Skocz do zawartości
Niemota

Koniec zabawy przy 3.31

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Sprawa wygląda tak; przy mnożniku 14*236 sprzęt jest stabilny, 14*237 pada winda i koniec zabawy. Konfiguracja jak w podpisie. Nie zmieniałem napięć a PAT jest wyłączony. Może ktoś posiada podobny sprzęt i ten problem już ma za sobą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzacie temperatury procków a moze sprawdz temperaturę radiatora na płycie umnie procek ma 38 st tylko radiator od płyty ma 50 st wina magistrali bo wczesniej miałem proca na 533 i było ok dużą winę ponosi płyta główna jak nie wytrzymuje taktowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemota @ czy jesteś pewien że na tym 3,31GHZ procesor jest stabilny. Przechodzi Prime95, puszczałeś 3dmarka albo coś takiego. Czy tylko ładuje się do windowsa. A zmiana dzielnika dla pamięci nie powinna kończyć się restartami, ponieważ ustawiając 5:4 zmniejszasz ich taktowanie, czyli musi być wtedy większa stabilnośc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem sprzęt przy 3.31 i programem prime 95 i 3DMark2001,zero zwisów,zacięć czy podobnych akcji. Co do zasilacza to pewne podejrzenia mam, nie jest to przecież zasilacz z górnej półki. Jednak ten sam zasilacz ciągnął mocniejszą konfiguracje i było ok. Napięcia w normie. Co do testów jeszcze, nie trwały 10, 15 min lecz cały dzień ,zanim ustawiłem na stałe 3.31 ostro wymaglowałem kompa. Przy wyższym ustawieniu FSB (o 1) siada sprzęt na poczatku testu 3DMark2001. Może to po prostu kres możliwości płyty głównej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na zbyt duże taktowanie RAMu - jest mocno podkręcony. Moja rada. Jak podnosisz napięcie, to nie podnośc naraz. Najpierw próbuj do procka i sprawdź czy to coś daje, a później próbuj do pamięci, ponieważ jak będziesz podnosił naraz, to nie przekonasz się, co powoduje niestabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisałbym, że to cieniutkie te pamięci. Takie taktowanie jak teraz masz na pamięciach 433 to bardzo dobry wynik. Zwłaszcza, że mają one prawdopodobnie czas dostępu 5ns. Masz rację, że nie ma sensu zmniejszać ich taktowania, ponieważ proca podkręcisz maksium myślę jakieś 3,5-3,6GHZ. No chyba, że masz jakiś naprawdę super kręcący się egzemplarz, który osiąga np. 3,8GHZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszelki rady. Cóż,pozostanę przy murowanym 3.3GHz, nie powinno mnie zbawić ciut więcej, poprostu trzeba było sprawdzić, wiecie jak jest :)

sorry za of ale model gt 350watt nie istnieje;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi