Skocz do zawartości
Corso

Doom 3

Rekomendowane odpowiedzi

posiadacze gef4ti grajmy :D :twisted:

A ja skomentuje twoja i powiem ze smieszny jestes z takimi porownaniami.Rzoumiem ze jestes jakims fanatykiem Nv i teraz jestes w siudmym niebie z powodu tego ze doom3 uwidocznil bolaczke Ati w open gl, ale zeby porownywac w taki sposob...przeciez jakosc obrazu na gf nie jest taka jak na tym radeonie wiec nie wiem po co tak zacieszac...nie wiem juz..tacy ludzie jak ty sa po to zeby zrobic mlynek na forum(nic za bardzo swoimi postami nie wnoszac)...przekonaj mnie ze jest inaczej:]

chlopie to była podpucha ;] to byla odpowiedz na to ze ktos napisal ze gef4ti jest karta ciach! do d... i do niczego sie nie nadajaca , i nie jestem zadnym fanatykiem NV , przestan ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.powerbyamd.neostrada.pl/pccom/doom3UH2.JPG

http://www.powerbyamd.neostrada.pl/pccom/doom3UH.JPG

a to moje UH na 1024 ... cfg nieruszany oprócz wyłączenia anizo

no co ty zaraz ktos powie ze to jest ulta low ;]

No właśnie zle zapisałem bo kurcze screeny za duzo na jakosci straciły bo  tak własnie mi nie pasowało bo podzczas gry jakoś lepiej to wszysko wygoadało .... jutro porobie nowe lepsze screeny :D

a to co lukasrz napisał z 4ti to jest prawda tylko nie wiem co on namieszał w cfg bo ja tylko anizo wyłaczam

nic nie miesizlem pierwsze screny byly bez ingerencji w cfg dopiero pozniej zaczolem go zmieniac dla innych pod katem framerate i zapodany link do cfg jest na high z kompresja itp, ktos tu mowi ze czyta dokladnie topic a mi sie wydaje ze nie , a MeHow kłąmie mówiac ze ja kłąmie ;] juz ma mtego dość , zaraz ja na niego zaczne wypisywac kim on to jest, zobaczymy czy to bedzie takie fajne........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Jedno mnie zastanawia na tym kong. co jest u mnie w podpisie w rozd. 1024 i ustawieniem na high i aax2, w teście mi wychodzi zaledwie 32klatki, natomiast bez aax2 około 39, a z tego co pamiętam to na tej stronce tam gdzie jest ten duży test konfiguracji wychodziło mi średnia około 47.2, na radku 9800pro a wiec znacznie więcej niż mi, w czym jest problem ze mam o około 8 fps mniej niż oni??

MOze dlatego ze oni testowali na 3ghz< monsterah

nie sądze. procek w tej grze nie ma aż takiego znaczenia. znaczenie moze mieć to jaką masz karte muzyki stery ...

ciekawe...powiedz mi co ci po szybkiej grafie jak nie masz mocnego proca i wlasnie ten proc bedzie waskim gardlem dla karty?Musi isc w parze i procek i grafa, nie ma sily grafika nie ciagnie sztucznej inteligencji, dziweku itp itd.

gdybyś czytał uważnie cały topic. to byś wiedzial ze gościowi odpowiadalem który ma antka 2800Xp. czyli chyba to nie jest slaby proc?

w doomie 3 liczy się bardziej karta niż proc. wiadomo nie mówie tu o duronach 1000 czy celinach....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam grzebiących w configach.

szczerze mówiąc zazdroszcze Wam wakacji i sporej ilości czasu , jaką możecie poświęcać na granie. ja już mam dzidziusia, prace ale nadal staram się nie wypaść z obiegu jeśli chodzi o gry :)

w powodu braku czasu dooma uruchomiłem raptem na pół godziny dla sprawdzenia jak chodzi. w 1024 i high detail (Cat 4.7) wg. Frapsa miałem min. 30fps ale nie jest to mega płynnie - czasami doczytuje , gdyż mam "tylko" 512MB RAM.

Moje pytanie do posiadaczy R350 (i nie tylko): czy możecie zebrać w jednym temecie wskazówki, jak podnieść wydajność na tych kartach ? wszystkie tips'n'tricks. Myśle , że zebranie wszystkiego w jednym miejscu pomoże innym oraz OSZCZĘDZI KOLEJNYCH PYTAŃ TEGO TYPU. Dlatego proszę o wpisanie wszystkich sprawdzonych i pomocnych wskazówek w odpowiedzi na mojego posta.

Z góry thx.

ps. cały wątek pobieżnie oczywiście przeczytałem ale nie jestem w stanie przetestować wszystkich zaleceń. Czy rozpakowanie *.pak faktycznie przyśpiesza wczytywanie leveli? Jak to zrobić prawidłowo? samo rozpakowane wystarczy?

ps.2 mam 256MB na kartcie. Jakich ustawien powinienem spróbować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeHow kłąmie mówiac ze ja kłąmie ;] juz ma mtego dość , zaraz ja na niego zaczne wypisywac kim on to jest, zobaczymy czy to bedzie takie fajne........

eee? w ktorym miejscu stwierdzilem, ze klamiesz?

Gdybys czytal moje testy to bys zobaczyl, ze na orginalnym nie modyfikowanym konfigu gra tez sie odpala w niskich detalach. Porownaj wszystkie moje screeny testowe. To jest ta sama grafika, gdyz gra od razu ustawia takie marne settingsy, ktore znajduja sie w configu. Jedyna mozliwosc zmiany, to edytowanie cfg. Tak tez zrobilem i od razu fpsy w timedemo spadly do 12 bodajze.

Sproboj i ty ! Ktos tam powyzej napisal co trzeba dokladnie zmienic.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko - czy da radę ustawić na sztywno strafe left na strzałce w lewo, a strafe right na strzałce w prawo ?

brakuje mi takich ustawień, a kurcze jak chcę zastrafować to muszę się zastanawiać czy pod altem, controlem czy gdzieś indziej to jest

a probowales w menu znalesc MOVE LEFT i MOVE RIGHT ..

Options / Controls / Movement

prosze powiedz ze to żart :))

no tak - byłem w tym menu.... w move left ustawiona jest strzałka w lewo i w move right strzałka w prawo - ale ja bym chciał na strzałce w lewo mieć strafe left, a w prawo strafe right ?

może jest jakiś plik konf, gdzie mógłbym to na stałe wpisać??? nikt nie wie ?

jak wcisnę strzałkę w lewo - to koleś mi się obraca w lewo - a przecież mam to na myszce !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wrazenia...

Po pierwsze konfiguracja:

AXP Barton 2500+ (nie krecony), 512MB ram, Radeon 9100 64MB(nie krecony), Audigy + Logitech Z-560, Catalisty 4.7.

Po poprawkach cfg (tych co niby daja 30fps wiecej) mam tak:

Przy normalnym poruszaniu gra sie calkiem plynnie (oczywiscie wszystko na LOW 640x480). FPS w okolicach 30-60 czyli calkiem przyzwoicie. Problem pojawia sie w momencie... otwarcia drzwi - spadek do 1-2 fps!! Tragedia po prostu - korbi niemilosiernie. Poza tym latwo poznac kiedy cos sie czai bo fps-y leca na leb. A jak juz sie cos pojawi... to mam chyba 1fp2s :) czyli jedna klatka na dwie sekundy :cry:

Generalnie gra nie wykrywa mi dzwieku przestrzennego wiec lece na stereo (chyba, ze potrzebny jest EAX4 - tego nie mam).

Sama gra calkiem przyjemna chociaz malo przypomina wczesniejsze doomy. Zacialem sie wczoraj chyba na 15 minut bo nie wiedzialem jak wylezc z planszy. To ma byc nawalanka a nie przygodowka... 8O

Poza tym strasznie dlugo laduja sie kolejne plansze...

No ale moze docenie te gre jak bedzie miala z 10 lat i owczesny komp poradzi sobie z nia tak jak moj dzisiejszy z doom 1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wrazenia...

Po pierwsze konfiguracja:

AXP Barton 2500+ (nie krecony), 512MB ram, Radeon 9100 64MB(nie krecony), Audigy + Logitech Z-560, Catalisty 4.7.

Po poprawkach cfg (tych co niby daja 30fps wiecej) mam tak:

Przy normalnym poruszaniu gra sie calkiem plynnie (oczywiscie wszystko na LOW 640x480). FPS w okolicach 30-60 czyli calkiem przyzwoicie. Problem pojawia sie w momencie... otwarcia drzwi - spadek do 1-2 fps!! Tragedia po prostu - korbi niemilosiernie. Poza tym latwo poznac kiedy cos sie czai bo fps-y leca na leb. A jak juz sie cos pojawi... to mam chyba 1fp2s :) czyli jedna klatka na dwie sekundy  :cry:  

Generalnie gra nie wykrywa mi dzwieku przestrzennego wiec lece na stereo (chyba, ze potrzebny jest EAX4 - tego nie mam).  

Sama gra calkiem przyjemna chociaz malo przypomina wczesniejsze doomy. Zacialem sie wczoraj chyba na 15 minut bo nie wiedzialem jak wylezc z planszy. To ma byc nawalanka a nie przygodowka...  8O

Poza tym strasznie dlugo laduja sie kolejne plansze...

No ale moze docenie te gre jak bedzie miala z 10 lat i owczesny komp poradzi sobie z nia tak jak moj dzisiejszy z doom 1 :)

:o :D , ja na tym co mam w podpisie gram na 800x600 medium, i max spada do 15fps... srednio 30 (max 60). i gra mi sie w miare komfortowo... Drzwi sie normalnie otwierają :) Sproboj zainstalowac Caty 4,8 lub 4,9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zwariuje niezaleznie od rozdzielczosci i opcji vsync on/off mam odswiezanie 60 Hz wchodze do konsoli ctrl+alt+~ wpisuje polecenie r_displayrefresh X (np X=85) i [gluteus maximus] nadal jest 60 Hz i po wyjsciu z konsoli i po restercie gry - co do ..... robie zle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zwariuje niezaleznie od rozdzielczosci i opcji vsync on/off mam odswiezanie 60 Hz wchodze do konsoli  ctrl+alt+~ wpisuje polecenie r_displayrefresh X (np X=85) i [gluteus maximus] nadal jest 60 Hz i po wyjsciu z konsoli i  po restercie gry - co do ..... robie zle.

co ja wczoraj się na męczyłem z tym.... stary - masakra. spędziłem 2 h dochodząc do tego czemu się tak dzieje.

Instalowałem sterowniki 41.09, 43.53, 61.77 i to samo !!

już bliski załamania odinstalowałem kartę w managerze urządzeń, przerestartowałem komputer - i zamiast tym razem podać ścierzkę do katalogu z rozpakowanym sterownikiem (jak robiłem do tej pory), rozpakowałem sterownik i uruchomiłem poleceniem setup ;), potem we właściwościach - refresh rate override na 100Hz i mam 1024x768/100Hz - gra się cudownie.

Wcześniej narzekałem na jakość tekstur - ale na nowych sterach w końcu twarze wyglądają jak należy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopie to była podpucha ;] to byla odpowiedz na to ze ktos napisal ze gef4ti jest karta ciach! do d... i do niczego sie nie nadajaca , i nie jestem zadnym fanatykiem NV , przestan ;]

To ja juz nic niekapuje;)

Ale jezeli faktycznie nie mowiles na powaznie to zwracam honor:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już bliski załamania odinstalowałem kartę w managerze urządzeń, przerestartowałem komputer - i zamiast tym razem podać ścierzkę do katalogu z rozpakowanym sterownikiem (jak robiłem do tej pory), rozpakowałem sterownik i uruchomiłem poleceniem setup ;), potem we właściwościach - refresh rate override na 100Hz i mam 1024x768/100Hz - gra się to_slowo_zostalo_wyklete_z_tego_forum.

Wcześniej narzekałem na jakość tekstur - ale na nowych sterach w końcu twarze wyglądają jak należy :)

Dzieki jak tylko wroce do domu przetestuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla wszystkich ktorzy maja problemy z instalacja D3 pod "innymi" windami:

DOOM.3.INSTALL.ON.ANY.WINDOWS.OS-Starfuckers

http://www.ccrayons.de/pliki/sf-doom3.rar

sam tego nie testowalem bo takich problemow nie mialem, wiec jesli ktos to sprawdzi i bedzie ok fajnie bylby gdyby daj info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w doomie 3 liczy się bardziej karta niż proc. wiadomo nie mówie tu o duronach 1000 czy celinach....

Ha...ale dalej nie rozumiem twojego stwierdzenia..."w doomie liczy sie bardziej karta niz proc". Jak dla mnie to smiesznie brzmi.Musi byc taki proc ktory z naszej grafy wycisnie to co ma i tyle.Nie mozna sobie grac przykladowo na radku 9800pro i XP2000+.Musi byc taki procesor jak np 3.0Gh ktory wycisnie z tego radzia to co powinien.Jak dla mnie wszystko musi isc w parze i tle.Duzo ramu, szybki roc i dobra karta.A nie ze cos sie liczy bardziej od drugiego.

Tak samo moge walnac glupi przyklad(wnioskujac z twojej wypowiedzi) i powiedziec: skoro sie liczy bardziej grafa niz proc to czy ta takiej konfiguracji pogram sobie w dooma radeod X800 XT, bartek 2500+, 128 ram..odpowiedz jest jedna...

Piszesz ze nie chodzi tobie o celki durony..no ok, ale czy uwazasz ze ten 2800+ nie jest wystarczajacy dla radeona czy jak..ze piszesz takie teksty ze grafa sie liczy zdecydowanie bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pograłem troszke w dooma.... na moim kompie na sterach 61.77 w Medium w 800x600 bez żadnych czarów w configu mam od 24fps do...65 :lol: .... ale na procku 2000Mhz i szynie 166Mhz(zmieniłem bo cieplutko było :P) no i grafa na 200/450 czy seria...zaraz zabieram sie za kręcenie...bo chce wiecej fps :)

aha no i dzwięk broni roxx !!

hehe ale umieszczenie pierwszego zombiaka było dosyć głupie... buhehehehe chyba cos zle zrobili bo mu kawałek ryja wystawał jak sie spojrzało z boku...no i wiadomo..odrąbałem mu ten ryj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha...ale dalej nie rozumiem twojego stwierdzenia..."w doomie liczy sie bardziej karta niz proc". Jak dla mnie to smiesznie brzmi.Musi byc taki proc ktory z naszej grafy wycisnie to co ma i tyle.Nie mozna sobie grac przykladowo na radku 9800pro i XP2000+.Musi byc taki procesor jak np 3.0Gh ktory wycisnie z tego radzia to co powinien.Jak dla mnie wszystko musi isc w parze i tle.Duzo ramu, szybki roc i dobra karta.A nie ze cos sie liczy bardziej od drugiego.

Tak samo moge walnac glupi przyklad(wnioskujac z twojej wypowiedzi) i powiedziec: skoro sie liczy bardziej grafa niz proc to czy ta takiej konfiguracji pogram sobie w dooma radeod X800 XT, bartek 2500+, 128 ram..odpowiedz jest jedna...

Piszesz ze nie chodzi tobie o celki durony..no ok, ale czy uwazasz ze ten 2800+ nie jest wystarczajacy dla radeona czy jak..ze piszesz takie teksty ze grafa sie liczy zdecydowanie bardziej.

teraz odwracasz kota ogonem. :) przecież nic nie pisałem o pamięci.! myślisz ze jestem aż tak glupi ze nie wiem iż na 128 ramu się nie pogra/?

komp jest tak wydajny jak najsłabszy jego element.

w doomie 3 nadal twierdze ze liczy się bardziej karta niz proc.

twoje stwierdzenie z tym 3Ghz procem jest bez sensu. wystarczy spokojnie 2 gigowy Athlon do tego 9800 Pro. koledzy robili testy i nie ma praktycznie znaczenia w fps czy bedzie to procek 2.2 giga czy też 2.5

cytuję "Piszesz ze nie chodzi tobie o celki durony..no ok, ale czy uwazasz ze ten 2800+ nie jest wystarczajacy dla radeona czy jak..ze piszesz takie teksty ze grafa sie liczy zdecydowanie bardziej.

"

chodzilo mi o to ze gość pisal iż na pentium 4 3 Ghz mają 10 Fps więcej niż on na antku 2800Xp.

odpisalem mu ze to nie wina jego slabszego proca . przynajmniej nie aż 10 fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O :D , ja na tym co mam w podpisie gram na 800x600 medium, i max spada do 15fps... srednio 30 (max 60). i gra mi sie w miare komfortowo... Drzwi sie normalnie otwierają :) Sproboj zainstalowac Caty 4,8 lub 4,9

Tak wlasnie planuje zrobic ale wolalbym poczekac na oficjalne 4.9...

Poza tym sprobuje kompa resetnac bo uptime powyzej jednego dnia nie specjalnie sluzy windowsom :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może mu chodziło o to że lepiej sobie pogra na Radku 9800xt i procy 2GHz niż na GF2 i procy 3,4 GHZ

Ciezko konkretnie napisac o co mu faktycznie chodzi.Ale to co ty napisales jest poprostu logiczne i troche nie pasyje do jego stwierdzenia.Bo oczywistym jest przeciez ze jak gra wychodzi zgodna z dx9 to wiadomo ze lepiej pogra sie na radku niz np na gf 2.:)

Meczy mnie tylko stwierdzenie ze cos moze miec wiekszy wpyw od drugiego w grach.

Bo jesli np postawimy temat kompresji to wiadomo ze tam chodzi o proca a grafa schodzi na drugi plan, ale zeby w "takiej" grze cos mialo wiekszy wplyw...

Musi isc w parze i proc i grafa i ram jesli chcemy sie cieszyc plynnoscia i wynikami takimi jakie powinny byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi