Skocz do zawartości
Brunek

problem z komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie

System Windows XP Pro

Pewnego dnia siedzialem sobie na kompie. Nagle slysze tak jakby odlaczyl sie wentyl a potem wlaczyl (albo przyspieszyl). Coś jakby się odłączało, a potem znowu włączało, tylko nie wiem co.Po tym zwis komputera. Sprawdzałem wewnątrz czy wszystko jest podłączone i wygląda, że jest ok.

Robie restet. Sprawdza pliki na e:. Wszystko stoi w miejscu 0%. Ponowny restet, daje dowolny klawisz, aby anulowac sprawdzanie. Potem restet kompa. Musialem przeinstalowac system bo juz nie moglem.

Teraz przeinstalowalem system i tez przed chwilko tak samo mialem.

Po restarcie sprawdzal system plikow na G: (ostatnia partycja) i obcinal jakie duze wpisy cos takiego.

Co to moze byc za problem? Bo naprawde to jest wkurzające i nie wiem co sie dzieje zlego

Prosze pomóżcie. Czy to może być od zasiłki?

Pozdrawiam

[edit] Nie wiem nawet kiedy mi sie system nie wysypie znowu. Mam nadzieje, ze zdąże jeszcze przeczytać Wasze odpowiedzi.

Aha jeszcze chciałbym dodać. Przy stacie systemu mam teraz szary pasek na dole się laduje (tak jak kiedyś było w windows 2000) po czym występuje ekran windwos xp i sie ladują kuleczki. Kiedys tego paska nie mialem na dole ekranu. Mimo wszystko system laduje sie bez bledów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kable są dobrze podłączone. Jak sie problem powtórzy wymienie kable na nowe.

Mam jeszcze pytanie. Jak w win XP pro odpalić scan diska? Wg. mnie on zawsze jak coś nie tak na początku odpalania systemu sie pojawial, wiec nie wiem jak gruntowne sprawdzanie zapodać.

W poprzednich windach to nie bylo problemu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włąsciwosci dyskunarzedzia sprawdzanie błedów przycisk sprawdź... i zanzczasz opcje. po restarcie zrobi Ci skandiska.

ewentualnie z lini polecen CHKDSK i CHKNTFS.

spróbuj jesli to mozliwe i wszystko inne zawiodło... na kablu z zasilator zostawic tylko samego HDD (nie podłączac do tego kabla nic wiecej). Mozliwe ze jakies urządzneie (np cdroom albo fdd) kradną Ci prąd z tego kabla i hdd się denerwuje :D (przypadek z zycia wzięty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi