Skocz do zawartości
Johnny Krawężnik

Dream Radeon 9800 PRO.. ? Co to za cudo ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Boxter, to dlaczego masz w sigu coś, czego jeszcze nie zmieniłeś (PRO@XT)? :P ;)

Momencik, panowie, jaka utrata gwarancji? Jeżeli tylko nie widać żadnych śladów, to z kartą możemy robić, co tylko chcemy. ;) Kiedyś miałem nawet radiatory przyklejone Termopoksem, a że nie chciały łatwo dać się ukręcić, a karta padła, więc traktowałem je suszarką (Termopox traci swoje właściwości albo w niskich albo w bardzo wysokich temperaturach). Następnie delikatnie skrobałem pamięci, żeby nie zostawić śladów (o uszkodzenia się nie bałem, bo i tak były zjarane) i na koniec czyściłem spirolkiem. Silnecera już dwa razy zdejmowałem przed oddaniem karty na gwarę - no problem! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Boxster za doping ale szczerze to sam nie wiem - boje sie ze jak zajrze pod cooler i tak sie zacznie :) niby silencer juz lezy na polce wiec zobaczymy nie chce niczego obiecywac - szkoda mi tej gwarancji

w kwestii artykulu jest juz w 50 % skonczony brakuje zdjec, wynikow i screenow bo w tylko ten sposob sprawdze karte w AAO

a na razie musimy czekac wpalcilem dzisiaj pieniazki i wyslalem mejla ale nikt z barwkompu sie do mnie nie odezwal troche olewka - mam nadzieje ze szybko przesla i bede sie mogl nacieszyc

Po czasie olewki nadszedl czas chwały! Mam juz R9800Pro i nawt nie jest to jakis OEM (jak miało byc), tylko jest Radek od "Inside" w "szklanym" pudełeczku. Oczywiscie karta na Samsungach 2.8ns, gwarancja 24 miesiace, 3x kabelek, instr., CD, no i bajer pudło... Narazie odpale na standardzie, zobacze jak sie kula...

A co u Ciebie, to samo? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde u mnie kota nie było!!!  :twisted:  

Zreszta jak juz mowa o kocie, to dobrze się kreci???  :twisted:

Chciałbyś kota do podkręcania? U mojego kumpla jak się dorwał do otwartej budy, to poprzegryzał kabelki od zasilacza. :mrgreen: Może ten ze zdjęcia, to jeszcze gorszy niszczyciel! :twisted:

BTW PCB widzę od 9800PRO klasyczne, kołeczki plastikowe (i dobrze, bo wyciąganie metalowych, a miałem kiedyś takie, do czynności przyjemnych nie należy). Czekamy na testy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde, siedze od 10 minut i usuwam moje posty, wyskoczylo mi ich 15 chyba, i wszystkich nie zdazylem bo teraz ty napisales :(

Boxster jak Ci sie kreci radeonik ? ja zalozylem dzis Slincera, zauwazylem ze przy taktowaniu XT mialem male kropeczki w Doomie 3, teraz na slincerze nie mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gainward GeForce FX Ultra/960 TV DVI GS  ta karta jest już moja :)  

http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_...TDGS&kat=&pkat=

I po co to piszesz? Żeby się pochwalić? Akurat to ci nie wyszło, a do tematu wątku ma się jak pięść do nosa.

PITer - cieszę się, że Silencer załatwił sprawę - w jakimś innym wątku się skrażyłeś, albo mi się już od tych Radeonów w głowie pomieszało! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na fabrycznym chlodzeniu i zegarach, miałem coś takiego:

3DMark2001SE - 17406

3DMark03 - 5795

Aquamark3 - 41382

Po załadowaniu na karte Silencera + radiatotki (czarne z Allegro), i ustawieniu zegarow na te z XT: 415/730 (RivaTuner, jeszcze bez nowego biosu) mam coś takiego:

3DMark2001SE - 17650

3DMark03 - 6243

Aquamark3 - 43624

Zastanawiam sie nad wynikami... :roll: Wydaje mi sie troszke mało... :?

Jeszcze jedna rzecz, temp. na radiatorach, sa strasznie gorace, az palą w paluchy... tez tak macie:? Wiem ze powinny byc ciepłe, gorace, ale az do tego stopnia? :?

Sprzet tak jak w podpisie tylko procek na okres letni zostal chwilowo odkrecony na 2300MHz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze : wyniki 3D03 i Aquamarka 3 są wg mnie jak najbardziej ok, natomiast troszkę mało masz w 2001SE, jak na procek 2,3 Ghz.

Po drugie : owszem, radiatory są gorące, bo pamięci na Radkach tak masakrycznie się grzeją - ponieważ już raz spaliłem memki przez OC, to uskuteczniam teraz nawiew boczny na grafę i w 2D lecę na zegarach PRO. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema

a też czekam na tą kartę, aukcje już wygrałem, ale sprzedawca napsiał ze jego dostawca się nie wywiązał z umowy, i będzie kołował z nowego źródła (mejbi będzie R360 :D). A co do tego GF co kupił kolega (współczuje) wyżej.....hmmmm.....nigdy...never. Nie wiem dlaczego ale GF już dla mnie nie istnieje. Nigdy nie miałem radka, ale jak widzę jakie karty wypuszcza NV to mi sie flaki przewracają.

Pozdro

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na fabrycznym chlodzeniu i zegarach, miałem coś takiego:

3DMark2001SE - 17406

3DMark03 - 5795

Aquamark3 - 41382

Po załadowaniu na karte Silencera + radiatotki (czarne z Allegro), i ustawieniu zegarow na te z  XT: 415/730 (RivaTuner, jeszcze bez nowego biosu) mam coś takiego:

3DMark2001SE - 17650

3DMark03 - 6243

Aquamark3 - 43624

Zastanawiam sie nad wynikami...  :roll: Wydaje mi sie troszke mało...  :?  

Jeszcze jedna rzecz, temp. na radiatorach, sa strasznie gorace, az palą w paluchy...  tez tak macie:? Wiem ze powinny byc ciepłe, gorace, ale az do tego stopnia?  :?

Sprzet tak jak w podpisie tylko procek na okres letni zostal chwilowo odkrecony na 2300MHz  :wink:

Po kilku następnych poprawkach i wywaleniu śmieci z systemu, moje wyniki wygladaja nastepujaco:

1.) Zwykły RPO 380/680:

3DMark2001SE - 17822

3DMark03 - 5800

Aquamark3 - 41713

2.) Ustawienia XT415/730:

3DMark2001SE - 18412

3DMark03 - 6277

Aquamark3 - 44068

Jak widać jest ciut lepiej, ale nie daje za wygrana... Sprawdze jeszcze bardziej agresywne ustawienia, oraz wgram biosik od XT.

Co do boisu, to ktory mozecie polecic? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać jest ciut lepiej, ale nie daje za wygrana... Sprawdze jeszcze bardziej agresywne ustawienia, oraz wgram biosik od XT.

Owszem lepiej, dlatego do wszystkich marków-smarków i innych takich wyłączam zazwyczaj wszystkie zbędne usłygi systemowe i programy ładujące się przy starcie systemu (zresztą normalnie i tak są już mocno okrojone). Polecam m.in. taki programik :

http://www.mlin.net/StartupCPL.shtml

Co do boisu, to ktory mozecie polecic?  :?

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=770...=asc&&start=300

Str. 11 - trochę o biosach (w sumie znam już 4, ale nie mam wszystkich na laptopie, tylko Szafira).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety wczoraj juz padalem z nog wieczorem i nie udalo mi sie skonczyc artu - moze dzisiaj :)

musze sobie skombinowac aquamarka i starego dobrego 3dmarka 2001 - testy w 3dmarku03 oraz w AAO sa juz wykonane

Dj. Gargamel stary gdzie Twoj test??? Zjaral Ci sie Radek, czy cus??? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem jestem dlugo to trwalo mam nadzieje ze nie bedziecie zawiedzeni poziomem merytorycznym

http://members.lycos.co.uk/gargus/Html/9800pro.htm

Wszystko spoczko ;)

Tylko zmień opis procesora graficznego z "chipset" na GPU albo VPU ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi