Skocz do zawartości
Dj nEo

54 stopnie procesora :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam takie problem otóż mam według mnie bardzo dużą temperature procesora bo aż 54 stopnie czasem podchodzi nawet do 56 przy mocnym obciążeniu.

podam moją konfiguracje:

Epox 8rda+

Athlon 1700+ @ 2400+

256 Ram DDR 400 Twinmos (cl2.5)

wiatrak na procku: Arctic Cooling Cooper Silent TC

zasilacz: Chieftec 1136H

komputer mam zamknięty ale jak otworze to spadnie temperatura o 2 stopnie. wiatrak kręci sie z prędkościa 1800-1900 RPM.

teraz pytanie, czy ta temperatura jest normalna ? czy trzeba coś ustawiać w biosie ? nie mam żadnego dodatkowego wiatraka w środku komputera.

dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż... Kręcony procek, a wentyl kręci się poniżej 2000obr/min. Nie może być inaczej. Jak chcesz obniżyć temperaturę to musiałbyś zewrzeć diodę termiczną w coolerze i zamontować jakiś potencjometr, żeby samemu regulować obroty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie płacz ;) jak dojdzie do 90C to zacznij sie martwić ja mam 60C ;]

kiedyś jak był u mnie koleś to odłączał swój dysk i jakoś się zaplątał kabelek od zasilania w wiatraku i miałem temperature procka 80 stopni ;) akurat grałem i mówie co to tak skacze :D ale był ubaw :]

no nic panowie wielce dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam. miłych wakacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien sobie waiatrak na Whisper Rock IV to od razu ci spadnie, jak dodatkowo wrzucisz duzy wiatrak do srodka to bedziesz mial 40oC w stresie :D :D

P.S. Jak nie zamierzasz dalej krecec do twoja temp. wcale nie jest tak tragiczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 stopni to troche duzo Jakie msz napiecie na procu ??

Ja mam 45 przy zamknietej budzie a jak bebechy sa na zewnatrz budy (teraz tak mam :twisted: ) to mam 33 st jedynie to mnie ratuje przed 60 stopniami ze mój chodzi na napieciu 1.5 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez kitu, ogromna jest różnica lato-zima. W marcu przy zamkniętej budzie na procku 2.0ghz w stresie miałem do 38-39 (tak 35-36). Teraz otwarta buda i proc 40 przy otwartej jeden stronie w necie... A 4 wiatraki kotłują wkoło procka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi