Skocz do zawartości
jurekp

Problem Abit kx333, AMD2000xp i niedzialajace FSB 133MHz

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, pokrótce: bylem szczesliwym posiadaczem sprawnego zestawu (jak w temacie) do czasu az sie polakomilem na okazyjnego amd2200 - wrzucilem najnowszy bios, defaultowe ustawienia, wkladam niesprawdzonego amd2200 i... cisza. No coz przelknalem 230 pln (trzeci raz uzywka - 3 raz pudlo, jeszcze sie nie nauczylem) Wkladam z powrotem poczciwego amd2000 i ... dziala mi tylko na FSB 100MHz - jak dam mu 133 - cisza - odpalaja tylko wiatraki, znowu klir cmos. Czy moglem zepsuc plyte nie sprawnym amd2200? Dodam, ze wloozylem go do innej plyty no bez wiatraka i tylko sie cos z niego zadymilo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam, pokrótce: bylem szczesliwym posiadaczem sprawnego zestawu (jak w temacie) do czasu az sie polakomilem na okazyjnego amd2200 - wrzucilem najnowszy bios, defaultowe ustawienia, wkladam niesprawdzonego amd2200 i... cisza. No coz przelknalem 230 pln (trzeci raz uzywka - 3 raz pudlo, jeszcze sie nie nauczylem) Wkladam z powrotem poczciwego amd2000 i ... dziala mi tylko na FSB 100MHz - jak dam mu 133 - cisza - odpalaja tylko wiatraki, znowu klir cmos. Czy moglem zepsuc plyte nie sprawnym amd2200? Dodam, ze wloozylem go do innej plyty no bez wiatraka i tylko sie cos z niego zadymilo :(

ROTFL sorry ale nie moglem sie powstrzymac :lol: :lol: ;) :D

a tak serio to mobo moglo sie uszkodzic ale tylko w wypadku gdybys na niej spalil proca w innym wypadku raczej nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przełączyłeś fsb na 133 musisz ręcznie też zmienić dzielnik na 4:2:1 inaczej dysk miałby na pci=44,33 więc nie dziw się iż to nie zadziałało :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby czemu miałoby nie działać 8O

A kręć ile wlezie. Na początek spróbuj go na magistrali 166 puścić (zmień wówczas dzielnik na 5:2:1).

Ta płyta jest całkiem niezła - ja n swojej ciągnąłem magistralę powyżej 200 (206) jednak wówczas ze względu na brak dzielnik 6 możesz uszkodzić np. swój dysk twardy. BEzpiecznie będzie w okolicach 180-185

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...