Skocz do zawartości
lisek1981

Czy Chieftec 360W daje ciala, czy moze tak ma byc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Z drugiej strony (jak sie dowiedzialem z kilku zrodel), takie napiecia oznaczaja "zla strukture" sprzetu tzn. za duzo rzeczy ciagnie z 12v a za malo z 5v. Ta teoria sprawdzila sie

Dzis postaram sie to sprawdzic. Odepne dzisiaj wszytko z lini +12V (dyski i napedy) i zobaczymy czy pomoze...

To raczej nie pomoze (przeczytaj moj post zakladajacy ten topic). U mnie takie napiecia byly od samego poczatku i nawet dolozenie wielu czesci ich nie zmienilo. Sprawdzilem natomiast, jak zachowa sie zasilacz, gdy podlaczymy go do troche mocniejszej niz moja konfiguracji, przy czym plyta glowna ciagnela napiecie dla procka z linii 5v. Wyniki jakie osiagnalem to :

3.3v - 3.33 (3.32)

5v - 5.11 (5.06)

12v - 12.20 (12.30)

(troche mocniejsza konf. to Barton 2500, Radeon 9500 zamiast 9100 i jeszcze jeden dysk, reszta to samo).

P.S. A jaka inna plyte polecasz :?: Oczywiscie na NForce :!: :wink:

Ja testowalem u kolegi na Asusie A7N8X-Deluxe...calkiem fajna plytka. Pewnie jest kilka lepszych. Generalnie wybieraj miedzy Asusem, Abitem, Epoxem i Soltekiem, a odpowiedzi szukaj na grupie Sprzet i podkrecanie -> Platforma AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wpisałem się do topicu a potem zapomniałem opisywać, sorry :twisted: Więc wracając do tego że sytuacjie mam podobną, na początku byłem zły, ale zostawiłem tak jak jest, z moich obserwacji wynika, że sam zasilacz (bez płyty, proca i czegokolwiek co by go obciążąło) daje na linie 12 dokładnie 12v, ale jak podobne cokolowiek to odrazu 11.79 z małymi skokami, na moim kompie (A2000+, FIC AU13 (nforceII), 256 ddr, R8500pro, kiedyś baracuda teraz Samsung 80 Gb, wypalarka LG 24/10/40x, dwie żel katody, cztery wentyle) napięcie jest też 11.79, podkręcam sprzęcik i podobnie, byłem u kumpla z mocniejszym cfg, a mainowicie: P1.8@3.3Ghz, Abit IS7 (dawny sprzęt Jelenia) + R9500@9700, 256 ddr KHX, dysk 40 Gb i wypalara, ale niestety nie pamiętam firmy :oops: i napięcia mierzone pod obciążeniem wyszły podobne, z tym że wachania były nieco większe, ale i tak jest git bo na takim sprzecie na 3.3v mieć 3.25-3.35 to nie jest źle :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie panikują z tymi napięciami jak sie nie zmierzy tego pożądnie to nie wiadomo czy faktycznie są takie wachania ja mierzyłem swoje napięcia mbm , abiteq i w biosie każdy dawał inne dlatego zmieniłem mojego deera na enermaxa. Ale teraz czytając te wszystkie topiki na temat zasiłek uważam że to tylko takie gadanie jeżeli twój zasilacz ma zabezpieczenia przeciw przepięciowe zwarciowe i jeszcze jakieś tam to nie ma obawy nie pociągnie ci sprzetu w razie zgonu, gorzej gdy nie ma nic wtedy faktycznie zacznij się bać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie pomoze...

W tej chwili pobawilem sie troche z ta zasilka i popodpinalem napedy do innych zyl i napiecia mam jak bajka... :P Juz sam nie wiem co jest grane... :?

W tej chwili linia +12 trzyma sie na poziomie +12,04!!!

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie pomoze...

W tej chwili pobawilem sie troche z ta zasilka i popodpinalem napedy do innych zyl i napiecia mam jak bajka... :P Juz sam nie wiem co jest grane... :?

W tej chwili linia +12 trzyma sie na poziomie +12,04!!!

Pozdro

to napisz jesli mozesz (w miare dokladnie) co zrobiles. Chetnie przeprowadzilbym podobne modyfikacje na swojej zasilce w nadziei, ze napiecia sie poprawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lisek1981: W sumie to zadnej rewelacji nie zrobilem... :wink: Najpierw poodpinalem wszystko (grafika, 2xHDD, DVD, CDRW, DVDRW i 2x80 went). Zostalo tylko to wszystko co idzie do plyty + wentyl na proca i do obudowy... :)

Nastepnie przygladnalem sie troche tym kabelkom... Nie wiem czy moje spostrzezenie jest trafne ale moze jednak... Zauwazylem ze w roznej kolejnosci wychodza z zasilacza - jedna zyla jest blizej kabla ATX4 i do niego wpialem grafe + oba wentyle!!!

Opalilem kompa i sprawdzilem napiecia (ale nie na systemie) i bylo od 12,04 do 12,10!!! :lol:

Przyszla pora na dyski - odpalilem system + Prime95 i napiecia pozostaly bez zmiany!!! :lol:

Nastepnie podpialem napedy i znowu maly tescik Prime95 i napiecia wahalo sie od 11,98 do 12,04 (reszta caly czas spox). Raz zauwazylem ze spadlo do 11,92!!! :oops:

Ale wystarczylo wyjsc z Prime95 i napiecie ustabilizowalo sie na poziomie 12,04!!! :lol:

I do tej pory caly czas sie tak trzyma!!! Czasem sie wahnie na 11,98, potem od razu na 12,10 i zatrzyma sie znowu na 12,04!!! :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to kwestia serii zasilacza. ja na swoim chieftec'u na konfiguracji w podpisie i przy wlaczonym seti mam 11.99V. Jak odpale wszystko w kompie to w zasadzie tylko nieznacznie spada. W MBM pokazuje mi 11.80 i 11.86 i tylko te dwie wartosci. Mam natomiast slabo obciazona linie 5V i na tym napieciu mam 5.11-5.16V (w MBM pokazuje 5.08 lub 5.11). Wiec te dwie wartosci MBM zaniza mi powiedzmy o 0.1-0.2V. co do ramu to pokazuje praktycznie idealnie bo roznica wynosi 0.03V chyba. inaczej jest z prockiem. czym wyzej krece napiecie tym gorsze (rozbiezne sa wskazania). teraz na 1833->2370 MBM pokazuje 1.7V (w biosie 1.725) a w rzeczywistosci mam gdzies z 1.77V.

tak wiec ja jestem zadowolony z zasilacza. z tym ze nie mam wymagajacej karty graficznej. jak bym zmienil karte to juz moze nie byc tak rozowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że ta strona częściowo odpowie na fenomen Disruptor'a.

http://www.overclockers.pl/txt.php?id=plus_5v - jakość złącza (zanieczyszczenia) może powodować znaczne spadki napięć.

Poza tym jakie parametry ma ten felerny Chieftec? Podawajcie parametry zasilaczy, to może dojdziemy do jakiś wniosków :)

U mnie +12V ma 10A a napięcia w normie więc Chieftec który ma 18A powinien te +12V trochę lepiej trzymać. Przynajmniej lepiej niż u mnie:

Huntkey 300W LW-8250P4

(do połowy obciążenie, od połowy idle --> SpeedFan 4.13, sprzęt jak w podpisie plus DVDrom + CDRW +procesor @1.65V tylko do tego wykresu)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"norma to +-5%" :o +-5% to kazdy codegen utrzyma! Ponoc chiefy mialy miec skalnie stabilne napiecia a nie ledwo w normie.

884783[/snapback]

co ty #$%@# mam codegena 300W

i moje napiecia wygladaja tak (pomiary multimetrem za ok 600zl- wiec raczej nie klamie :lol: ) :

2,5 2,51

3,3 3,26

5,0 5,05

12 12,86 :mur:

Prim 24h :

2,5 2,63

3,3 3,08

5,0 5,58

12 12,98 :mur:

To ma byc dobre napiecie wg ciebie :blink: ?? w tym tygodniu kupie tego chifa i zobacze jak jest naprawde z tym modelem B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do chiefteca 1136H to powiem ze od jakiegos czasu zaczal mi pierdziec, mam nadzieje ze mi sie nierozklekocze do zmiany zasilki, ale co do samego 1136H nie nadaje sie on do krecenia rozbudowanych zestawow, przynajmniej ojego co w opisie, kiszka kompletna i tyle, co do innych modeli z aktywnym PFC to juz ma sie lepej, tak jak i same 420W, uwazam czytajac opinie uzytkownikow i patrzac na ich sygnaturki ze sa one dobre jak na swoja cene i ja osobiscie nie zazucil bym im nic szczegolnego, wiadomo ze nie beda one ciche jak tagan czy inne z wyzszych polek, ale mysle ze napiecie trzymaja prawidlowo, ja natomiast zbieram na tagana :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

........Jeśli masz dobrze kręcącą się kartę ;)

Jak widać z przeróznych opinii wynalazek chiefteca w postaci 1136h okazuje się co najmniej niezbyt udany.

I tu nauczka dla niektórych. Jak mawia moja matka. Nie stać nas na bylejakość. Jezeli was stać to kupujcie dalej. A wszystkim, którzy nabrali odrobinę rozumu polecam choćby modecoma 350GTF, który w porównywalnym przedziale cenowym jest obecnie nie do pobicia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'twoja plyta chyba dla proca ciągnie z 3.3 V poprawcie mnie jak się myle' - żadna płyta nie ciągnie napięcia na proc z 3V3 jak już to z 5V, a tak powszechnie to z wtyczki 12V_ATX

'nie wiem czy wiesz ale 12 V przy obciążeniu innychnapięć zwiększa się' - wcale nie musi się zwiekszać, 5V i 12V można powiedzieć że jest z 'jednej lini', tj. jak na 5V spadnie, to na obu się podwyższa, 3,3 V to jest indywidualnie sterowana linia

szczerze powiedziawszy jeszcze nie widziałem aby 12V i 5V było na osobnych liniach

mierzenie to proponuje nie mierzyć na molexach, tylko na wtyczce ATX (20pin or 24pin), napędy powodują dość znaczny spadek napięcia

co do tolerancji to wszystkie dodatnie oprócz 3.3V mają tolerancje 5%, a 3.3V ma 4%, ujemne mają 10%

a co do jakości zasilaczy, to wystarczy jeden element niepewny i już zasilacz się nie uruchomi, każdemu zdażają się dobre i złe chwile

a widzieliście tego nowego codegena z 2 liniami 12V, zgodny z ATX 2.03 (czy ile tam)

url'e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

........Jeśli masz dobrze kręcącą się kartę ;)

Jak widać z przeróznych opinii wynalazek chiefteca w postaci 1136h okazuje się co najmniej niezbyt udany.

I tu nauczka dla niektórych. Jak mawia moja matka. Nie stać nas na bylejakość. Jezeli was stać to kupujcie dalej. A wszystkim, którzy nabrali odrobinę rozumu polecam choćby modecoma 350GTF, który w porównywalnym przedziale cenowym jest obecnie nie do pobicia.

1382654[/snapback]

tzn 12V ma wplyw na OC karty? zobacz moj konfig, zmienie zasilacza pomoglo by chyba ogolnie w OC (procek, grafa)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj panikujecie :lol: :lol: Moj Chieftec ma sie dobrze i zamierzam do niego dolozyc jeszcze dysk 160GB gf 6800LE zmodowanego na 16potokow i pamieci zmienic na 2x512 hynix. i co nawet jak sie spali?? pojde sobie go wymienie na gwarancji :D :D kiedys mialem jakiegos no-name'a i karta krecila mi sie tak samo jak na chefie. wiec to raczej zalezy od mozliwosci OC karty o ie od napiec. to jest moje zdanie of kors :lol: :lol: :lol: miernika nie mam wiec moge podac nic nie warte odczyty z programu speedfan i tam 12V mam 11,84 tak samo w biosie i everescie.

Edytowane przez Myszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi