Skocz do zawartości
soska66

Problem z dyskiem Seagate - pilne!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem... znajomy przyniósł mi swój komputer i powiedział, że nie chce się odpalić....ok...uruchomilem....faktycznie....moim oczom ukazał się napis "usun dysk lub inny nosnik" a chwile pozniej DISK BOOT FAILURE. oczywiście nie było dyskietki w stacji.... :

1) dysk twardy, o ktorym mowa, jest podzielony na dwie partycje

2) BIOS wykrywa go bez problemu zarówno jako master jak i slave

3) CD-ROM nie jest podłączony

to na jego kompie......

...przerzucilem dysk na swojego......przy bootowaniu z niego - to samo "usun.....bla ,bla"...

Po "zbootowaniu" z mojego dysku, dysk kumpla byl w xp widoczny...co wiecej nawet dzialal. (odpalanie programow,kopiowanie..itd) ani norton, ani scandisk ani diskchecker i pare jeszcze innych programow nie znalazlo nieprawidlowosci. wirusa tez nie wykrylem. w czym moze byc problem?....sformatowalem go ale problem nie zniknął? co to moze sie dziac? na moje oko....dysk ma uszkodzenia fizyczne.... prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra.....a co jesli nie moge odpalic dyskietki startowej (jak na zlosc w kompie jest zrypana stacja dyskietek - co za ironia:)). wypalilem zawartosc dyskietki na plytke....ale przy bootowaniu z CD - jest to samo.....Boot CD-ROM Failure....i dalej...no wiadomo...wloz dyskietke,zresetuj kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wypaliłeś jako "cd-rom startowy" (przynajmniej taka nazwa w nero)?

Btw. kiedyś miałem podobny kłopot z seagate`m. Jako drugi dysk działał bez problemu, ale za chiny nie szło zainstalować windowsa. Chyba sektor startowy dysku był uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi