Skocz do zawartości
Asper

DEBIAN LINUX!!POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem. Niewiem ile bym się gimnastykował z tym linuxem to nie mogę zainstalować go z szatą graficzną... W sumię jestem newbie co do tego linuxa więc moje pytanie to: Jak mam zainstalować debian'a z szatą graficzną, teraz po każdej instalacji jest konsolą, która wygląda jak stary dos:-P.....HELP!!!! :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci szczerze ze normalnie to bym cie zLOLowal ale nie zrobie tego bo tak mnie rozbawiles ze az spadlem z krzesla :)

No wiec aby posiadac "szate graficzna" musisz zainstalowac XFree86 lub X.org a nastepnie jakiegos window manager'a np. Fluxbox'a, FVWM'a czy inny. Po skonczonej instalacji w konsoli wpisujesz "startx" i napawasz sie widokiem "szaty graficznej".

P.S.1 Przyszlo mi do glowy ze mozesz juz miec zainstalowane Xy a o tym nie wiedziec, wiec wpisz najpierw w konsole startx i zobacz czy dzialaja.

P.S.2 Zanim zadasz kolejne TAKIE pytanie poszukaj troche w necie czegos o swoim problemie - zapewniam ze znajdziesz rozwiazanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci szczerze ze normalnie to bym cie zLOLowal ale nie zrobie tego bo tak mnie rozbawiles ze az spadlem z krzesla  

Dzięki... Napisałem, że jestem newbie.... :( .Ale nie o tym teraz...

Zainstalowałem sobie (podobno) lepszego linuxa bo "slackware" (tak mi gadał kumpel) no i wszystko ładnie poszło, ALE po wpisaniu tego: startx :coś się ładowało i wyskoczył: "FATAL ERROR"..... Damn.. HELP AGAIN :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: Dobra zlamiłem się w waszych obwodach...

Nadal nic, więc teraz napiszę co robię i co się dzieje:

root@darkstar: startkde

.....

.....

.....

i po chwili:

$DISPLAY no set

Czy jakoś tak...

Więc jeśli ktoś może mi opisać po kolei co zrobić będę wdzięczny...(Tylko proszę bez wielkich lol... Każdy ma prawo nie umieć.... :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wpisaniu: xorgconfig wywala tekst, że nie ma takiej komendy..

Po wpisaniu: startx wyskakuje: FATAL SERVER ERROR: NO SCEENS FOUND

Moja konfiguracja sprz: ATI radeon 9000 128MB DDR, AMD athlon 1.33GHz, 386MB DDR...... :roll:

Ktoś coś wie?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytaj dokładnie wątek prosze :P

:) chyba ze chodzi o fakt zainstalowania slaczka, ktory juz ma xorga :P

Moja konfiguracja sprz: ATI radeon 9000 128MB DDR, AMD athlon 1.33GHz, 386MB DDR...... :roll:  

serwer iksow nie jest skonfigurowany. jak nie xorgconfig to moze xf86config. poza tym rtfm.bsdzine.org, man, stfw, rtfm :) /nie jestem zlosliwy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhmmm, no to jakieś czary mary masz, bo jak masz zainstalowany serwer ixów (xorg) to xorgconfig powinien działać

btw. wogule to proponowalbym na poczatek np jakas mandaryne, bedzie naprawde latwiej :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe.... :oops: po konfiguracji (xf86config) ten sam błąd.... Arrrr!!!

Może ja coś źle konfiguruje??

Ale jeżeli ktoś może to niech pomoże co do konfiguraci karty graf.: ATI RADEON 9000 128MB DDR :?:

BTW: Przyszło mi do głowy :idea: że moja karta nazwe sprzętową ma: RADEON SV250 czy jakoś tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj tutaj: http://www.rage3d.com/content/articles/atilinuxhowto/

Poza tym poszukalbym na Twoim miejscu w sieci jakichs howto czy guide do konfiguracji XFree86, jesli masz takowe (skad wiecie jaka wersja Slackware, ze zaraz krzyczycie ze X.org?).

Poza tym Slackware wcale nie jest lepszy :-)

/var/log/XFree86.0.log - plik zawierajacy informacje o tym, co sie dzieje z serwerem, ew. jakie sa bledy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh...

pierw odpal iksy z driver "vesa", jak to ruszy to dodaj radeona

No tak jestem newbie... więc ten driver ustawia się z list sterowników czy dodaje jakąś komende typu: startx -BLABLA??? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh...

pierw odpal iksy z driver "vesa", jak to ruszy to dodaj radeona

No tak jestem newbie... więc ten driver ustawia się z list sterowników czy dodaje jakąś komende typu: startx -BLABLA??? :oops:
no przeciez miales odpalic xorgconfig / xf86config i tam go podaj. jak nie to reczna edycja /etc/X11/XF86Config-4 lub xorg.conf. powiedz chociaz ktore iksy masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co go uczysz podejscia rodem z domowych Windowsow ;-) Niech sie chlopak pomeczy i poczyta troche. Ja tez mialem wiele podejsc, zanim mi zadzialalo XFree86. Przez te wszystkie proby dzisiaj potrafie recznie konfigurowac calosc i nie miec z tym problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bigfan, Twoje podejscie jest jak najbardziej ok i takie popieram, jednakze bez stfw i rtfm nie skonfiguruje tego. pytanie na forum o naprawde podstawowe rzeczy to imho przesada (ale niech pyta jak musi ;] ). to wszystko bylo juz omowione z milijon ;) razy na wielu forach, usenecie, poradnikach i bog wie gdzie jeszcze. tutaj potrzeba troche samodzielnosci.

ps. cale szczescie ze niedoswiadczeni (zeby nie uzyc innego slowa ;) ) na forum gentoo pozostaja w dziale instalacja :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie MAM JUŻ zainstalowaną szate graficzna itd. :)

Teraz powstaje nowy problem co do komend.... :oops:

Jak mam wejść na płytkę i zainstalować sterowniki do modemu? :oops:

BTW: Jestem użytkownikiem neostrady plus z modemem sagem F@ast 800-840 na plytce są sterowniki pod linuxa tylko nie wiem jak się do nich dostać i jak je zainstalować.... :oops: Acha, działam pod fluxbox'em no jak mam coś jeszcze podać to piszcie co to napisze bo dokładnie się przygotowałem :) Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi