kamizon999 Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 Mam pytanko ....Posiadam płyte matsonic MS 8137C+ chipset VIA KT266A+8233A i procesor DURON 1,6 GHz.Chcę to wymieni na Płytę ECS chipset 865PE(TAKA ZA 250zł) i CELERONA 2,66Ghz Prescott Powiedzcie czy się opłaca. Nadmienię że żadne podkręcanie mnie nie interesuje bo potrzebuje stabilnej platwormy do pracy(CORELDRAW,WINCUT,EASYSIGN,PHOTOSHOP) Mam 2 pesety ,narazie pracuje na ASROCKU 845D+CEleron2,4 Northwood,512RAMDDR, a ten drugi chcę rozbudowac niskim nakładem kosztów - mam kupca na durona z płyta za 250zł prosze was o odpowiedź KTO PYTA TEN...NIE WIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 Zostaw sobie tego Durona. Zmień tylko płytę na jakiegos fajnego Epoxa 8k9a7I lub 8KRAI (lepszy ten drugi). Procka podkręć (zmienisz tylko FSb z 133 na 166 w BIOSie). Napisałeś, ze nie interesuje cię OC ze względu na braki stabilności... Jak dokonasz kroku opisanego powyżej, zapuścisz na 6h taki programik Prime95, jak nie wykaże błędów, to nie ma szans, zeby coś się "kiłbasiło" w czasie norlamnej pracy. Po prostu "nie ma bata". Taki konfig wyjdzie cię taniej niż ten Celeron, a wydajnośc i stabilność (nwet po OC) będzie dużo lepsza od shitowatego ECS. W życiu bym tego kupił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 nie oplaca sie zmieniac bo wydajniejsze nie bedzie :P zrob jak wyzej zmien plyte na Epoxa 8K9A7I (230-250pln) i podkrec Durona na fsb166 (2000MHz chodzi chyba kazdy) jezeli ni mozesz podkrecic to sprzedaj durona i plyte kup 8K9A7I z Athlonem 2400+ wyjdzie taniej i duzo szybciej niz Celeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael1916 Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Jak to wydajniejsze nie bedzie?! Cos wam sie chyba pomylilo z Celeronem northwood! Nowy celek jest porownywalny z Athlonem Xp. Ja na Twoim miejscu kupilbym jakas plyte Asusa lub Abita i zaoszczedzil na procku- Celeron 2.40 lub 2.53 jest niewiele mniej wydajny a duzo tanszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Dobra, Michael1916, weź też pod uwagę, że: 1. Najtańsza wersja 2,53 kosztuje prawie 400zł, za to już można Bartka 2500 kupić i go OC na 3200. 2. Płyty na przykładzie EPOXa: AMD - 8KRAI - 280zł, Intel - 4PDA3I (i865PE) - 380zł 3. Do Intela trzeba mieć Dual DDR, żeby w pełni wykorzystać procek (nie chodzi mi tu nawet o przepustowość magostrali, ale o długość wiersza pamięci...). Jak to wszystko podliczysz, to wyjdzie, że jednak dużo bardziej opłaca się AMD, a z Bartkiem 2500+ ten Celer nie am szans. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 popieram, celek D jest niezły jak na intela ale jednak barton mu nakopie do (_!_) , a płyty ecs pod intela to tragedia, kupel ma jakąś to P4 1.6 nie dało rady podkręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KędzioR Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 A co doradzicie na płyte Intel 845D/E PCI Chipset (Memory) 127MB (L2) 128KB Unified Cache glownie chodzi mi o RAM-ki, obecnie mam celke 1,7 (wiem wiem) i 128 ramu kingstoma (133/266) taktowany jest na 266 ale pod tym celkiem chodzi na 133 mam zamiar dodac jeszcze 200-tke ramek ale jakie bym nie wsadził bedzie chodziło na 133 I qna co ja mam z tym zrobić?? bo juz za ch... nie wiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael1916 Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 popieram, celek D jest niezły jak na intela ale jednak barton mu nakopie do (_!_) , a płyty ecs pod intela to tragedia, kupel ma jakąś to P4 1.6 nie dało rady podkręcić. A jak tego celerona podkrecic do 3.5Ghz ( podobno spokojnie mozna to osiagnac, zaden hardcore) to tez Barton mu nakopie? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael1916 Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Dobra, Michael1916, weź też pod uwagę, że: 1. Najtańsza wersja 2,53 kosztuje prawie 400zł, za to już można Bartka 2500 kupić i go OC na 3200. 2. Płyty na przykładzie EPOXa: AMD - 8KRAI - 280zł, Intel - 4PDA3I (i865PE) - 380zł 3. Do Intela trzeba mieć Dual DDR, żeby w pełni wykorzystać procek (nie chodzi mi tu nawet o przepustowość magostrali, ale o długość wiersza pamięci...). Jak to wszystko podliczysz, to wyjdzie, że jednak dużo bardziej opłaca się AMD, a z Bartkiem 2500+ ten Celer nie am szans. Do Celena dual nie jest wcale taki konieczny bo on nie potrzebuje 6.4 Gb przepustowosci pamieci jak P4 C tylko 4.3Gb ( mowa oczywiscie o Celeronie D z szyna 533Mhz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 popieram, celek D jest niezły jak na intela ale jednak barton mu nakopie do (_!_) , a płyty ecs pod intela to tragedia, kupel ma jakąś to P4 1.6 nie dało rady podkręcić. A jak tego celerona podkrecic do 3.5Ghz ( podobno spokojnie mozna to osiagnac, zaden hardcore) to tez Barton mu nakopie? :wink: tak, barton mobile na 2500MHz każdy idzie, sztangiela idzie na 2600 przy 1.7 czy 1.75V, wtedy celek ponownie wraca do biura do wordów i exceli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniek1 Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 ja powiem tak lepiej pod duronka kup asusa a7v8x-x 260zl pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael1916 Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 popieram, celek D jest niezły jak na intela ale jednak barton mu nakopie do (_!_) , a płyty ecs pod intela to tragedia, kupel ma jakąś to P4 1.6 nie dało rady podkręcić. A jak tego celerona podkrecic do 3.5Ghz ( podobno spokojnie mozna to osiagnac, zaden hardcore) to tez Barton mu nakopie? :wink: tak, barton mobile na 2500MHz każdy idzie, sztangiela idzie na 2600 przy 1.7 czy 1.75V, wtedy celek ponownie wraca do biura do wordów i exceli. Barton M to wydatek 450zl + 100zl na chlodzenie. Do tego zeby tak krecic trzeba miec markowe, dobre pamieci. Po pierwsze mialo byc tanio wiec znow Celek gora. W cenie Bartona M z chlodzeniem i pamieciami mozna P4C kupic i wtedy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Michael wez wrzuc na looz czy Celeron ,czy Celeron D to jeden shit w watku jest test i tylko troche lepszy od Norwooda celerona sie okazal ,wiec jak qwa ma byc porownywalny do Athlona XP znowu jakies herezje na potrzeby dowartosciowania sie Intelowcow powstaja Celeron 3.5GHz nie mogl sobie poradzic z Athlonem 2800+ wiec gdzie ty widzisz porownanie :lol: :lol: wiec nadal Celeron D 2.66 ma klopot z Duronem 1600 - dodatkowo jest drozszy i sie bardziej grzeje a co do duala to :lol: ,to nie celek potrzebuje przepustowosci pamieci tylko szyna QDR jakos wszystkie testy byly na dualu ,bez duala to by byla padaka dopiero :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Barton M to wydatek 450zl + 100zl na chlodzenie. Do tego zeby tak krecic trzeba miec markowe, dobre pamieci. Po pierwsze mialo byc tanio wiec znow Celek gora. W cenie Bartona M z chlodzeniem i pamieciami mozna P4C kupic i wtedy... tak się składa, że barton M ma odblokownay mnożik więc nawet na pamięciach 266 poleci wysoko, zwykłe ddr 400 pozwolą mu się solidnie zabujać. mnożnik x14 i fsb 200 i masz 2800 MHz (o ile tyle proc wytrzyma) więc sam widzisz że po zmianie na 12.5*200 zwykłe ddr 400 pozwolą hulać na 2500MHz :) a celek pozostaje na fsb 133 (533QDR). chłodzenie za 90zł kupuje się miedziaka pentagram 80 czy wersję 92 a mniej niż 80 zł. i nadal P4 jest drozesze i do tego nie ma szans z bartonem mobile. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgadza się, że Celeron to [ciach!]o, mam - wiem ale jak już chcecie koledze radzić to czytajcie co napisał chociaż... Nadmienię że żadne podkręcanie mnie nie interesuje bo potrzebuje stabilnej platwormy do pracyWięc "podkręć bartona" odpada... I nie chodzi tu o to, że podkręcana platforma ma być niestabilna ale nie każdy chce/umie podkręcać i nie ma co go tego zmuszać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...