Skocz do zawartości
kobe83

Problem po pokręceniu procka.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procka AMD K6 400MHz, płye Atrend 5220 taktowaną 100 MHz (ale z instrukci wywnioskowałem że może działac ze 112MHz) i dwie kości pamieci po 64Mb też 100 MHz.

Problem w tym że chcąc podkręcić procka podnisłem mnożnik z 4.0x na 4.5x. Gdy właczam kompa widze ze ma 450MHz, wszystko było by dobrze tylko mój Win Xp sie nie chce włączać (ładować). Chłodznie mam bardzo dobre. Moze coś z napieciem procka zmienić , normalnie działa chyba 2,2V.

Moze ktos się orientuje w tym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam procka AMD K6 400MHz, płye Atrend 5220 taktowaną 100 MHz (ale z instrukci wywnioskowałem że może działac ze 112MHz) i dwie kości pamieci po 64Mb też 100 MHz.  

Problem w tym że chcąc podkręcić procka podnisłem mnożnik z 4.0x na 4.5x. Gdy właczam kompa widze ze ma 450MHz, wszystko było by dobrze tylko mój Win Xp sie nie chce włączać (ładować). Chłodznie mam bardzo dobre. Moze coś z napieciem procka zmienić , normalnie działa chyba 2,2V.  

Ogólnei najlpeszym rozwiązaniem byłoby zwiększenie na zworkach magistrali z 100 na 112. A jeśli system zachowywałby się podobnie jak teraz, to konieczne będzie zwiększenie napięcia na procku o 0,1V i sprawdzenie wóczas stabiności.Oczywiście przydałóby sięjakieś lepsze chłodzenie. Napisz jaką masz pastę na procku i jakie masz teraz temp. bo możliwe że przez temp. się wywala. Czy obudowa otwarta czy zamknięta, a jak zamknięta to jakąma wentylację...

A ponadto win xp przy 128 mb ramu to bardzo marny pomysł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnei najlpeszym rozwiązaniem byłoby zwiększenie na zworkach magistrali z 100 na 112. A jeśli system zachowywałby się podobnie jak teraz, to konieczne będzie zwiększenie napięcia na procku o 0,1V i sprawdzenie wóczas stabiności.Oczywiście przydałóby sięjakieś lepsze chłodzenie. Napisz jaką masz pastę na procku i jakie masz teraz temp. bo możliwe że przez temp. się wywala. Czy obudowa otwarta czy zamknięta, a jak zamknięta to jakąma wentylację...

A ponadto win xp przy 128 mb ramu to bardzo marny pomysł...

jaka .... Profesjonalna porada :) prosto z serwisu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnisłem szyne do 112 i dalej to samo. Napiecia nie podnosilem bo po moim ustawieniu 2,2V dalej mozna dac na 2,8 i wiecej i niemoge zwiekszyc o 0,1V , tak mysle. Temp. na procku nie zanm, bo w biosie nie moge tego sprawdic. Zna ktos moze jakis program, którym mógłbym to sprawdzić. Pastę na procku mam białą (na opakowaniu pasta silikonowa H o podwyższonej przewodnosci ciepła, niewiem czy to jest istotne co pisze).

Czy zna ktos jakies strony o podkrecaniu akurat tego procka, prosiłbym o wyslanie mi jakiś linków, może byc na maila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie działa Ci stabilnie na 4.5x100 ani na 4x112 to spróbuj na 3.5x112 daje 398 mhz ale wydajność niewiele niższą od 4.5x100 gdyż podgonisz FSB.

Nie wiem jak stara jest twoja płyta, ale może nie obsługuje ona "nowych" K6 od zegara 400 mhz. Jeżeli tak to postaraj się no update biosu aby płyta zaczęła te procesory obsługiwać - jest to gdzieś 25% wydajności w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...