Skocz do zawartości
Mutos

Rejestracja auta

Rekomendowane odpowiedzi

Borykam sie i szukam a nic nie znajduje

Czy ktos moze mi krok po kroku jak osobie nizbyt kumatej co musze zrobic, zeby zarejestrowac uzywane auto kupione w Polsce?

Co musze odwiedzic? Wydzial komunikacji, skarbowke? JAkie formularze musze wypelnic (najlepije by linki poprosil ;p) jakie sa koszta tego.

Z gory dzieki za pomoc i za nie kasowanie mojego ambitnego tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ostatnio sprzedawalem i kupowalem samochod, mowila mi agenta z Warty ze 30 dni mozna jezdzic na cudzym OC, potem trzeba miec swoje nowe. Chyba nawet to potem w przepisach sprawdzalem, wiec uwazaj na to,

A co do rejestracji, potrzebujesz m.in. umowe albo inny dokument okreslajacy podstawe nabycia, dowod rejestracyjny, stare tablice tez musisz do okienka przyniesc. Oplata za rejestracje nie jest wysoka, nie pamietam dokladnie, ale chyba 100-200 zl.

Co do skarbowki - musisz zaplacic podatek od czynnosci cywilnoprawnych, w wysokosci 2% od ceny rynkowej. Placi z zasady kupujacy, chyba ze umowa inaczej stanowi. Jesli nie zaplacisz, skarbowka moze prowadzic egzekucje z majatku twojego lub drugiej strony (bo jest solidarna odpowiedzialnosc). Trzeba pamietac, ze chodzi o cene rynkowa, a nie okreslona w umowie. Jesli w umowie napiszesz, ze samochod jest wart 10 tys, a rynkowo jest to 15 tys, to podatek i tak musisz zaplacic od ceny rynkowej 15 tys., a nie od tej zaplaconej na podstawie umowy. Oni niestety to naprawde sprawdzaja (wiem z bliskiego mi przykladu).

I to by bylo na tyle.

EDIT: formularz PCC masz na stronie Ministerstwa Finansow, jak wszystkie inne,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej nie zapomnij wykupić OC w ciągu tych 30 dni, bo jak zapomnisz i złapie Cię policja, albo spowodujesz kolizję, to oprócz mandatu za niemanie OC zapłacisz karę pieniężną w wysokości 3500zł (za samochód osobowy), która zasili konto Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej nie zapomnij wykupić OC w ciągu tych 30 dni, bo jak zapomnisz i złapie Cię policja, albo spowodujesz kolizję, to oprócz mandatu za niemanie OC zapłacisz karę pieniężną w wysokości 3500zł (za samochód osobowy), która zasili konto Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

Czy przypadkiem od 1 stycznia tego roku nie zmieniło się to ??

Jak sprzedawałem gościowi autko na początku roku, to jeździł do końca mojego zapłaconego ubezpiecznia ( prawie 4 miechy) ponoć dlatego że PZU już nie zwraca składki.

Nie wydaje mi się więc żeby musiał się mieścić w 30 dniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym roku moj ojciec sprzedawal samochod i zeby odzyskac skladke musial dostac pismo od nowego wlasciciela, ze zrzeka sie polisy OC. Tak wiec chyba reed ma racje. Z tego co sie orientuje to w przypadku nie odebrania tego pisma OC przeszloby na nowego wlasciciela. Ale 100% pewnosci nie mam. Najlepiej sie upewnic w byle ubezpieczalni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed masz rację, za OC nie zwracają już składki, kupującemu należy przekazać polisę OC. Sorry za wprowadzenie w błąd. Natomiast za autocasco w każdej chwili można dokonać zwrotu składki.

Gdybym nie zmienił w ub roku pracy to byłbym w tych sprawach na bieżaco :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, tylkko na formularzu pcc jest cos o notariuszu ;) Adres kancelari ;) A tego sie przeciez nie zalawia notarialnie wiec pewnie trzeba bedzie puste zostawic. W razie co niech mi baba w okienku powie co i jak - za to jej placa.

Dzieki Wam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzebuje, bo mam dosc dziwny problem z rejestracja samochodu...

Jak wyglada karta pojazdu? Szukalem w googlach, ale wszedzie tylko procedure opisuja, a nie wyglad tego papiera... A mi wlasnie o wyglad chodzi. Moze ktos bylby tak mily i wkleil zdjecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta Pojazdu to taka czerowna ksiazeczka w trwardej oprawie wielkosci Dowodu Rejestracyjnego. Jest ona wydawana wszystkim nowo zakupionym auta w Polsce i wszystkim auta sprowadzonym zza miedzy. Karta Pojazzdu to "paszport" dla samochodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KP jest w kolorze bordowym, Parametry wykonania sa IMHO BARDZO zblizone do paszportu. Za wyjatkiem grubosci okladki, gdzie tutaj jest delikatniej szczuplejsza. Pierwsza strone masz oklejona przezroczysta folia. Kartki wew. sa zszyte i klejone do okladki. Zdjec Ci nie pokaze, bo cyfry brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty pojazdu niewolno wozic w aucie chyba ze wyjezdzasz za granice, jezeli policjant zauwazy karte pojazdu w aucie to moze wystawic mandat. Karta pojazdu powinna byc w domu bo w razie kradziezy samochodu w ktorym byla kartas pojazdu to moze to byc uznane jako sprzedaz pojazdu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi