Mutos Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Borykam sie i szukam a nic nie znajduje Czy ktos moze mi krok po kroku jak osobie nizbyt kumatej co musze zrobic, zeby zarejestrowac uzywane auto kupione w Polsce? Co musze odwiedzic? Wydzial komunikacji, skarbowke? JAkie formularze musze wypelnic (najlepije by linki poprosil ;p) jakie sa koszta tego. Z gory dzieki za pomoc i za nie kasowanie mojego ambitnego tematu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 I jeszcze jak to teraz jest z OC?? JAk kupie auto z OC, to moge z nim jezdzic az sie skonczy czy musze kupic swoje (kiedys tak bylo a teraz to juz nie wiem bo wypadlem z obiegu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 se możesz jeździć aż sięskończy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Jak ostatnio sprzedawalem i kupowalem samochod, mowila mi agenta z Warty ze 30 dni mozna jezdzic na cudzym OC, potem trzeba miec swoje nowe. Chyba nawet to potem w przepisach sprawdzalem, wiec uwazaj na to, A co do rejestracji, potrzebujesz m.in. umowe albo inny dokument okreslajacy podstawe nabycia, dowod rejestracyjny, stare tablice tez musisz do okienka przyniesc. Oplata za rejestracje nie jest wysoka, nie pamietam dokladnie, ale chyba 100-200 zl. Co do skarbowki - musisz zaplacic podatek od czynnosci cywilnoprawnych, w wysokosci 2% od ceny rynkowej. Placi z zasady kupujacy, chyba ze umowa inaczej stanowi. Jesli nie zaplacisz, skarbowka moze prowadzic egzekucje z majatku twojego lub drugiej strony (bo jest solidarna odpowiedzialnosc). Trzeba pamietac, ze chodzi o cene rynkowa, a nie okreslona w umowie. Jesli w umowie napiszesz, ze samochod jest wart 10 tys, a rynkowo jest to 15 tys, to podatek i tak musisz zaplacic od ceny rynkowej 15 tys., a nie od tej zaplaconej na podstawie umowy. Oni niestety to naprawde sprawdzaja (wiem z bliskiego mi przykladu). I to by bylo na tyle. EDIT: formularz PCC masz na stronie Ministerstwa Finansow, jak wszystkie inne, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Lepiej nie zapomnij wykupić OC w ciągu tych 30 dni, bo jak zapomnisz i złapie Cię policja, albo spowodujesz kolizję, to oprócz mandatu za niemanie OC zapłacisz karę pieniężną w wysokości 3500zł (za samochód osobowy), która zasili konto Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Lepiej nie zapomnij wykupić OC w ciągu tych 30 dni, bo jak zapomnisz i złapie Cię policja, albo spowodujesz kolizję, to oprócz mandatu za niemanie OC zapłacisz karę pieniężną w wysokości 3500zł (za samochód osobowy), która zasili konto Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Czy przypadkiem od 1 stycznia tego roku nie zmieniło się to ?? Jak sprzedawałem gościowi autko na początku roku, to jeździł do końca mojego zapłaconego ubezpiecznia ( prawie 4 miechy) ponoć dlatego że PZU już nie zwraca składki. Nie wydaje mi się więc żeby musiał się mieścić w 30 dniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefex Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 W tym roku moj ojciec sprzedawal samochod i zeby odzyskac skladke musial dostac pismo od nowego wlasciciela, ze zrzeka sie polisy OC. Tak wiec chyba reed ma racje. Z tego co sie orientuje to w przypadku nie odebrania tego pisma OC przeszloby na nowego wlasciciela. Ale 100% pewnosci nie mam. Najlepiej sie upewnic w byle ubezpieczalni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Przeciez sprawdzalem, to bylo w kwietniu, czytajcie wyzej. Chyba ze agentka niekumata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Reed masz rację, za OC nie zwracają już składki, kupującemu należy przekazać polisę OC. Sorry za wprowadzenie w błąd. Natomiast za autocasco w każdej chwili można dokonać zwrotu składki. Gdybym nie zmienił w ub roku pracy to byłbym w tych sprawach na bieżaco :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Ok, tylkko na formularzu pcc jest cos o notariuszu ;) Adres kancelari ;) A tego sie przeciez nie zalawia notarialnie wiec pewnie trzeba bedzie puste zostawic. W razie co niech mi baba w okienku powie co i jak - za to jej placa. Dzieki Wam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Spoko Mutos, flacha się należy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2004 Jak zarejestruje i bedzie czas to moze sie na zlocie wypije i pojezdzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Odgrzebuje, bo mam dosc dziwny problem z rejestracja samochodu... Jak wyglada karta pojazdu? Szukalem w googlach, ale wszedzie tylko procedure opisuja, a nie wyglad tego papiera... A mi wlasnie o wyglad chodzi. Moze ktos bylby tak mily i wkleil zdjecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilobajt Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Karta Pojazdu to taka czerowna ksiazeczka w trwardej oprawie wielkosci Dowodu Rejestracyjnego. Jest ona wydawana wszystkim nowo zakupionym auta w Polsce i wszystkim auta sprowadzonym zza miedzy. Karta Pojazzdu to "paszport" dla samochodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Dzieki za odpowiedz, mam jeszcze pare pytan precyzujacych: tzn. sama z siebie jest twarda? Czy tak jak dowod uzyskuje twardosc dzieki obwolucie? Jest grubsza niz dowod? Czy tak jak dowod zlozona na pol po prostu? Ma zszywany grzbiet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 KP jest w kolorze bordowym, Parametry wykonania sa IMHO BARDZO zblizone do paszportu. Za wyjatkiem grubosci okladki, gdzie tutaj jest delikatniej szczuplejsza. Pierwsza strone masz oklejona przezroczysta folia. Kartki wew. sa zszyte i klejone do okladki. Zdjec Ci nie pokaze, bo cyfry brak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Wielkie dzieki za dokladny opis, to dla mnie bardzo wazna informacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilobajt Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Karty pojazdu niewolno wozic w aucie chyba ze wyjezdzasz za granice, jezeli policjant zauwazy karte pojazdu w aucie to moze wystawic mandat. Karta pojazdu powinna byc w domu bo w razie kradziezy samochodu w ktorym byla kartas pojazdu to moze to byc uznane jako sprzedaz pojazdu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...