Asper Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Witam. Mam problem. Niewiem ile bym się gimnastykował z tym linuxem to nie mogę zainstalować go z szatą graficzną... W sumię jestem newbie co do tego linuxa więc moje pytanie to: Jak mam zainstalować debian'a z szatą graficzną, teraz po każdej instalacji jest konsolą, która wygląda jak stary dos:-P.....HELP!!!! :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Powiem ci szczerze ze normalnie to bym cie zLOLowal ale nie zrobie tego bo tak mnie rozbawiles ze az spadlem z krzesla :) No wiec aby posiadac "szate graficzna" musisz zainstalowac XFree86 lub X.org a nastepnie jakiegos window manager'a np. Fluxbox'a, FVWM'a czy inny. Po skonczonej instalacji w konsoli wpisujesz "startx" i napawasz sie widokiem "szaty graficznej". P.S.1 Przyszlo mi do glowy ze mozesz juz miec zainstalowane Xy a o tym nie wiedziec, wiec wpisz najpierw w konsole startx i zobacz czy dzialaja. P.S.2 Zanim zadasz kolejne TAKIE pytanie poszukaj troche w necie czegos o swoim problemie - zapewniam ze znajdziesz rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Powiem ci szczerze ze normalnie to bym cie zLOLowal ale nie zrobie tego bo tak mnie rozbawiles ze az spadlem z krzesla Dzięki... Napisałem, że jestem newbie.... :( .Ale nie o tym teraz... Zainstalowałem sobie (podobno) lepszego linuxa bo "slackware" (tak mi gadał kumpel) no i wszystko ładnie poszło, ALE po wpisaniu tego: startx :coś się ładowało i wyskoczył: "FATAL ERROR"..... Damn.. HELP AGAIN :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 xorgconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Acha..... :) Dzięki, zobaczę jak to idzie, a potem dam znać... (Pewnie nikomu na tym nie zależy) :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 :oops: Dobra zlamiłem się w waszych obwodach... Nadal nic, więc teraz napiszę co robię i co się dzieje: root@darkstar: startkde ..... ..... ..... i po chwili: $DISPLAY no set Czy jakoś tak... Więc jeśli ktoś może mi opisać po kolei co zrobić będę wdzięczny...(Tylko proszę bez wielkich lol... Każdy ma prawo nie umieć.... :( ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 wpisz xorgconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 i nie odpalaj Xów z roota (zly zwyczaj wg mnie). Zaluz sobie konto i dzialaj na nim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 andriu: xorg w debianie ? :) Asper: nie odpalaj startkde bo nie ruszy (serwer iksow nie chodzi) - startx, gdm, kdm czy inne i tam odpal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 przeczytaj dokładnie wątek prosze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Po wpisaniu: xorgconfig wywala tekst, że nie ma takiej komendy.. Po wpisaniu: startx wyskakuje: FATAL SERVER ERROR: NO SCEENS FOUND Moja konfiguracja sprz: ATI radeon 9000 128MB DDR, AMD athlon 1.33GHz, 386MB DDR...... :roll: Ktoś coś wie?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 przeczytaj dokładnie wątek prosze :P:) chyba ze chodzi o fakt zainstalowania slaczka, ktory juz ma xorga :P Po wpisaniu: xorgconfig wywala tekst, że nie ma takiej komendy.. Po wpisaniu: startx wyskakuje: FATAL SERVER ERROR: NO SCEENS FOUND Moja konfiguracja sprz: ATI radeon 9000 128MB DDR, AMD athlon 1.33GHz, 386MB DDR...... :roll: Ktoś coś wie?? :) serwer iksow nie jest skonfigurowany. jak nie xorgconfig to moze xf86config. poza tym rtfm.bsdzine.org, man, stfw, rtfm :) /nie jestem zlosliwy :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Po wpisaniu: xorgconfig wywala tekst, że nie ma takiej komendy.. Po wpisaniu: startx wyskakuje: FATAL SERVER ERROR: NO SCEENS FOUND Moja konfiguracja sprz: ATI radeon 9000 128MB DDR, AMD athlon 1.33GHz, 386MB DDR...... :roll: Ktoś coś wie?? :) ekhmmm, no to jakieś czary mary masz, bo jak masz zainstalowany serwer ixów (xorg) to xorgconfig powinien działać btw. wogule to proponowalbym na poczatek np jakas mandaryne, bedzie naprawde latwiej :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Hehe.... :oops: po konfiguracji (xf86config) ten sam błąd.... Arrrr!!! Może ja coś źle konfiguruje?? Ale jeżeli ktoś może to niech pomoże co do konfiguraci karty graf.: ATI RADEON 9000 128MB DDR :?: BTW: Przyszło mi do głowy :idea: że moja karta nazwe sprzętową ma: RADEON SV250 czy jakoś tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 pierw odpal iksy z driver "vesa", jak to ruszy to dodaj radeona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Zajrzyj tutaj: http://www.rage3d.com/content/articles/atilinuxhowto/ Poza tym poszukalbym na Twoim miejscu w sieci jakichs howto czy guide do konfiguracji XFree86, jesli masz takowe (skad wiecie jaka wersja Slackware, ze zaraz krzyczycie ze X.org?). Poza tym Slackware wcale nie jest lepszy :-) /var/log/XFree86.0.log - plik zawierajacy informacje o tym, co sie dzieje z serwerem, ew. jakie sa bledy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Heh... pierw odpal iksy z driver "vesa", jak to ruszy to dodaj radeonaNo tak jestem newbie... więc ten driver ustawia się z list sterowników czy dodaje jakąś komende typu: startx -BLABLA??? :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 Heh... pierw odpal iksy z driver "vesa", jak to ruszy to dodaj radeonaNo tak jestem newbie... więc ten driver ustawia się z list sterowników czy dodaje jakąś komende typu: startx -BLABLA??? :oops:no przeciez miales odpalic xorgconfig / xf86config i tam go podaj. jak nie to reczna edycja /etc/X11/XF86Config-4 lub xorg.conf. powiedz chociaz ktore iksy masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 No to chyba dosc oczywiste, zwazywszy, ze nie dziala mu polecenie xorgconfig a dziala xf86config :-) Tym niemniej widze, ze kolega nie przejal sie moimi radami :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 No to chyba dosc oczywiste, zwazywszy, ze nie dziala mu polecenie xorgconfig a dziala xf86config :-)tak namieszal ze sie pogubilem, racja, wspominal xf86. koniec koncow zainstaluj mandarynke albo jakas fedore :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 A po co go uczysz podejscia rodem z domowych Windowsow ;-) Niech sie chlopak pomeczy i poczyta troche. Ja tez mialem wiele podejsc, zanim mi zadzialalo XFree86. Przez te wszystkie proby dzisiaj potrafie recznie konfigurowac calosc i nie miec z tym problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 13 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2004 bigfan, Twoje podejscie jest jak najbardziej ok i takie popieram, jednakze bez stfw i rtfm nie skonfiguruje tego. pytanie na forum o naprawde podstawowe rzeczy to imho przesada (ale niech pyta jak musi ;] ). to wszystko bylo juz omowione z milijon ;) razy na wielu forach, usenecie, poradnikach i bog wie gdzie jeszcze. tutaj potrzeba troche samodzielnosci. ps. cale szczescie ze niedoswiadczeni (zeby nie uzyc innego slowa ;) ) na forum gentoo pozostaja w dziale instalacja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Sorki, że jestem namolny :) ale no..... :) z zaleceń kolegi skorzystałem lecz nawet pod vga nic się nie odpala :( a ten log z tymi błędami nie istnieje :!: BTW Wersja szlaczka to 8.0 Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 ... mamy juz v.10 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 dokladnie, ssij 9.1 / 10.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Właśnie zabieram się za instalacje 10 szlaczka :) BTW Dzięki za wszelką pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Panowie MAM JUŻ zainstalowaną szate graficzna itd. :) Teraz powstaje nowy problem co do komend.... :oops: Jak mam wejść na płytkę i zainstalować sterowniki do modemu? :oops: BTW: Jestem użytkownikiem neostrady plus z modemem sagem F@ast 800-840 na plytce są sterowniki pod linuxa tylko nie wiem jak się do nich dostać i jak je zainstalować.... :oops: Acha, działam pod fluxbox'em no jak mam coś jeszcze podać to piszcie co to napisze bo dokładnie się przygotowałem :) Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Chłopie nie przeginaj :evil: Prosze cie troche wlasnej inijatywy ! Poczytaj o poleceniu mount (wpisz: man mount i nacisnij Enter). Plytke musisz zamontowac na przyklad tak: mount /mnt/cdrom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 14 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2004 Dobra sorki :D ale i tak dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...