana 330W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ste3an - Tagana naprawdę nie słychać. U mnie ma jakieś 500rpm - absolutna cisza.

fireblade3 - to napięcie +12V masz trochę niskie. U mnie jest 12,1V i się nie waha wcale nawet pod obciążęniem znacznym, ale jesteś chyba pierwszy z forum, kto kupił Tagana 330W.

ta oczywiscie 500rpm bo chyba nie masz go w ogole obciarzanego buahah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś raczył wejść na www.tagan.com i obejrzał sobie tabelkę z obrotami zależnie od obciążenia to byś wiedział  :evil:

update: 500 to zaniżyłem trochę ale sądzę że ma nie więcej niż 700

Dołączona grafika

no ztego co mowiecie jest bezglosny :lol: a a jednak 21 db wydaje z siebie a papst 12db to co jest wrescie bezglosne a papst sie kreci na 1200rpm wiec obodowe slchlodzi at taki tagan juz nie wytlumacz mi to :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego że wiatraki są dwa a nie jeden co daje wzrost głośności, chociaż wiadomo że wiatraki papsta na pewno są cichsze w końcu indywidualnie wyważane, ale tak czy siak Tagana usłyszeć trudno, no chyba że przy 100% obciążeniu, ale też wątpię w jakiś straszny hałas. Jeśli chodzi o pomoc zasilacza w wentylowaniu obudowy to Tagan jako, że ma priorytet na ciszę się do tego nie nadaje. Chodzi Ci o obudowę komputera oczywiście :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego że wiatraki są dwa a nie jeden co daje wzrost głośności, chociaż wiadomo że wiatraki papsta na pewno są cichsze w końcu indywidualnie wyważane, ale tak czy siak Tagana usłyszeć trudno, no chyba że przy 100% obciążeniu, ale też wątpię w jakiś straszny hałas. Jeśli chodzi o pomoc zasilacza w wentylowaniu obudowy to Tagan jako, że ma priorytet na ciszę się do tego nie nadaje. Chodzi Ci o obudowę komputera oczywiście :?:

tak ja do tego zasilacza nic nie mam tylko rozsmieszaj takie teksty bezglosny nieslychac go itd :wink:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi