Skocz do zawartości
wiki-yu

Instalacje WinXP - dziwny problem

Rekomendowane odpowiedzi

otóż wczoraj chciałem zrobić rano format i przez resztę dnia grać, jednak wystąpił problem po zainstalowaniu winXP Home [oryginał] (po pierwszej części z bootowalnej płyty) gdy powinien się pojawić przyjaźniejszy interfejs z obsługą mychy okazało się iż "niewłaściwy dysk, brak systemu operacyjnego" sprawdziłem napęd fdd - brak dyskietek, w biosie ustawione - CD>HDD

a zawsze podczas instalacji musi być płyta z XP w napędzie więc jej nie ruszałem, jednak po kilku takich próbach (wszystkie kończyły się identycznym komunikatem) powiedziałem sobie - maszyna ze mną nie wygra - zainstalowałem więć win2003 z pcwk i... ruszył bez najmniejszych kłopotów, wkurzyło mnie to ale wiedziałem że dysk i CD są sprawne i musi chodzić, spróbowałem więc zainstalować ponownie i znów ten sam błąd, pomyślałem sobie że może wina płyty ?? więć użyłem płyty kumpla i ... znów to samo tyle że zamiast po polsku, był komunikat w języki Angielskim :/ dobra zacząłem się wkurzać i kolejno systemy Win98SE, mandrake 9.2, aurox 9.2, mandrake 10.0, mandrake 8.1 i wszystkie się uruchamiały bez najmniejszego kłopotu.

wyraźnie wkurrrrzony poszedłem do kumpla o prawie identycznej konfiguracji (różnica tylko w ilości ramu [ja 256 on 512])i skopiowaliśmy całą zawartość dysku wraz z mbr`em i bootsektorami na mój dysk [spod jednej aplikacji uruchamianej przy bootowaniu z dyskietki] i wszystko było by fajnie bo uruchomił się potem komp i wszystko ale gdy dotarłem do domu - nie zgadniecie ! - znów był dokładnie ten sam ekran :/ a reszta kompa jest sprawna [duron 1.0, płyta gigabyte GA-7dx+, 256Mb ram - ddr, GF2Mx400 64Mb, sieciówka ASMAX,] na tej samej konfiguracji wcześniej działał komp, a przy innym dysku z systemem XP Home działa bez zająknięcia.

czy macie pomysł czym spowodowany jest błąd ? że tylko 1 system nie działa ? (później sprawdziłem na pożyczonych Me i `00) a i nie działa też już na XP profi [sprawdzane dopiero co], czy to może być coś ze sprzętem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem podobny problem ==> chodzilo o to że WinXP (professional) podczas instalacji prosił o wybór dysku na którym ma się zainstalować, a później zamiast kopiować pliki instalacyjne od razu wyświetlał komunikat - System Windows skonfigurował już ten dysk do instalacji Windows XP Professional, wciśnij F3 aby zrestartować komputer. (Jakoś tak to było)

Po restarcie wyskakiwał błąd związany z brakiem systemu na dysku.

Zainstalowałem ponownie Win2000 i jest wypas :) Ten system jest po prostu najlepszy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi