Skocz do zawartości
swat-department

[linux aurox live 9.1] Problem z uruchomieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam linuxa Aurox Live 9.1, z płyty która była dodana do PCWK 10.2003r. Problem polega na tym: wszystko ładnie się ładuje, wybiera język, dalej ładnie się ładuje i wtedy gdy ma pokazać się "pulpit" Linux monitor się wygasza, dioda na monitorze zmienia kolor na pomoarańczowy.. (tak jak wtedy gdy komputer macie wyłączony, a monitor włączony)

Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No napisal przeciez. Ciemnosc widzi po starcie systemu z CD ;-) Pewnikiem monitor nie akceptuje rozdzielczosci zadanej albo cos. Przy starcie pewnie mozna podac jakis parametr odnosnie rozdzielczosci - trzeba poszperac na google lub stronie auroksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bigfan: ja wiem o co mu chodzi (chyba :) ) ale zmuszam do precyzowania swoich problemow co ulatwia ich rozwiazanie.

swat-department: no wiec "wlaczaja" ci sie Xy i masz czarny ekan. sprawdz czy mozesz przelaczyc sie na konsole wciskajac Alt+Ctrl+F1 lub inne "Fy". Jesli mozesz to uruchom xf86config i konfiguruj wszystko jak nalezy - to jest proste. Jesli nie mozesz przelaczyc sie na konsole jednym ze sposobow bedzie odpalenie jakiegos LiveCD i zmodyfikowanie reczne /etc/X11/XF86Config.

Aha na przyszlosc radze nie odpalac Xow przy starcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi