Skocz do zawartości
Gość

Podswietlenie podwozia

Rekomendowane odpowiedzi

czy policja robi jakies problemy jesli w samochodzie zamontowane jest podswietlenie podwozia(niebieskie np.) ...czy moga dac mandat?? albo czy przy badaniu tech. koles moze nie podbic dowodu??? raczej nie ale wole sie upewnic..

btw. przyciemnienie tylnych szyb "glebokim czarnym" tez nie powinno nic "robic" policji no nie??

czy moze ktos z Was mial jakas "przygode" z ww sprawa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robi dostaniesz mandat albo przynajmniej upomnienie, przyciemnianie szyb przednich tj. dwie boczne i glowna tez nie moze miec miejsca chyba ze lekkim czarnym, kolega mial przygodde wstawil 2 dodatkowe niebieskie swiatla do swiatel i sie przyczepili i muwili zadnego dodatkowego oswietlania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robi dostaniesz mandat albo przynajmniej upomnienie, przyciemnianie szyb przednich tj. dwie boczne i glowna tez nie moze miec miejsca chyba ze lekkim czarnym, kolega mial przygodde wstawil 2 dodatkowe niebieskie swiatla do swiatel i sie przyczepili i muwili zadnego dodatkowego oswietlania

nie no ze przednia i przednie boczne nie mozna przyciemniac(a jesli juz to na upartego lekki czarny) to ja wiem...ale i tak przednich nie zamierzam

a co do podswietlenia to kumpel mial podswietlone podwozie czy np. wstawione blekitne zarowki w miejsce postojowych???bo taka tez jest teraz moda, a to to juz rzeczywiscie troche przeginanie...ale podwozie???hmmm...no dobra a wnetrze mozna podswietlic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem swiadkiem jak zatrzymano Audi podswietlone uv - podwozie :).

Zabronione jest dodatkowe oswetlenie pojazdow.

no dobra a jakis cytata z kodeksu gdzie jest tak napisane??? znasz moze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpadniesz po pierwsze za kolor. Nie wolno używwać kolorów stosowanych w pojazdach uprzywilejowanych. Zapytam się jutro kumpla z policji to wam powiem dokladnie, teraz go nie ma na gg.

to w takim razie jaki kolor??? wlasnie wybralbym niebieski bo powiedzmy pomaranczowy i czerwony myslalem ze jest bardziej "uprzywilejowany" :?jak bys mogl sie dowiedziec to bylbym bardzo wdzieczny...i dowiedz sie co robia jak zlapia(jesli to rzeczywiscie jest karalne)...czy mandat, punkty?? i w jakich okolicznosciach lapia(czy np jesli ich mijasz to nagle robia zwrot o 180 stopni , wlaczaja syrene i gonia cie po calym miescie? :P :lol: )..czy np. podczas stania z radarem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak to jest sranie w banie z tym zakazem uzywania czego sie tam chce.

No sorry ale jak jedzie uprzywilejowany to slychac go z daleka i blyska tymi swiatelkami.

W przepisach ruchu drogowego jest napisane ze niemozna uzywac innych swiatel niz biale z przodu i czerwone z tylu.

Jak chcesz sobie koniecznie zrobic podswietlenie to pod przednim zdezakiem zaloz biale i chyba nie powinni sie przyczepic za to bo uzyles tego zgodnie z przepisami. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podświetlanie podwozia to zmiana konstrukcyjna w pojeździe.

chyba o to chodzi.

przynajmniej psy tak ostatnio mówiły w telewizorni :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba o to chodzi.

Dobrze słyszałeś :)

Zakazane :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tym jakich swiatel mozesz uzywac mowi kodeks drogowy. tam sa wyszczegolnione typy swiatel, kolory, a nawet zakres czestotliwosci migania kierunkowskazow. KAZDE inne swiatlo uzywane w czasie jazdy jest zabronione. nikt natomiast nie przyczepi sie do auta-choinki ktore stoi np na parkingu (no chyba ze jakis glina-na-krucjacie-przeciwko-wszystkiemu-co-swieci). Do podswietlonego wnetrza auta w czasie jazdy tez ci sie moga przyczepic. a wiec zegnajcie "2 fast 2 furoius" gdzie w kabinie i pod autem napchali dziesiatki katod :wink:

uprzedzam pytanie - koguty (nawet zielone czy UV czy dowolne inne smieszne kolory) sa oczywiscie zabronione. a juz na pewno nie radze instalowac stroboskopow. jak paly to zobacza to mogila.....

co do folii na szybach. na przedniej kategorycznie nie moze byc NIC, ponoc nawet przeciwwlamaniowa bezbarwna. podyktowane to jest wzgledami bezpieczenstwa podobno - zeby po wypadku dalo sie jakos z auta zablokowanego wyjsc.....

przednie drzwi musza miec maks 70% przepuszczalnosci - czyli bardzo lekko przyciemnione. tylnie jak chcesz - nawet blachy mozesz powstawiac - tak jak w tych niby vanach w nadwoziu seicento czy corsy...

no i rzecz jasna - MUSISZ jezdzic z certyfikatem na folie - jak nie masz - kaza ci na miejscu zrywac, albo do domu autobusem wrocisz...

Powiem tak to jest sranie w banie z tym zakazem uzywania czego sie tam chce.

No sorry ale jak jedzie uprzywilejowany to slychac go z daleka i blyska tymi swiatelkami.

nie wiem ile prowadzisz, ale ja juz ladne pare lat, i nie raz widzielam pojazd uprzywilejowany na sygnale (dzwiekowym i swietlnym). moge ci powiedziec ze w miescie, w normalnycm ruchu NIE sluchac zadnej syreny dopóki nie jest jakies 50-70m od ciebie. a to troche za pozno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba o to chodzi.

bueheheheeh(no offence Leborg - to reakcja na wypowiedz pal)...zmiana konstrukcyjna..dobre...w takim razie dolozenie spojlera albo wpakowanie wiekszych kol i "powiekszenie" nadkoli to juz wogole nie wiem jak wedlug nich bedzie okreslone...przebudowa samochodu?? he he e heh...

no dobra ale prosze Was! ma ktos na to jakis paragraf w kodeksie??? moze ktos jest bardziej zorientowany, bo mi sie nie chce siedziec tydzien nad kodeksem i szukac...

a jak jest z tym na zachodzie??? tez nie wolno uzywac?? czy tylko w naszej wspanialej polsce??

no i co z kara? mandat? upomnienie?? jak juz pytalem: czy zaczna mnie sciagac wszystkie radiowozy dostepne w okolicy za podswietlenie podwozia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie ! "lukk" nie śmiej się z kolegi, bo sam słyszałem jak w TV na pierwszym programie publicznej telewizji pan policjant się tak wypowiedział: "Wszelkie podświetlenie to zmiana konstrukcyjna samochodu, grozi za takowe mandat karny"

Także [no offence :wink:]

A paragrafu ci nie podam, bom nie jest prawnik :)

Może zadzwoń na błękitną infolinie i się dowiedz? Podam ci numer: 997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie ! "lukk" nie śmiej się z kolegi, bo sam słyszałem jak w TV na pierwszym programie publicznej telewizji pan policjant się tak wypowiedział: "Wszelkie podświetlenie to zmiana konstrukcyjna samochodu, grozi za takowe mandat karny"

Tesz to ogladalem.

A propo przyciemniania szyb to obojetnie czy z przodu czy z tylu to szyby musza przepuszczac minimum 70% swiatla. Taka informacje razem z gwarancja dostal kumpel jak przyiemnial szyby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba o to chodzi.

(...)

no dobra ale prosze Was! ma ktos na to jakis paragraf w kodeksie??? moze ktos jest bardziej zorientowany, bo mi sie nie chce siedziec tydzien nad kodeksem i szukac... (...)

www.sejm.gov.pl - ustawa o ruchu drogowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także [no offence :wink:] 

A paragrafu ci nie podam, bom nie jest prawnik :) 

Może zadzwoń na błękitną infolinie i się dowiedz? Podam ci numer: 997

alez ja napisalem ze nie smieje sie z Leborga...smieszne jest to ze jest to zmiana konstrukcji wg policji :D :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesz to ogladalem.

A propo przyciemniania szyb to obojetnie czy z przodu czy z tylu to szyby musza przepuszczac minimum 70% swiatla. Taka informacje razem z gwarancja dostal kumpel jak przyiemnial szyby.

to to napewno nieprawda...z tylu mozesz miec spokojnie gleboki czarny(albo nawet blache - jak ktos tu napisal) i ci moga skoczyc...70% to przednia i boczne przednie musza miec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to widze że wy zamiast kręcić procki i grafy to sobie oglądacie programy telewizyjne w którch panowie policjanci wlepiają mandaty 8)

heheh. ale w sumie śmiechowy był ten program :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeżeli na szybach (z przodu) nie będzie folii, ale będą one przyciemnione w fabryce (nie wiem jak to się nazywa tak normalnie) i będzie się miało nan ie jakiś certyfikat to policja chyba nic nie zrobi, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumplowi powkładałem diody do skutera psy go zatrzymały jak miał wyłączone i jak jeden pan policjant przglądał papiery to drugi zauważył diody pod skuterem i kazali mu je odrazu zdejmowac 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumplowi powkładałem diody do skutera psy go zatrzymały jak miał wyłączone i jak jeden pan policjant przglądał papiery to drugi zauważył diody pod skuterem i kazali mu je odrazu zdejmowac  8O

To cos cienko je zamontowales. :P

Pewnie sie majtaly po calym podwoziu. :lol:

smieszne jest to ze jest to zmiana konstrukcji wg policji.

Taki to se moze gadac nawet ze zlapal kieszonkowca a i tak mu nie uwierze. :P :lol:

W wiadomosciach wypowiadala sie babka ze jak celnika sie nie spodoba cena sprowadzanego auta to moga ja skorygowac i co sie okazalo??

[gluteus maximus] nic nie moga zrobic, ludzie sprowadzaja samochody za kilka euro i nic nie sprawdzaja.

Jezeli ktos podaje orazu jaki to przepis to mozna odrazu spradzic albo wierzyc na slowo ale jezeli to jest tylko takie gadanie to mozna to miedzy bajki wlozyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też się nie chce szukać w kodeksie. Ael mojego kumpla zatrzymali bo miał założone dodatkowe światła obrysowe w Iveco Daily. Nawet żeby mieć światła obrysowe auto musi mieć (no właśnie tu dokładnie nie pamiętam ale nie chce mi się szukać) min 3,5T ładowności bądź być autobusem czyli pow 8miu pasażerów.

Dlatego jak będziesz miał podświetlane podwozie to gliniaż zabiera dowód rejestracyjny i kieruje na warsztat. Koniec i kropka.

Owszem są ryzykanci albo tacy których stać na to żeby się wymigać.

Każdy może napisać że jeździ 200km/h po mieście i jeszcze nigdy nie dostał mandatu. Ale to nie znaczy że tak można. Poprostu kiedyś trafi kosa na kamień.

Ten koleś co ma wyłącznik w Calibrze też się kiedyś napewno natnie na jakiś patrol zza krzaka.Wtedy mu nawet najszybszy refleks na świecie nie pomoże. Albo pojadą za nim z kamerką a wtedy się napewno nie wymiga. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Psy zawsze sie czepiają, jak sie pokaże certyfikat na przyciemnianie (piecowe np.) to i tak powiedzą, że 30% było już przyciemnione w fabryce i zabierają dowód. Kwestia tego, na jakiego sie trafi.

Co do neonów - może jeszcze diody w klamkach i spryskiwaczach ? Zamiast w <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły lepiej poinwestowac w mechanike...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neony niemogą być zamontowane(tzn. mogą ale nie mogą być właczone podczas jazdy) tak samo świeconce końcówki, spryskiwacze, klamki, wentylki i itp.. Te rzeczy są typowo festyniarskie... Nie na nasze państwo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi