Kepons Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 Witam! Ostatnio stałem się posiadaczem SP97. I mam pewien problem: na Bartonie 200x11,5@1,7V po kilkunastu minutach Prime 95 wg czujnika abitowego( Abit nf7s) mam 52*C ;(. Pasta to OCZ ultra 5+ a wentyl 8x8 2800rpm@12V. Nie wiem co jest tego przyczyną. Zły montaż raczej nie wchodzi w rachubę bo radiator jest ciepły, a heatpipe'y gorące. Może to za słaba wentylacja obudowy (36*C stres) a może zbyt słaby nawiew na SP? Proszę o Wasze sugestie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 po pierwsze to lato idzie ,a po drugie to odczyty temp z mobo mozna sobie o kant [gluteus maximus] rozbic :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misanthrope Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 hmm, powiedz czy i czym masz wentylowaną budę, czy temperatury odczytywałeś przy otwartej czy zamknietej budzie. A Kubasik ma świętą rację - odczyt temperatury na nf7 jest zrypany na maksa :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 juz pisalem ci wczoraj na gg. przewiew budy daj, bo go wogole nie masz a poza tym wentyl 92mm na sp97 to obowiazek. a odczyty z abita mozna sobie w buty wsadzic zwlaszcza jak jest nieoficjalny bios. ja mam teraz w budzie 36st i temp proca to 50st w stress z zamknieta buda a przewiew robi tylko arctic 80mm pod zasilaczem i wentyl z zasilacza. temp potwierdzone DD5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 juz pisalem ci wczoraj na gg. przewiew budy daj, bo go wogole nie masz a poza tym wentyl 92mm na sp97 to obowiazek. a odczyty z abita mozna sobie w buty wsadzic zwlaszcza jak jest nieoficjalny bios. Przewiew dam w najbliższym czasie (Papst 120). 92 też kupię. A co do odczytów z biosu to są powalone ;). Ale na oficjalnym biosie jak i nieoficjalnym odczyty są podobne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Tego Papsta 120 co go zamierzasz kupic, daj koniecznie pod zasilacz jako wyciagajacy gorace powietrze z budy. Ja tak mam + 80mm nawiew z przodu. Temperaturki poleciały w dół o ok 10 stopni. A tak na marginesie o ile wyzsze macie teraz temperatury niz zima? U mnie o ok 3-4 stopnie juz poszly w gore :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Tego Papsta 120 co go zamierzasz kupic, daj koniecznie pod zasilacz jako wyciagajacy gorace powietrze z budy. Ja tak mam + 80mm nawiew z przodu. Temperaturki poleciały w dół o ok 10 stopni. Tego Papsta to już mam ;]. Jutro wycinam dziurę. Jak uważacie gdzie go lepiej dać: na top budy czy pod zasilacz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Moim zdaniem pod zasilacz. To zalezy jeszcze gdzie zasilacz ma wentylator i "dziurki" :). Ale ja dalbym go pod zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Tego Papsta 120 co go zamierzasz kupic, daj koniecznie pod zasilacz jako wyciagajacy gorace powietrze z budy. Ja tak mam + 80mm nawiew z przodu. Temperaturki poleciały w dół o ok 10 stopni. Tego Papsta to już mam ;]. Jutro wycinam dziurę. Jak uważacie gdzie go lepiej dać: na top budy czy pod zasilacz?? ja bym dal na top . testowalem wentylatory na topie i pod zasilka i jesli pod zasilka mam 2 wentyle 8x8 na 12V to ten 12x12 na topie puszczony na 7V robi lepszy przewiew w budzie (nizsza temp na cpu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Pod wpływem własnych przemyśleń i tego co napisał Kubasik postanowiłem dać wentyl na top. Jutro tnę budę i zdam Wam relację Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...