Skocz do zawartości
masin

Win XP English i polskie fonty

Rekomendowane odpowiedzi

Wutam mam nastepujacy problem mam zainstalowany Win XP w wersji English i tak:polskie fonty niby sa moge kozystac z klawiatury polskie itp

natomias nie wszystkie polskie fonty sa wyswietlane w okienkach np "ś"

jest to dziwne o tyle ze niektore z liter wyswietlane sa poprawinie a niektore nie nwet przy odtwarzaniu filmow w divx polskich fontow brakuje

jest jakas rada na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie.

Ten system wymaga lekkiej przeróbki kodu by wyświetlał wszędzie polskie znaki poprawnie, własciwie się odnosi to do chyba wszystkich języków. Jak myślisz czemu wersje polskie sie ukazują z paromiesięcznym opóźnieniem- bo trzeba większość kodu (odpowiedzialnego za layout) zmodyfikować, tak by się polskie ogonki pojawiały w oknach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

control panel->regional settings->ostatnia zakładka ustawiasz poland - prosi o płyte cd i powinien być spokój - wczoraj instalowałem i wszystkie fonty działają bez problemu (przed przestawienienem w niekorych oknach nie wyświetlało śćź)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pytanko, warto instalować english wersję?procz szybszych patchy coś to daje?

IMHO to juz jest wystarczajacy powod do uzywania wersji eng.

Ponadto te wersje chyba nigdy nie sa poobcinane (tak jak lokalizowane), mam tez subiektywne wrazenie ze sa stabilniejsze i pozbawione bug-ow wersji lokalizowanej, no i motywacja do lepszego poznania jezyka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi