youree Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 Witam . w trakcie sprzatania znalazłem w domu dwa numery "młodego technika" jeden z 1966 a drugi z 1969 ruku. w tym nowszy natknąłem sie na artykuł o nadprzewodniku ciepła. Może sie komuś to przyda, wg. mnie brzmi interesująco, choć nie ukrywam że mogą być problemy w budowie. artykuł można przeczytać tutaj „Rurka ciepła” jest rzeczywiście zwykłą rurką. Ma cienkie ścianki, jest hermetyczna, z wnętrza jej wypompowano powietrze. Od wewnątrz ścianki wyłożone są porowatym materiałem – specjalną wykładziną ceramiczną lub włóknistą tkaniną, np. szklaną przędzą. Materiał ten jest przepojony lotną cieczą. Działanie nadprzewodnika jest następujące: po ogrzaniu jednego końca rurki następuje wyparowanie cieczy, para podąża do drugiego końca rurki, gdzie ulega kondensacji, oddając tzw. Ciepło skraplania zimniejszym ściankom. Powstała z tego skroplenia ciecz dzięki włoskowatości wykładziny podąża do ogrzewanego końca rurki. Oto cała „mechanika” pracy nadprzewodnika ciepła. Wielka wydajność przeprowadzenia ciepła wynika z faktu, że ciepło skraplania cieczy jest stosunkowo duże. Nadprzewodnik ciepła działa równie sprawnie w warunkach grawitacji ziemskiej, przeciążeń czy też w warunkach nieważkości kosmicznej. W charakterze cieczy zaś stosuje się w nich rtęć i wodę, metanol, aceton, ciekłe metale – cez, potas, sód, lit, ołów, bizmut, sole nieorganiczne itp. Ciekaw jestem co wy sądzicie o mozliwosci zastosowania tej rurki przy chłodzeniu komputerów. Ja sam nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. W najbliższym czasie postaram sie dodac obrazek przedstawiajacy schemat działania rurki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zembol Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2004 hm jakby znane i szeroko stosowane :) , zwana tez heat pipe , obecnie wszytstkie najbardziej wydajne radiatory opieraja sie o ta technologie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solostaron Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 Jest chyba nawet kupienia tego na allegro :) Ktos sprzedawal heay pipe zdemontowaną z systemow chlodzenia sprzetu Noki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
youree Opublikowano 23 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2004 no tak ale to są cieniutkie rureczki. ale ja sie tak zastanawiam, aby zrobic taką szerszą rurke, o średnicy ok 4-5 cm, przyłożyć ją do np. cpu i wyprowadzic na zewnątrz... i tam peltiera albo i dwa... bo jezeli się ją schłodzi peltierami z jednej strony, to ona sie schłodzi z drugiej i tym samym procesor... a na zewnątrz peltiery mozna schłodzic np. duuzym blokiem wodnym ktory trudno by bylo do budy wcisnąć... i jeszcze załaczam schemacik rurki: widze ze temat nie cieszy sie powodzeniem.. a szkoda bo wydaje mi się że można by zrobić z tego coś naprawde wydajnego... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 24 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2004 pomysl fajny dziala to ale palcem sie tego nie zrobi - bo niby jak :? jakim gazem to napelnic,skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> material porowaty ,przeciez waty szklanej tam nie wsadzisz i woda nie zalejesz bo piec tym moze schlodzisz ale nie procesor rurki sa wytwarzane i stosowane ,chociaz uwazam ze radiator za 250pln to zabawa dla bogatego hobbysty -przerost formy nad trescia juz widze BERKUTa trzymajacego w jednym reku lutownice ,w drugim reku zbiornik z amoniakiem a w zebach wakuometr :P nie ma co sie oszukiwac - tak jak sie nie zrobi Pelta w domu tak samo nie zrobi sie takiej ruki -jezeli chodzi o jakas wydajnosc a nie model pokazowy w fabryce to pewnie czas produkcji nie przekracza minuty ,w domu zmierza do plus nieskaczonosci gdyby robili i sprzedawali takie stozki o dolnej podsawie fi20 ,a gornej fi60 i wysokosci 200 to bylaby to ciekawamozliwosc scholodzenia procesora Pelterem i bardzo duzym blokiem -oczywiscie jezeli cena by nie odstraszala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solostaron Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Ale nie mamy co gdybać, gdyż tak jak KGB zauwazyles, prokejt pieknie wyglada w teorii, w praktyce raczej nie wykonalny :) (w domowych warunkach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Tak jak zauważył KGB Technologia i możliwość wykonania w domu Ponadto wiele osób wyobraża sobie że każda rurka jest taka sama - otóż nie jedne działają tylko pionowo inne tylko poziomo a ich sprawność czesto pozostawia duż do życzenia Wprocesie produkcyjnym najgorszym jest szczelne zakończenie rurki po napełnieniu i tak jak zwrócił uwagę KGB MATERIAŁ POROWARY prakrycznie jest nie do zdobycia :) a jak już go namierzysz to musisz kupić conajmniej na 1000 szt i to za cene porównywalną z ceną rurki przy zakupie 1000 szt czyli pozostaje czekać aż ktoś zakupi 1000 szt i zacznie sprzedawać na sztuki No i najważniejsze żeby to wszystko działało musisz to jeszcze schłodzić !!! a na ziemi jedynym ostatecznym medium chłodzącym jest POWIETRZE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 No i najważniejsze żeby to wszystko działało musisz to jeszcze schłodzić !!! a na ziemi jedynym ostatecznym medium chłodzącym jest POWIETRZEno co ty popatrz na globus -bardzo duzo mamy na Ziemi wody wsadzam swojego AquaEL'a do Bałtyku i zapominam juz o chlodzeniu :twisted: tylko duzo szlaucha musze w Carrefour kupic - conajmniej 350km :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witchman Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 heat pipe fajna sprawa, ale googlojac po necie nie znalazlem choc by jednej, dzialajacej wydajnie rurki zrobionej "domowym" sposobem (o ile tak wogole mozna mowic, korzystajac z freonu jako cieczy :P) Niestety, puki co, home-made heat pipe sa nie do zrobienia i taka jest prawda.. jak Berkutowi sie uda to postawie sobie jego pomnik obok kompa :D (narazei mam tylko plakat nad luzkiem :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 http://benchtest.com/heat_pipe1.html http://benchtest.com/heat_pipe2.html http://benchtest.com/heat_pipe2_2.html Rurke moge zrobic doslownie w 10min, gorzej z chlodzeniem jej 2 konca. Domowej roboty rurka pracuje tylko w pozycji pionowej (moze i w innych ale teraz uogolniam do najprostszego modelu). Material porowaty nie musi byc uzyty, by zwiekszyc powierzchnie kontaktu cieczy / gazu z powierzchnia miedzi. Podczas robienia parownikow uzywam specjalny proces obrobki pozostawiajacy bardzo porowata i porysowana powierzchnie. Kurde natchneliscie mnie na kolejny projekt bo sobie przypomnialem o parowniku od klimy pocietym ktory lezy w mojej piwnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Berkut ja juz rozpoczalem ten projekt - tutaj wiecej Z braku skraplacza jest on narazie zawieszony. Skoncze go jak kasy dostane troche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
youree Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Rurke moge zrobic doslownie w 10min berkut jakim sposobem jesli mozna wiedziec? ja jak sie nad tym zastanawialem myslalem nad zastosowaniem pompy próżnioweji zeby zmaknąć rurke to jakies użądzenie które wkręciłoi by koniec (rurke nagwintowac i zarkęcic ja jakąs srubą, ale tak troszke i reszte sruby odpiłować) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 a slyszales o zaworkach serwisowych? takie jak te wentyle w samochodzie, po nakreceniu weza sie otwieraja i wysysasz powietrze/ wpuszczasz gaz a potem tylko odkrecasz i nakrecasz na to nakretke na wszelki wypadek. Sama rurke mozna zrobic faktycznie w 10min ale po kiego ci sama rurka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 No to widze że rozpoczęła sie wielka pardubicka "POLSKI HEATPIP" "Kogo heatpip domowej roboty pierwszy schłodzi AMD" Ja też staje do tego wyscigu " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 to nie jest wyscig to juz wykonali polacy na acetonie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 Pokaż jakieś łącze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 26 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2004 pogadaj z PROF'em Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 27 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2004 Berkut nie posądzaj mnie że się czepiam ale 1. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=6513 pochodzi z roku 11.08.2002 2. nigdy nie udało mi się zobaczyć tego cuda w wykonaniu Prof'a (jeżeli ktoś ma jakiś link chętnie poczytam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...