Skocz do zawartości
k2

Nowa grafa do 700zł

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zakupam nowej garfiki do 700zł [tyle mniej wiecej mam funduszu].

Kara powinna mieć wyjscie DVi, TV-out i dobry ale i cichy cooler.

Czy istnieje cos takiego za rozsadna cene?

Myslałem nad MSI, WinFast-cie i Prolinku [Gaindward odpada za beznadzejny radiator]

A czy opłaca sie miec 128MB pamieci na karcie, czy 64 wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SIEMANKO ja bym radził ci kupić jak jush poczebujesz grafe to z 128 ram za nie długa wyjda takie gry ze głowy sie zjeża ile poczebowac bedze czeba ramu jak ostatnio cyztąłem Matrox mam jush przygotowanom 256 ram grafe ale chce jeszcze zarobić na 128 ram PRIHELLI :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Decyzja zapadła czy będzie to "budżetowy" GF4 Ti4200/Radeon 8500 czy też coś bardziej "wypasionego" ale z GF4MX/Radeon9000Pro ?

:wink:

wolałbym kupić GF2 ti niz G4mx.

A tak na powaznie to wersje MX odpadaja.

Nie stac mnie na szajs, ta karta mo pojezdzic co najmnie z 2 lata [jak i nie wiecej] dlatego tez chce wersje z DVI.

Zastanawiam sie nad

GeForce4 Ti-4200 MSI G4Ti4200-TD 64MB tv-out + DVI

model MS-8870, wersja BOX, rdzeń @250 MHz, 64 MB DDR, wyjście video, DVI, nFineFX II, w komplecie gry

za 749 brutto

Jak na razie nie widze wad tej karty oprócz tego ze ma 64 MB pamieci.

Czy opłaca sie przepłacac za 128?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezwzglednie kupuj Gainwarda Gf 4 Ti 4200 64 mb. Lepszej karty nie kupisz za te kwote. No chyba zebys wolal troche mniejsza wydajnosc i lepsza jakosc z Gigabyte Radeon 8500 PRO (275/275).

Co daje dokładnie ta lepsza jakosć?

[sorry ale całe zycie jakde na GeForce-ach.

NIe liczac legendarnych i NAJLEPSZYCH kart voodoo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takze polecam ATI, ma lepsza jakosc obrazu pod kazdym wzgledem. Proponuje markowego 9000 pro vivo albo 8500 gigabyte'a/ hercules'a

Co to jest dokłądnie te VIVO?

ma to cos współnego ze rzucaniem obrazu z kamer cyfrowych.

Pytam bo wersje VIVOI sa strasznie drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIVO- Video In Video Out

ja mam teraz tego radeona 9000 pro his'a z vivo, dalem za niego 550zl, jakosc obrazu ma genialna i swietnie sie kreci, dalem juz wczesniej o tej karcie posta. Nie wiem czy wszystkie sa takie ale wojo z benchmark.pl tez nie narzekal na jakosc obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezwzglednie kupuj Gainwarda Gf 4 Ti 4200 64 mb. Lepszej karty nie kupisz za te kwote. No chyba zebys wolal troche mniejsza wydajnosc i lepsza jakosc z Gigabyte Radeon 8500 PRO (275/275).

Widziales gdzies GS za 700 pln ?

Brac prolinka gf4ti4200 !!! (mowimy o karcie do 700 pln i ani grosza wiecej). Za ponad 700 pln (doslownie parenascie zlotych) sa juz inne gf4ti4200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI GF4Ti4200 kosztuje 680zł.

Ja kupuje z VIVO (bo MA 3,6 ns pamięci, wczoraj go sprawdzałem w sklepie i 9CD + rozdzielacz!!!), ale że nie chce mi sie [gluteus maximus] do centrum ruszać, to kupuję go tutaj (znalazłem trzeci sklep komputerowy, 20m od starego, z lamami, które nie wiedzą co to pasta i mają w nim wszystko! FUCK! FUCK! FUCK!) i muszę dopłacic więcej niż w sklepie na miescie bym dawał.

A na mieście wersja z VIVO kosztuje 740-760zł. Wersja bez 700-720. Na giełdzie 20zł taniej. U mnie 20-30zł drożej :(, ale przynajmniej mam serwis na miejscu jakby coś z nim nie tgak było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupuje z VIVO (bo MA 3,6 ns pamięci, wczoraj go sprawdzałem w sklepie i 9CD + rozdzielacz!!!), ale że nie chce mi sie [gluteus maximus] do centrum ruszać, to kupuję go tutaj (znalazłem trzeci sklep komputerowy, 20m od starego, z lamami, które nie wiedzą co to pasta i mają w nim wszystko! FUCK! FUCK! FUCK!) i muszę dopłacic więcej niż w sklepie na miescie bym dawał. 

A na mieście wersja z VIVO kosztuje 740-760zł. Wersja bez 700-720. Na giełdzie 20zł taniej. U mnie 20-30zł drożej :(, ale przynajmniej mam serwis na miejscu jakby coś z nim nie tgak było...

mozesz dokładnie podac model tej karty

bo 680zł to bardzo dobra cena.

gdze taka dastane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, dajcie spokój ! Miałem w kompie parę kart i wiem co to Radeon 8500 "Built By ATi", Radeon 8500 od HiSa i rzekomo GeForce'y z przeciętnym obrazem. Otóż zgadzam się jak najbardziej Rafałem Mazurem, że tylko markowe ATi oraz dobre "Powered By ATi" jak Gigabyte i Herkules dają świetną jakośc obrazu. Miałem HiSa od MiNta i powiem na początek, że z podkręcania <span style="color:red;">[ciach!]</span>o (wersja Premium 275/275), jakość obrazu gorsza niż na GF, a do tego 1 rok gwarancji. Przecież to mija się z celem. Zbyt dużo licencji od ATi i za dużo się porobiło badziewia. W tej chwili mam Prolinka GF4 Ti4200 64 MB TV i już wszystkim tu zgromadzonym mówię, że jakość obrazu i wydajność karty nie ustępuje radeonowi, nawet gigabyte, choć zgodzę się, że TV-Out jest lepszy, ale i telewizorek musi być na czasie, a nie byle 21" ośmiolatek.

Ustawienia kolorów i odpowiednie zmiany kontrasu i jasności na tym GF poprawiają w znaczący sposób jakosć zaówno w 2D jak i w 3D. Kiedyś po włożeniu HiS myśłałem, ze ten R-200 to zeczywiście chwalony wokoło Radeon, a tu kicha. qumpel se kupił i też kicha. Ja na szczęście szybko się ocknęłem, bo teraz bardzo bym żałował. Na koniec sprawa samej firmy. Widzę, że sporo jest tu przeciwników do nVIDII. To normalne zjawisko, kiedy jest przesyt jedną firmą wydajacą regularnie nowy chip. Z drugiej jednak strony konkurencja też by się przydała (i jest !). Ale nie przesadzajmy z tym fenomenem Radeona. Proszę tylko powiedzieć co jest bardziej przydatne: Antyaliasing czy Anizotropic ? W końcu nie każdegos stać na kartę co pół roku a nawet co rok. W 800x600 Antyaliasing robi lepsze wrażenie, niż w 800x600 Anozotropic. W koncu nadejdą gry, gdzie trzeba bedzie zrezygnować z dobrodziejstw Antyaliasingu i wtedy wyjdzie co jest szybsze, bo przecież o jakości w 800x600 a tym bardziej w 640x480 (prz 19"tce) jakość nie będzie miała takiego znaczenia jak dziś. Wtedy człowiek będzie się cieszył z 30fps. Oczywiście mówie o tych, którzy chcą wykorztsać kartę do ostatniego tchu - rwanie przy 640x480x16 bez jakichkolwiek bajerów. Ja na pewno nie będę wydawał Bóg wie jakich baniek na nową nawet 2 razy szybszą kartę. Już stanowczo wolę pomyśleć o procesorze - to odpowiada za wszystko, a nie tylko za gry (zapalonych graczy z góry przepraszam).[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już odpływamy od grafiki to najważniejsza część w kompie to - płyta główna. Na byle jakim szicie nawet 1GHz będzie działał ja "pięćsetka".

Wracając do kart odsyłam do tekstu w najnowszym CHIP'ie o nowej, W PEŁNI programowalnej karcie 3DLabs. I niech się Nvidia z ATI schowają jeśli to rzeczwiście się uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już odpływamy od grafiki to najważniejsza część w kompie to - płyta główna. Na byle jakim szicie nawet 1GHz będzie działał ja "pięćsetka".

Wracając do kart odsyłam do tekstu w najnowszym CHIP'ie o nowej, W PEŁNI programowalnej karcie 3DLabs. I niech się Nvidia z ATI schowają jeśli to rzeczwiście się uda.

mysle ze płyta asus P4S533 i P4 1.6a to nie jakis shit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, dajcie spokój ! Miałem w kompie parę kart i wiem co to Radeon 8500 "Built By ATi", Radeon 8500 od HiSa i rzekomo GeForce'y z przeciętnym obrazem. Otóż zgadzam się jak najbardziej Rafałem Mazurem, że tylko markowe ATi oraz dobre "Powered By ATi" jak Gigabyte i Herkules dają świetną jakośc obrazu. Miałem HiSa od MiNta i powiem na początek, że z podkręcania <span style="color:red;">[ciach!]</span>o (wersja Premium 275/275), jakość obrazu gorsza niż na GF, a do tego 1 rok gwarancji. Przecież to mija się z celem. Zbyt dużo licencji od ATi i za dużo się porobiło badziewia. W tej chwili mam Prolinka GF4 Ti4200 64 MB TV i już wszystkim tu zgromadzonym mówię, że jakość obrazu i wydajność karty nie ustępuje radeonowi, nawet gigabyte, choć zgodzę się, że TV-Out jest lepszy, ale i telewizorek musi być na czasie, a nie byle 21" ośmiolatek.

Ustawienia kolorów i odpowiednie zmiany kontrasu i jasności na tym GF poprawiają w znaczący sposób jakosć zaówno w 2D jak i w 3D. Kiedyś po włożeniu HiS myśłałem, ze ten R-200 to zeczywiście chwalony wokoło Radeon, a tu kicha. qumpel se kupił i też kicha. Ja na szczęście szybko się ocknęłem, bo teraz bardzo bym żałował. Na koniec sprawa samej firmy. Widzę, że sporo jest tu przeciwników do nVIDII. To normalne zjawisko, kiedy jest przesyt jedną firmą wydajacą regularnie nowy chip. Z drugiej jednak strony konkurencja też by się przydała (i jest !). Ale nie przesadzajmy z tym fenomenem Radeona. Proszę tylko powiedzieć co jest bardziej przydatne: Antyaliasing czy Anizotropic ? W końcu nie każdegos stać na kartę co pół roku a nawet co rok. W 800x600 Antyaliasing robi lepsze wrażenie, niż w 800x600 Anozotropic. W koncu nadejdą gry, gdzie trzeba bedzie zrezygnować z dobrodziejstw Antyaliasingu i wtedy wyjdzie co jest szybsze, bo przecież o jakości w 800x600 a tym bardziej w 640x480 (prz 19"tce) jakość nie będzie miała takiego znaczenia jak dziś. Wtedy człowiek będzie się cieszył z 30fps. Oczywiście mówie o tych, którzy chcą wykorztsać kartę do ostatniego tchu - rwanie przy 640x480x16 bez jakichkolwiek bajerów. Ja na pewno nie będę wydawał Bóg wie jakich baniek na nową nawet 2 razy szybszą kartę. Już stanowczo wolę pomyśleć o procesorze - to odpowiada za wszystko, a nie tylko za gry (zapalonych graczy z góry przepraszam).[/b]

Co byś teraz wybrał MSI czy Prolink, badz obiektywny.

a iw azne aby karta miała DVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj, MSI Gf4Ti4200 jest bezapelacyjnie lepszym produktem i w dodatku te 11 CD robi wrażenie. Z dugiej jednak strony to tensam GF4. Różnice w wydajnosci są znikome, tyle że wyposażenie lepsze. Jesli mSI kosztuje tyle samo co Prolink (nie pamiętam cen) to wybrałbym MSI, ale nie wydaje mi się, aby MSI kosztował 700 zł. Jak mała róznica to spoko bym dodał, ale np. 50 zł to juz za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja bez VIVO którą ja posiadam też ma pamięci 3.6ns (Hynix), kręcą się ładnie na 610MHz. Gdy ją kupowałem miesiąc temu, Action nie miał w ofercie wersji VIVO (G4Ti4200-VTD64), i widzę że nadal nie ma... Recenzję G4Ti4200-TD64 (czyli bez VIVO, ale z TV-out i DVI-I) znajdziesz np. TU. Ja bym się nie zastanawiał i brał tą MSI - oczywiście w wersji z VIVO, chociaż w moim przypadku VIVO nie jest mi tak bardzo potrzebne, gdyż do zrzucania filmów na HDD mam osobną kartę video.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz prolinka tego z wyjsciem DVI to bedziesz musial zaplacic troszke wiecej niz za MSI.

Ten tanszy prolink jest bez DVI. Wiec rachunek jest prosty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż powiem krótko :

Może i to jest prawda ze geforsy mają jakość obrazu zbliżoną do ati ale w rozdzielczosciach <= 1024x768, powyżej jest kicha, a w ati jest ok nawet w 1600x1200.

ps. sam mam geforca którego holernie nienawidze, więc chętnie zamienię go na np. jakieś ati 9000 lub 9000 pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż powiem krótko :

Może i to jest prawda ze geforsy mają jakość obrazu zbliżoną do ati ale w rozdzielczosciach <= 1024x768, powyżej jest kicha, a w ati jest ok nawet w 1600x1200.

ps. sam mam geforca którego holernie nienawidze, więc chętnie zamienię go na np. jakieś ati 9000 lub 9000 pro

A to dziwne, bo u mnie w rozdz. 1280x1024 jest zajebiscie ostry obraz. Nawet lepszy niz w 102x768. Hmm, moze nvidia sie cofa w rozwoju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż powiem krótko :

A to dziwne, bo u mnie w rozdz. 1280x1024 jest zajebiscie ostry obraz. Nawet lepszy niz w 102x768. Hmm, moze nvidia sie cofa w rozwoju :)

bo nie widziałeś obrazu z ati lub matroxa 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...