Skocz do zawartości
robocat

dobry zasilacz tak samo cichy jak z CPC ?

Rekomendowane odpowiedzi

TAGAN The Power of Silence :twisted:

i to nie jest tylko hasło reklamowe.. ale przyjemna rzeczywistość. zasiłki wogóle nie słychać (no.. może czasem usłyszysz tykanie aktywnego PFC ale tego nigdzie nie unikniesz.. i to usłyszysz przykładając ucho do zasiłki) a przy okazji niesłyszalne wicherki (pokreślę: niesłyszalne) wyciągną troche powietrza z budy co przy WC i braku (albo znacznym ograniczeniu) wentyli w budzie jest przyjemne i chłodzace :D poza tym nie musisz modyfikować zasiłki.. bo i tak jest niesłyszalna.. a co za tym idzie zachowujesz 3 lata gwarancji :wink:

IMHO nic lepszego nie znajdziesz.. teraz tylko wybierz: 380W czy 480W czystej i niczym nie zmąconej ciszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile to kosztuje? 100 milionow?  :?

bez urazy robocat ale na początki całego tematu zje..łeś madmax57 i napisałeś:

bez urazy ale ja tez potrafie wejsc na x4pro.pl i zobaczyc co oni maja

bardziej chodzi mi oto co kto ma w obudowach i co jest godne polecenia...

więc teraz zupełnie nie rozumiem Twojego pytania :roll:

p.s. ja swojego Tagana odebrałem z delikatnych rączek Angeli :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co jesli ktos spi metr od kompa i ma same wc?

watpie zeby takie tagany by wystarczaly

szczegolnie ze co chwile sie jednak takie cos kurzy i zaczyna harczec :-/

mozna zawsze kupic zasilacz oparty na samych radiatorach, ale cena jest troche odstraszająca :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co jesli ktos spi metr od kompa i ma same wc?

watpie zeby takie tagany by wystarczaly

szczegolnie ze co chwile sie jednak takie cos kurzy i zaczyna harczec :-/

mozna zawsze kupic zasilacz oparty na samych radiatorach, ale cena jest troche odstraszająca :-/

jeśli chcesz to zapraszam do Wrocka (z Poznania to rzut beretem) a zorganizuję Ci łóżko z Taganem przy uchu :wink: założe się, że się dobrze wyśpisz :twisted: a jednym dźwiękiem jaki będzie Ci przeszkadzał przy zasypianiu będzie komar latający koło Tagana :twisted:

uwierzcie: ta zasiłka jest naprawdę bezgłośna i jedynie po delikatnym cieple można się zorientować, że wogóle działa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

halasy tagana 380w:

0% - 50%: 540 rpm (21 dBa)

50% - 80%: 1160 rpm (24 dBa)

80% - 100%: 1830 rpm (26 dBa)

26dBa to tyle samo co najnowsze barracudy, a nikt mi nie powie ze one sa bezglosne. moze i sa najcichszymi hdd na swiecie, ale do ciszy tego porownac nie mozna na pewno.

jak ktos trzyma komp w szafce to moze sobie tagana kupic, ale jak ktos ma obudowe wolnostojacą na biurku, to co ma zrobic? :-/

tak przygladam sie teraz w inecie taganom i moze w pewnej czesci masz racje ze to sa niezle zasilaczki :-)

TG380-U01 (idle) 3,31 V 5,09 V 12,22 V

TG380-U01 (fulload) 3,31 V 5,09 V 12,16 V

mowi samo za siebie

zastanawiam sie jeszcze nad topowerem 400W, ktory ma poziom halasow od 21 do 23dBa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile to kosztuje? 100 milionow?  :?

bez urazy robocat ale na początki całego tematu zje..łeś madmax57 i napisałeś:

bez urazy ale ja tez potrafie wejsc na x4pro.pl i zobaczyc co oni maja

bardziej chodzi mi oto co kto ma w obudowach i co jest godne polecenia...

więc teraz zupełnie nie rozumiem Twojego pytania :roll:

p.s. ja swojego Tagana odebrałem z delikatnych rączek Angeli :wink:

ej sorry wcale nie zje*lem

poprostu nie chce czytac postow w stylu " a slyszalem ze ten zasilacz jest zajebiscie cichy"

nie mam ochoty wywalac kasy bezsensu dlatego ze ktos slyszal od kogos

dlatego zalezy mi na opinii osob ktore uzywaja czegos naprawde cichego

a tobie dziekuje za polecenie tego zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

halasy tagana 380w:

0% - 50%: 540 rpm (21 dBa)

50% - 80%: 1160 rpm (24 dBa)

80% - 100%: 1830 rpm (26 dBa)

26dBa to tyle samo co najnowsze barracudy, a nikt mi nie powie ze one sa bezglosne. moze i sa najcichszymi hdd na swiecie, ale do ciszy tego porownac nie mozna na pewno.

jak ktos trzyma komp w szafce to moze sobie tagana kupic, ale jak ktos ma obudowe wolnostojacą na biurku, to co ma zrobic? :-/

tak przygladam sie teraz w inecie taganom i moze w pewnej czesci masz racje ze to sa niezle zasilaczki :-)

TG380-U01 (idle) 3,31 V  5,09 V  12,22 V

TG380-U01 (fulload)  3,31 V  5,09 V  12,16 V

mowi samo za siebie

wielu producentow podaje rozne wartosci, ja nie patrze na to ile podal Tagan, ale na to co wychwytuje moje ucho. gdybym sam "nie uslyszal" nigdy bym nie uwierzyl w slowo "bezglosny" i pewnie zajmowalbym podobne stanowisko do Twojego

zastanawiam sie jeszcze nad topowerem 400W, ktory ma poziom halasow od 21 do 23dBa

kupujc ta zasilke przekopalem "polowe" inetu w poszukiwaniu testow i porownan.. natrafilem w kilku miejscach na informacje, ze Tagan to cichsza i ciezsza (wagowo) wersja Topowera.. niektorzy pisali "bardziej ekskluzywna" hmmm, nie mialem w lapkach Topowera wiec sie nie wypowiem, czy te stwierdzenia sa prawdziwe :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 kwestie:

1. Czy jest cichy czy glosny to sprawa indywidualna! Jesli osoba X nie slyszy swojego zasilacza (co moim zdaniem nie jest mozliwe) to nie znaczy, ze dla Ciebie bedzie tak samo.

2. Porownywanie danych producentow wiatrakow tez nie ma wiekszego sensu. To co podaja producenci bardzo czesto rozni sie od rzeczywistosci dlatego lepiej jest szukac w necie obiektywnych testow zmiast kopiowac specsy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAGAN mam 480w i polecam, jak włączysz go na 'sucho' to go wogóle nie słychać, idealny jak ktoś ma wodne i naprawde pragnie ciszy i wydajności, pojąwiły się jeszcze na rynku zasilacze bez wentylatorów ,tylko ich ceny odstraszają 350w około 700zł. , 400w to już wydatek w granicach 1tyś. , no i z tego co czytałem podnoszą temp w obudowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się zgadza. TaGAN ma bardzo mały przepływ powietrza ze względu na to , że wiatraki się ledwo kręcą. NeoTEC 420W (obie wersje) jest odrobinkę głośniejszy, ale nie nagrzewa budy w środku. Poza tym jest tańszy i utrzyma solidne konfigi.

Jeżeli chcecie jeszcze taniej to polecam szefika 350 BB made by delta, który też ma cichy 12cm wiatrak i zjada szefika 360 na śniadanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chcesz to zapraszam do Wrocka (z Poznania to rzut beretem) a zorganizuję Ci łóżko z Taganem przy uchu :wink: założe się, że się dobrze wyśpisz :twisted: a jednym dźwiękiem jaki będzie Ci przeszkadzał przy zasypianiu będzie komar latający koło Tagana :twisted:

uwierzcie: ta zasiłka jest naprawdę bezgłośna i jedynie po delikatnym cieple można się zorientować, że wogóle działa :D

1015764[/snapback]

no widze taki na allegro

jak dostane kase to sobie kupie

bo juz nie moge patrzec na to cpc :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kupilem tego tagana 380

ale jest zajebisty

wogole instrukcja do niego jest.... wszystko opisane

dla mnie bomba

i wogole tylko cichutki szmer

takze z odleglosci 1.5m-2 wogole go nie slychac :)

Ja mam od roku bequieta 450W 2 wentyle i napięcia trzyma super tylko zaczynam słyszeć terkot wiatraczków... zobaczymy co będzie jak już złożę WC w budzie. Generalnie jest bardzo cichy tylko ten terkot czasem w nocy drażni delikatnie... najwyżej trzeba się będzie dobrać do bebechów albo pomyśleć o WC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hadrysek - raczej nie czekać aż się wyrobi totalnie tylko rozebrać i nasmarować łożyska wentylatorków.

tzn on tak od początku w sumie delikatnie terkoce... TTTM chyba ;) w obudowie znacznie mniej słychać niż na biurku przed nosem

próbuję się dowiedzieć ile mam gwarancji na niego, bo bym przy okazji wypiął trochę kabli zasilających... są fajne, długi ale ich za dużo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak wy szukacie ale ja widze te tagany taniej:

allegro 1

oraz allegro 2

wiem ze co niektorzy sa obrazeni na aukcje albo po prostu nie przekonani.

Ja swojego zakupilme za 280(z przesylka) jakies pol roku temu i na prawde w moim przypadku caviar 80GB + Seagate 40GB mnie bardziej draznią, moj taganik to najcichszy elemnt

aktywnego chlodzenia, ostatnio nawet pompka atmanik 305 poleciala na gwarancje bo zaczela chrobotac po tym jak tulejka w wirniku zrobila sie eliptyczna. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

który będzie odbierał całe ciepło z zasilacza

To jest akurat awykonalne - nie grzeją się tylko elementy umieszczone na radiatorach - właśnie dlatego nawet zasilacze chłodzone wodą nadal mają wentylatorek puszczony na minimalnych obrotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są to rzeczywiście zasilacze "w pełni pasywne". Jednak każdy z nich ma zabezpieczenie przeciw przegrzaniu - powyżej pewnej temperatury się wyłączają. Jeśli wyłączysz jakikolwiek obieg powietrza w budzie to jestem pewien, że przy dużym obciążeniu nie będziesz długo czekał na włączenie się rzeczonego zabezpieczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są to rzeczywiście zasilacze "w pełni pasywne". Jednak każdy z nich ma zabezpieczenie  przeciw przegrzaniu - powyżej pewnej temperatury się wyłączają. Jeśli wyłączysz jakikolwiek obieg powietrza w budzie to jestem pewien, że przy dużym obciążeniu nie będziesz długo czekał na włączenie się rzeczonego zabezpieczenia.

1376176[/snapback]

nie wiele jest kompow ktore moga zmeczyc taki zasilaczyk

no ale konfig 2x a54, 2gb ramu + SLI jakis wypas + 10 hdd .... nom... tylko gdzie w PL ;) z czym do ludzi :D

chcecie ciszy? dobre AC ale DOBRE nie koniecznie znaczy najdrozsze, albo WC - to moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal mnie nie rozumiecie, jeśli zamiast tego radiatora z tyłu zamontuje blok wodny to chyba będzie dobrze to funkcjonować? Jeśli nie, to założę jeszcze jakieś proste bloki o dużej powierzchni na wszystkie ścianki tego zasilacza i wtedy napewno da radę. Nie chcę się kłucić co tańsze, co droższe, tylko, czy takie rozwiązanie jak ja proponuje da radę. Najlepiej by było, jeśli w którymś z takich zasilaczy dało by się odkręcić ten duży radiator bez utraty gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi