MieczySław Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Na jednym z komputerów mam jak mi się wydaje słaby procesor i zastanawiam się czy mógłbym wymianić go na szybszy. Kupno całkiem nowego kompa nie wchodzi w grę. Poradźcie proszę: Właściwości procesora: Typ procesora Intel Celeron II, 766 MHz (11.5 x 67) Nazwa kodowa Celeron III, Coppermine Lite, Coppermine-128 Seria cC0 Oryginalna częstotliwość taktowania 766 MHz Pamięć podręczna L1 kodu 16 KB Pamięć podręczna L1 danych 16 KB Pamięć podręczna L2 128 KB (On-Die, ATC, Full-Speed) Płyta główna Wła?ciwo?ci płyty głównej: ID płyty głównej 01/06/2001-694X-686B-P6VXAC-00 Nazwa płyty głównej ECS P6VXA Wła?ciwo?ci magistrali FSB: Typ magistrali Intel GTL+ Szeroko?ć magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwo?ć taktowania 67 MHz Efektywna częstotliwo?ć taktowania 67 MHz Przepustowo?ć 533 MB/sek Wła?ciwo?ci magistrali pamięci: Typ magistrali SDR SDRAM Szeroko?ć magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwo?ć taktowania 67 MHz Efektywna częstotliwo?ć taktowania 67 MHz Przepustowo?ć 533 MB/sek Wła?ciwo?ci magistrali mikroukładu płyty głównej: Typ magistrali PCI Szeroko?ć magistrali 32-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwo?ć taktowania 33 MHz Efektywna częstotliwo?ć taktowania 33 MHz Przepustowo?ć 133 MB/sek Informacje fizyczne płyty głównej: Liczba gniazd procesora 1 Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR Liczba gniazd pamięci 3 DIMM Urzšdzenia zintegrowane z płytš głównš Audio Współczynnik postaci ATX Rozmiar płyty głównej 220 mm x 300 mm Mikroukład płyty głównej ApolloPro133A Producent płyty głównej: Nazwa firmy Elitegroup Computer Systems Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 http://62.67.229.99/support/aktuelle_cpu_liste.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczySław Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Piękna tabelka ale nic z tego nie rozumiem. Inaczej nie pisał bym w tym dziale. Przepraszam i prosze w dalszym ciagu o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 http://forum.purepc.pl/profile.php?mode=regulamin 5. Wątki tytułować konkretnie, w sposób mówiący w skrócie o tym, czego dotyczą - czyli nie: "Pomocy!", "Co się dzieje?", "Pilne!" etc. Pamiętaj, że nadając topikowi konkretny tytuł, ułatwiasz innym korzystanie z forum i jednocześnie zwiększasz swoje szanse na uzyskanie odpowiedzi. > taki przycisk słuzy do zmiany tytułu. "A może by tutaj można coś?" jest nieregulaminowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Masz chipset VIA694X - możesz więc włożyć: Celerona do 1GHz, na jądrze Coppermine 0,18um, PIII do 1GHz na jądrze Coppermine 0,18um. Oczywiście, aby oba procesory były poprawnie rozpoznawane i rozwinęły skrzydła musisz zaktualizować BIOS na najnowaszą wersję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pr0^^ | LoleX* Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 czyli raczej nie ma sensu wydawać $ na coś co i tak nie przyniesie dużego zysku wydajnościowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczySław Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Czyli rozumiem że trzeba wymieniż płytę itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Eeeee... w tabelce którą Ci przedstawiłem wcześniej masz podane jakie max. procki obsługują płyty ECS. Twoja PIII 1,13GHz i moim zdaniem jest o co walczyć :) Zmiana z Celka na PIII już da Ci skok wydajności nawet gdyby były oba tak samo taktowane. Oczywiście wszystko zależy od tego do czego ma służyć ta maszyna, bo jeśli do nowych gierek no to raczej nie bardzo jest sens w nią inwestować. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Ja bym kupił PIII... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczySław Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Komputer jako jeden z trzech w sieci domowej do netu,pracy i starszych gier. Nie wiem co mogę założyć przy niski nakładzie kosztów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczySław Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Przepraszam Panowie. Teraz widać jak napis pod moim podpisem jest w pełni uzasadniony (kumaty to ja faktycznie nie jestem). Mało i krótko ostatnio wchodzę na forom i stąd to szybkie i niedokładne czytanie. nitro napisał: (przepraszam ale nie umiem robić cytatów) "Oczywiście, aby oba procesory były poprawnie rozpoznawane i rozwinęły skrzydła musisz zaktualizować BIOS na najnowaszą wersję." Z tego rozumiem że mogę używać dwóch procesorów na raz - to dla mnie nowość przydałoby mi się trochę informacji na ten temat. No i muszę popytać ile mnie to będzie kosztować. I o ile procent podniesie wydajność komputera A nie chciałbym rozpisywać nowych postów. Będę wdzięczny z radę. Przepraszam Moderatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Nie, na tej plycie nie możesz używać dwóch procesorów. Po prostu wymień tego Celerona na PIII w okolicach 1GHz i już będzie lepiej. Ewentualnie pchnij cały ten zestaw i zainwestuj w jakiegoś Bartona / Athlona XP. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczySław Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Teraz wszystko jasne. Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...